Sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten avvikler korrespondentkontoret i London fra 2016. Foto: Birgit Dannenberg
Aftenposten legger ned London-kontoret
Etter 70 år vil ikke avisen lenger ha egen korrespondent i den britiske hovedstaden.
Denne uken ble det vedtatt at Aftenposten fra nyttår 2016 ikke lenger skal ha en fast korrespondent i London. I dag og ut året er det Helle Skjervold som fungerer i denne stillingen.
Avisa har hatt fast korrespondent i London siden krigens slutt i 1945, forteller førsteamanuensis Rolf Werenskjold ved høyskolen i Volda. Da var kontoret bemannet av to, Ingebrigt Løberg og Roald Nerdrum. Løberg kom forøvrig direkte fra jobb i regjeringens informasjonstjeneste i den britiske hovedstaden.
- Dette er litt tragisk, sier Werenskjold til Journalisten.
Aftenposten har hatt medarbeidere der i lange perioder siden 1912, men det var ifølge førsteamanuensis med ulike tilknytninger til avisa.
Les reportasjen med Skjervold og NRKs London-korrespondent Espen Aas fra i høst:
«Å løpe med harehjerte»
Svake i Afrika
Sjefredaktør Espen Egil Hansen sier at konklusjonen kommer som følge av en vurdering av hvor Aftenposten har folk. Og, sier han, det er andre områder der det er vel så viktig å ha tyngre dekning.
- Vi er for dårlig på å dekke Afrika, altså Sub-Sahara. Det er et av de spennende kontinentene med stor utvikling. Blant annet ved at kineserne er tungt inne. Det er mange historier å fortelle og vi er dårlige på det, sier han.
Hansen karakteriserer Aftenpostens dekning av kontinentet som katastrofetung, noe de har ambisjon om å gjøre noe med. Samtidig har avisen også litt å gå på i sin dekning av Sør-Europa.
Sjefredaktøren sier at han ikke tror Aftenposten vil ha en egen korrespondent på det afrikanske kontinentet, men understreker samtidig at ingenting er avgjort og at avisen fortsatt har ett år på seg å komme til en konklusjon.
- Og så er vi i tenkeboksen rundt dekningen av Midtøsten. Det er et krevende område, for å si det forsiktig.
Vurderer andre posisjoner
Fredag om en uke tar Aftenposten avskjed med sin frilanser Kristin Solberg som har meldt overgang til NRK. Hun har dekket regionen med base i Kairo.
LES OGSÅ: Kristin Solberg ny korrespondent
Tidligere har det vært diskusjoner om å se mer mot Afrika fra denne posisjonen, samtidig er mye skjedd gjennom det siste året som har forlangt fokus på Midtøsten, som ny invasjon av Gaza og kampene mot IS.
Også Brüssel har vært gjenstand for vurdering som base for Europa-korrespondenten. Det er besluttet at det er et godt utgangspunkt for å dekke Europa. Jobbene som korrespondenter i den belgiske hovedstaden og i Moskva er nylig utlyst internt og ansettelser vil snart falle på plass.
I skrivende stund har Aftenposten korrespondenter i Moskva, Brüssel, New York, Beijing og altså enn så lenge i London. Hansen forklarer at den britiske hovedstaden isolert er en destinasjon som er lett å nå på alle måter. Samtidig har det sine fordeler også å ha en fast korrespondent i byen.
- Det er alltid en fordel å være til stede. Når vi går mot et valg i Storbritannia, og gjennom valget i Skottland, gir det annen innsikt og bedre tilstedeværelse å være der. Rent journalistisk skulle jeg ønske å være flere steder. Men nå, som før, må vi ta valg og prioritere.
Stringere og samarbeid
Stringere kan være et alternativ. Mens Aftenposten i dag har korrespondenter, har søsteravisen Svenska Dagbladet et omfattende stringernettverk. Hansen sier at det er fordeler og ulemper med det. Uansett sier han at det i det lange løp handler om hva som gir leserne mest kvalitetsjournalistikk.
Avgjørelsen om å avvikle korrespondentkontoret i London ikke er blitt ført fram av kostnadsspørsmål, selv om det alltid er en del av aspektet i å lede en mediebedrift.
- Hva med å samarbeide med andre norske mediebedrifter?
Hansen forklarer at han snakker med andre redaktørkolleger, både i Norge og utlandet. Alt kan skje, men ingenting er bråaktuelt nå.
- Det har en verdi å ha egne folk som rapporterer på vegne av våre egne lesere. Ambisjonen er å fortsette med det.
NRK har i dag korrespondenter i London, Brüssel, Moskva, Beijing, Nairobi, Egypt og i Washington (2) og i Berlin og Istanbul når henholdsvis Guri Nordstrøm og Kristin Solberg er på plass.
Les også: Aftenposten kutter i Berlin