Journalisten-redaktør Roger Aarli-Grøndalen gir tolv boktips som bør glede den leseglade journalist eller redaktør til jul. Rekkefølgen er tilfeldig.
1. Lindsey Hilsum:
In Extremis: The Life of War Correspondent Marie Colvin
Du husker henne kanskje, den amerikanske krigskorrespondenten med lapp over det venstre øyet. Forfatteren av denne biografien, Lindsey Hilsum, har i likhet med Marie Colvin erfaring fra mange av de mest brutale konfliktsonene de siste tiårene, men dette er en historie om mer enn krig. I boka følger vi Colvin fra barndommen i USA, via studier, til den siste fatale turen til Syria. Les den gjerne sammen med artikkelsamlingen On the Front Line: The Collected Journalism of Marie Colvin.
Filmen A Private War, hvor Rosamund Pike spiller Colvin, hadde USA-premiere i midten av november.
2. Adrian Addison:
Mail Men: The Unauthorized Story of the Daily Mail - The Paper that Divided and Conquered Britain
Avisen som i stor grad henvender seg til den konservative delen av britisk middelklasse, har hatt sine opp- og nedturer, men er fremdeles en maktfaktor i Storbritannia. Ikke minst i disse brexit-tider. Siden denne boka ble utgitt i 2017, har avisen byttet redaktør, og kanskje blir stilen dempet noe ned som en følge av dette, men det betyr ikke at historien fram til nå er mindre spennende og engasjerende.
3. Joe Hagan:
Sticky Fingers: The Life and Times of Jann Wenner and Rolling Stone Magazine
Det var Rolling Stone-redaktør og gründer Jann Wenner som tok initiativet til denne boka, men han var absolutt ikke fornøyd med resultatet. Noe som er forståelig. Joe Hagan har skrevet en ekstremt kritisk bok, kanskje til tider litt vel kritisk – alt som kan tolkes i Wenners disfavør, blir nettopp det – men likevel en interessant gjennomgang av musikkmagasinets historie, som på sitt beste også påvirket den politiske dagsorden i USA.
4. Seymour M. Hersh:
Reporter
Stjernen hans har kanskje falmet litt de siste årene, men lenge var Seymour M. Hersh en av USAs mest beryktede gravejournalister. Og med en egen evne til å bli uvenner med redaktører – eller i hvert fall slite dem ut. I denne boka oppsummerer han sitt liv så langt, litt motvillig – han skyldte forlaget ei bok. Mye interessant å plukke opp her om bruken av anonyme kilder, utagerende telefonbruk og ikke minst Hersh råd til alle journalister: «Les før dere skriver».
Vil du vite mer om Hersh? Robert Miraldi kom for noen år siden med biografien Seymour Hersh: Scoop Artist. Her er mange av de samme historiene, men sett fra en litt annen vinkel.
5. Les Hinton:
The Bootle Boy: an untidy life in news
Les Hinton var den australske tabloidjournalisten som ble en av Rupert Murdochs nærmeste medarbeidere, med toppjobber bak seg både i Storbritannia og USA. I sine memoarer får vi bli med på hele reise, helt fram til han må pensjonere seg noen år før planlagt som en følge av at han var øverste leder for News Corp i Storbritannia på det tidspunktet News of the World-journalistene, og en del andre, gjorde det til standard arbeidsmetode å hacke telefonsvarerne til kjendiser, kongelige og andre ofre.
6. Terry McDonell:
The Accidental Life: An Editor´s Notes of Writing og Writers
Med bakgrunn som toppredaktør i Rolling, Stone, Esquire og ikke minst Sports Illustrated, har Terry McDonell lagt bak seg en lang karriere i amerikansk magasinbransje. Han var også pådriver for å få Sports Illustrated til å bli noe mer enn et papirmagasin. Denne boka er delvis memoarer, delvis råd og tips – og delvis gode historier.
7. Alicia C. Shepard:
Woodward and Bernstein: Life in the Shadow of Watergate
Til sommeren kommer Bob Woodward til Norge for å snakke om sin siste bok om president Donald Trump. Det blir helt sikkert en interessant seanse, men han vil for alltid være mest kjent for Watergate-avsløringene. Denne boka tar i stor grad for seg tiden etter Watergate, og viser at også verdens mest kjente gravejournalist har hatt sine utfordringer. Les den gjerne sammen med All the President´s Men – Woodwards første bok, skrevet sammen med makker Carl Bernstein. Ei bok som handler vel så mye om hvordan Bernstein og Woodward jobbet med Watergate, som selve avsløringene.
8. Isaiah Wilner:
The Man Time Forgot: A Tale of Genius, Betrayal, and the Creation of Time Magazine
En gang var Time et av de mest innflytelsesrike magasinene i USA. Denne boka tar for seg historien om starten, og mannen som egentlig hadde ideen til nyhetsmagasinet, men som i ettertid mer eller mindre er skrevet ut av historien.
9. Richard J. Tofel:
Restless Genius: Barney Kilgore, The Wall Street Journal, and the Invention of Modern Journalism
New York Times eller Washington Post blir gjerne nevnt først når man snakker om amerikanske aviser, men den største papiravisen av dem alle er Wall Street Journal, som på tross av navnet alltid har vært noe mer enn en avis for meglerne på Wall Street. Boka tar for seg Barney Kilgore, som gikk fra å være avisens mest innflytelsesrike journalist, til å bli en av sin tids mest innovative redaktører og etter hvert øverste leder i mediehuset.
10. Alan Rusbridger:
Breaking News. The Remaking of Journalism and Why It Matters Now
Den tidligere The Guardian-redaktøren utstråler kanskje ikke autoritet ved første øyekast, men Alan Rusbridger har i løpet av sine 20 år som sjefredaktør stått bak store avsløringer som WikiLeaks, Snowden og konkurrentenes ulovlige avlytting av mobiltelefonsvarere. Denne boka er en blanding av memoarer og en «bekymringsmelding» på vegne av en bransje under hardt press.
11. Svein Tore Bergestuen:
I krig og ensomhet. Krigsfotografen Harald Henden
Vi må nesten ha med ei bok på vårt eget morsmål også. De fleste av Journalistens lesere har sannsynligvis allerede fått med seg at denne boka har kommet. Om noen av dagens norske journalister fortjener ei bok, må det være VGs Harald Henden. Denne boka er hans egne historier fra fronten, og om livet som krigsfotograf. Et yrke de fleste som ramler inn, etter en stund velger å forlate - hvis de ikke dør. Selv har Henden snart holdt på i tre tiår.
12. Katy Tur:
Unbelievable: My Front-Row Seat to the Craziest Campaign in American History
Det ble mange menn på denne lisa, så la oss derfor avslutte som vi startet, med en kvinne. Og også med en journalist som jobber med en annet medium enn tekst. Katy Tur dekket valgkampen til Donald Trump for tv-kanalen NBC, og ble «valgt ut» av Trump til å være hans hakkekylling. Gang på gang ble hun skjelt ut av den fremtidige presidenten, men Tur lot seg ikke knekke, og dette er hennes personlige oppsummering av en intens arbeidsperiode, med anekdoter og historier fra livet på veien. Mye Trump, men også mye om å jobbe som journalist.
Noen av disse bøkene kan være litt vanskelig tilgjengelig på papir her i Norge, men er til gjengjeld bare et par klikk unna hvis man velger en elektronisk versjon.