Bergens Tidende kutter i sine Skup-kostnader, sjefredaktør Trine Eilertsen skal heller ikke delta. Foto: Paul S. Amundsen
Store aviser kutter Skup-deltakelse
Antallet kuttet med to tredjedeler i Bergens Tidende, halvering i Aftenposten.
Den økonomiske krisen er hovedårsaken til at Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse nå opplever svikt i antall påmeldinger. Media Norge-avisene kutter kraftig i den økonomiske støtten til ansatte som ønsker å delta på Skup-konferansen. Aftenposten gir støtte til 14 Skup-deltakere, mot 28 i fjor.
– Årsaken til halveringen er bedriftens økonomiske situasjon. I år har vi prioritert å betale for journalister som enten har levert metoderapport, har verv i Skup-systemet eller som skal være foredragsholdere. Det er snakk om utøvende journalister. Sjefer har måttet vike, sier kompetansesjef Atle Syvertsen i Aftenposten.
Også kutt i regionene
Klubbleder i Bergens Tidende og hovedtillitsvalgt i Media Norge, Rune Valderhaug, forteller at alle de samarbeidende regionavisene kutter kraftig i sine Skup-kostnader.
– Her i BT har vi omtrent halvert kompetansebudsjettet vårt. Det går blant annet ut over Skup-deltakelsen, men det blir også mindre til andre etterutdanningstiltak og til kurs, sier Valderhaug.
I år får kun fire BT-medarbeidere støtte til å delta på Skup, inkludert to som skal bidra under en av seansene på konferansen. Sjefredaktør Trine Eilertsen var invitert som paneldeltaker, men har meldt tilbake at hun ikke kan komme på årets Skup. Tidligere har BT normalt sendt fra 10 til 15 ansatte. I fjor var tallet 16, inkludert daværende sjefredaktør Einar Hålien.
Kun graveskole
BT har innvilget søknad fra 11 medarbeidere som skal delta på Skups graveskole, som finner sted i forkant av selve konferansen. Disse får imidlertid ikke støtte til begge deler.
– Interessen for å delta på Skup har vært stor hos oss. Det er leit at innsparingstiltakene skal gå utover en så viktig del av den journalistiske kompetansen. Her i avisen har vi lagt stor vekt på at flere skal lære metodikken innen gravejournalistikk, sier Valderhaug.
Han legger til at Skup-kuttene er en direkte følge av at BT tjener mindre penger, og at medarbeiderne også merker innsparingene i form av færre reiser og mindre overtid.
VG kutter noe
Også VG, som tradisjonelt forsyner seg godt med Skup-priser, har hatt store delegasjoner på konferansen. I fjor var antallet 27, derav 23 fra VG papir.
– I år blir vi et sted mellom 15 og 20 fra papirutgaven. Vi har redusert noe, på grunn av den økonomiske situasjonen. Likevel blir vi jo en stor gruppe. VG er opptatt av å være godt representert på Skup, som jeg oppfatter som et godt tilbud, sier nyhetsredaktør Helje Solberg.
NRK har vært Skups beste kunde, med delegasjoner på over hundre ansatte til stede. I 2008 var 151 NRK-medarbeidere på plass under konferansen i Tønsberg. Selv om også NRK er inne i en spareprosess, er ikke inntektssituasjonen like svak som det de store avisene nå opplever.