Hva slags nettverk du har og hvor godt integrert du er, avgjør sjansene for at mediene omtaler din sak. Det er en av konklusjonene til medieviterne Kjersti Thorbjørnsrud og Øyvind Ihlen ved Universitetet i Oslo, som i flere år har forsket på hvordan mediene dekker asylsaker.
– Det ser ut til at det er de sakene der asylsøkerne har et sterkt nettverk lokalt og selv er godt integrert som får mest oppmerksomhet, sier Thorbjørnsrud.
Individer i kamp
Sakene forskerne har sett på, har noe til felles. Det dreier seg om individer som lider i kamp mot systemet. Innvandringsmyndighetene kommer i disse sakene under kritikk, indirekte eller direkte, for ikke å ha gjort jobben sin. Byråkratene beskrives som iskalde forvaltere ute av stand til å ta menneskelige hensyn.
Bak medieoppslagene står nordmenn med nettverk. Aktivister. En av disse er Rune Berglund Steen. Siden 1999 har han jobbet for asylsøkere. Først som fagsjef og nestleder i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), senere i Antirasistisk Senter. I dag leder han organisasjonen og har skrevet boken «Svartebok over norsk asylpolitikk».
Heller ikke han er alltid fornøyd med jobben journalistene gjør. Noen medier er for ukritiske til asylsøkernes historier. Ofte sjekker ikke journalistene saken skikkelig. I mange saker har han opplevd at journalisten ikke sørger for å få vedtakene fra Utlendingsdirektoratet eller Utlendingsnemnda før de skriver om saken. Andre ganger har han sett saker i mediene han selv ikke har trodd på.
– Vi ser saker i mediene som vi ikke selv ville gått ut med, sier Berglund Steen.
Høy terskel
Han forteller om andre saker han har jobbet med. Asylsøkere som har blitt torturert og fengslet i hjemlandet. Mange tungt traumatiserte og med synlige tegn på kroppen fra tortur. Myndighetene har ikke trodd på dem.
– Jeg har hatt en høy terskel for hvilke saker jeg har gått til mediene med. Det har vært et kriterium at de har vært psykisk skikket og at de har hatt noe å tjene på å stå fram.
Historiene til en del av asylsøkerne Berglund Steen jobbet med, ble til oppslag i aviser som Dagsavisen og Klassekampen, men også VG og NRK. Mediene var vennlig innstilt og generelt veldig grundige, forteller asylaktivisten. Men en sak fikk mye mer oppmerksomhet enn noen andre.
12. januar 2011 sitter han på Nansenskolen i samtale med en ung nord-ossetisk kvinne og flere andre på skolen. De diskuterer de papirløses rettigheter.
– Vi snakket om at hvis de papirløses sak i Norge skulle få oppmerksomhet, måtte den få et ansikt. En time etter var Politiets utlendingsenhet der og arresterte henne.
Amelie-respons
Han og studentene sender ut meldinger til mediene om hva som har skjedd. Responsen ble over all forventning.
– Jeg hadde aldri trodd at det skulle bli så mye oppmerksomhet rundt saken.
Berglund Steen er klar på at han var en del av nettverket rundt Amelie. Men var hun en god representant for asylsøkere som utsettes for urettferdig behandling?
– Både og. Det er ikke en typisk asylsak, og man kan selvsagt finne klarere saker. Men asylinstituttet skal også ha en humanitær side. Det dreide seg om en person som hadde vokst opp på flukt og som ikke kunne lastes for situasjonen hun hadde vokst opp i.
Nettverk
Tidligere asylaktivist og senere underdirektør i Utlendingsdirektoratet Sylo Taraku har skapt debatt denne høsten. I tidsskriftet Minerva og Aftenposten tar han et oppgjør med det han mener er en naiv asylpolitikk. Taraku forteller at han aldri har opplevd at mediene stiller kritiske spørsmål til asylaktivistene eller organisasjonene som taler asylsøkernes sak. Han mener vi må huske at også slike asylaktivister har makt.
– Selvsagt har asylaktivister nettverk, men noen overdriver hva slags nettverk det er snakk om. Jeg reagerer også på at dette fremstilles som noe suspekt, sier Berglund Steen.
Men forskerne Thorbjørnsrud og Ihlen mener at det ikke bare dreier seg om at asylsøkere har nettverk. Det er også tidvis slik at pressen og asylaktivistene opptrer på den ene siden, med myndighetene som motpart.
Aktivistkarriere
En slik sak var Nathan-saken. Den unge gutten ble født i Ytre Arna i 2005. De siste årene hadde foreldrene til Nathan Eshete trodd at de skulle få bli, ettersom moren feilaktig hadde fått arbeidstillatelse. Så kom plutselig beskjeden. Mamma, pappa og Nathan skulle kastes ut.
– Jeg fikk en SMS fra min mann, forteller Aina Heldal Bøe.
«Du må se BA.no. Nathan skal kastes ut.»
Det var senhøsten 2011. For Heldal Bøe ble saken starten på en karriere som asylaktivist. Hun fikk med seg naboer. Lagde fakkeltog. Kontaktet Bygdanytt.
– De skrev en side.
Senere gikk det slag i slag. NRK, TV 2, BT og riksmediene dekket saken. Jan Erik Vold skrev dikt om den lille gutten som aldri hadde bodd noe annet sted enn i Norge og skulle sendes til diktaturet. Nathan ble et symbol, et ansikt for asylbarna som hadde vært årevis i Norge og nå risikerte å bli kastet ut.
– Det er noe med Nathan som har truffet veldig, sier Heldal Bøe.
Asylbarnas ansikt
Alle på Ytre Arna kjenner Nathan. Han er en vanlig norsk gutt. Han er norsk. Han er akkurat som alle andre. Gutten var født i Norge og hadde gått i den lokale barnehagen. Han var fadderen til Heldal Bøes sønn. Foreldrene hadde hatt jobber, de var aktive i lokalmiljøet. Barna deltok på turn og fotball. Godt integrerte, kristne og aktive i den lokale menigheten. 200 møtte opp i fakkeltoget. Hun kontaktet Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS). «Skap lokalt engasjement og få med deg Arbeiderpartiet lokalt. Det er nøkkelen», var rådet hun fikk fra organisasjonen om jobber for asylsøkeres rettigheter. Det fungerte. Bystyret skrev under på et protestbrev til myndighetene. Selv Frp signerte. «Nathan er asylbarnas ansikt», skrev Bergens Tidende.
– Det tok ikke lang tid før det var mediene som ringte meg, ikke jeg som ringte mediene.
I dag er Heldal Bøe nyvalgt medlem av representantskapet i Redd Barna. Hun er klar over at ikke alle asylbarn får like mye oppmerksomhet som den etiopiske hjerteknuseren.
– Vi har vært veldig bevisst på å snakke ikke bare om Nathan, men andre i samme situasjon. Når han har fått så ufattelig mye støtte, hva med alle de andre? I en perfekt verden skulle han aldri ha vært i mediene og aldri vært i en rettssak.
Betenkt
Heldal Bøe slår fast at uten medienes hjelp ville vedtaket til Nathan neppe blitt omgjort. Var hun betenkt over å eksponere et lite barn for så mye medieoppmerksomhet?
– Ja. Men alternativet var å bli sendt til et av verdens fattigste land uten foreldre.
For asylaktivistene ble Nathan et ettertraktet symbol. Endelig hadde de funnet en sak som kunne engasjere.
– Asylaktivister har fortalt oss at det generelt var vanskelig for dem å få oppmerksomhet om etiopiske asylsøkere. Men med Nathan hadde de en bedre sak, sier Thorbjørnsrud.
Medieviteren mener saken viser hvordan pressens behov for gode og sterke saker kan føre til at enkeltsaker får bred oppmerksomhet. Bak pressens dekning står lokale nettverk som gjør det lettere for pressen å drive kampanjejournalistikk.
– Det ligger ikke alltid prinsipielle vurderinger til grunn for hvilke saker som får medieoppmerksomhet, sier forskeren.
Åpen om støtte
Redaktør Anders Nyland i Bergensavisen avviser problemstillingen.
– I den saken tok vi et standpunkt. Man kan gjerne kalle det kampanjejournalistikk, og vi var helt åpne og ærlige om det. Det ga vi leserne veldig tydelig beskjed om. Det skal ikke være noen tvil om hvor vi sto i den saken.
Han sier at Nathan ikke ble satt på forsiden for å selge aviser. Tvert imot var det viktig for BA å utøve sin samfunnsrolle i en viktig og kompleks sak.
– For oss var Nathan-saken helt spesiell. Du skal lete veldig lenge for å finne en så spesiell sak.
Thorbjørnsrud sier at holdningene til journalistene i stor grad påvirker hvilke saker de skriver. Mange av dem som skriver saker der asylsøkeren fremstilles som ofre for et hjerterått system, har selv tatt stilling.
– Jeg ble overrasket over at mange av journalistene sa at de tok side og var engasjert i saken. Det gjaldt flere av journalistene jeg snakket med. Andre, som i mindre grad var preget av slike holdninger, var også mer forsiktige med å omtale slike saker.
Sjekker ikke fakta
Utlendingsdirektoratet (UDI) håndterer daglig henvendelser fra norske journalister. De mener kunnskapene deres varierer sterkt. Mange ganger dreier det seg om saker der utgangspunktet er et sterkt lokalt engasjement. Noen journalister bryr seg heller ikke alltid om å sjekke alle fakta i saken.
– Jeg har opplevd enkelte saker der journalistene har trodd veldig på en enkeltperson og der vi svarer at de må få tillatelse fra søkeren for å få innsyn i saken. Så har vi opplevd at journalistene likevel trykker saken, men også at de dropper den. Det kan være veldig uheldig, sier kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI.
En som har blitt vant til å forsvare seg mot kampanjejournalistikk er avtroppende statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet. Han er ikke imponert over hvordan norske medier skriver om asylsaker.
– Jeg synes de for ofte lar følelser og empati styre vinklingene sine. Det betyr ikke at jeg ikke mener journalister skal formidle hvor vanskelig det er å være i en slik situasjon, men bildet må være balansert. Det får man i altfor liten grad til, sier Lønseth. Han trekker spesielt fram Maria Amelie-saken.
– Det var en veldig negativ erfaring med hvor lett pressen løper i flokk når de først setter i gang. Jeg mener at de forsømte sin rolle i begynnelsen. Det var ikke et eneste kritisk spørsmål til Amelie. De var mer interessert i å dekke fakkeltogene.
Uten omtale
24. januar 2011 eskorterer politifolk Amelie om bord på et fly fra Oslo til Moskva. Dagen etter sendes 50 asylsøkere til samme destinasjon. Ingen av dem får noen medieoppmerksomhet, og deres skjebne er ukjent.
– Mange tusen sendes ut hvert år, og det er mange triste skjebner. Spørsmålet er hva som skjer med dem som ikke har ressurser til å sette i gang slike kampanjer, sier Thorbjørnsrud.
En som vet mye om dette er Aage Borchgrevink. Også han har siden 90-tallet jobbet mye med asylsøkere, blant annet i Helsingforskomiteen. I en rekke av sakene han har jobbet med, har utlendingsmyndighetene tapt ankesaker i retten, på grunn av motstridende vurderinger av situasjonen i Tsjetsjenia fra forskjellige faginstanser. Det dreier seg om unge menn, mange med islamistisk geriljabakgrunn. Sakene er knapt blitt omtalt i norsk presse.
– Det er en systemsvikt, sier Borchgrevink.
Kilder:
«Tears and Framing Contests: Public Organizations Countering Critical and Emotional Stories» av Øyvind Ihlen og Kjersti Thorbjørnsrud. Skal publiseres i International Journal of Strategic Communication.
Skal publiseres i European Journal of Communication.
Lars Akerhaug er frilansjournalist og tilknyttet Minerva, der han blant annet kommenterer asylpolitikk.
Denne reportasjen stod på trykk i Journalistens utgave nummer 15 2013.