Selfie tatt på innovasjonskurs for mediefolk på Berkeley i mai år.

MORGENRUTINEN:
Helt siden han var med på testskyting på Orderud gård, har Alexander Gjermundshaug vært fascinert av trippeldrapet

– Jeg har sittet klistra og sett på Gåten Orderud.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Alexander Gjermundshaug er reportasjeleder i Nationen.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Kaffe. Har aldri skjønt greia med te.

– Hva har du på nattbordet?

–Tror det er ganske tomt. Mulig det ligger en bok av Jørgen Jæger der, som jeg har vært litt hekta på siden sommeren.

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Hvis jeg er heldig sover 2-åringen til 06.30. Det første jeg gjør hver morgen er å ta runden innom nettaviser, NTB, sosiale medier og e-post. Det er fin måte å våkne på, samtidig som jeg raskt får oversikt over om det har skjedd noe stort som vil påvirke arbeidsdagen.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– «Orderud-saken løst - disse to avfyrte skuddene». Skulle gjerne visst hvem.

– Eller: «Historisk vedtak på Stortinget: Hele landet får fiberbredbånd». For en som jobber i Nationen, og er opptatt av at folk skal kunne bo og jobbe i hele landet, er det helt avgjørende at folk får tilgang til raskt bredbånd. Det er etter hvert viktig infrastruktur på linje med strøm og veier.

– Hvor leter du etter gode saker?

– Gode saker og ideer er rundt oss hele tiden. Man finner dem i andre medier, sosiale medier, i dialog med andre, ved å observere. Det handler bare om å ha hodet innstilt på å snappe opp ideene. De aller fleste sakene til Nationen kommer fra våre fantastiske journalister, eller deres kildenettverk. Min jobb er bidra til at ideene blir til gode saker.

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?

– The Donald.

– Hva er din viktigste egenskap som reportasjeleder, og hvordan bruker du den?

– Vanskelig å si hva som er viktigst. Men jeg er rimelig strukturert og god på planlegging. Så lenge man ikke låser seg til planene, gir god planlegging rom for å være kreativ, og for å kaste seg rundt når det er behov for det.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– De fleste dagene i Nationen er morsomme, og det er mange episoder jeg kunne trukket fram. Men i disse Orderud-tider vil jeg trekke fram en jobb jeg gjorde da jeg jobbet i Romerikes Blad.

– Jeg gikk på videregående da Orderud-drapene skjedde, så jeg fikk aldri dekket drapene eller rettssakene som journalist. Men i forbindelse med tiårsmarkeringen for drapene i 2009, fulgte jeg Tore Sandbergs arbeid med å få saken gjenopptatt. I den forbindelse var jeg blant annet med Sandberg ut til Orderud gård og gjennomførte testskyting i kårboligen for å ettergå troverdigheten til nye vitneutsagn.

– Når man vet hva som har foregått i det huset, var det en spesiell opplevelse. Orderud-saken er utrolig fascinerende, og jeg har sittet klistra og sett på Gåten Orderud.

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– Det er mye som kan trekkes fram her. Men jeg må nok si Tolga-saken. Det er en gravesak som har det meste. Imponerende og viktig journalistikk.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– Lokketitler som ikke leverer varene.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Den teknologiske utviklingen er både bransjens største utfordring og mulighet. Det store spørsmålet er hvordan folk vil konsumere nyheter i framtiden, og hvordan dagens mediebransje skal lykkes med denne transformasjonen.

– Nationen har en svært krevende situasjon. Vi har nesten 14.000 abonnenter i over 400 kommuner, trolig verdens mest krevende distribusjonsnett. En stor del av opplaget vårt leveres med Posten, og mange av abonnentene våre bor på steder hvor det fortsatt er dårlig bredbåndsdekning.

– Dersom postombæringen kuttes før det er bygget ut skikkelig bredbånd i hele landet, er det en stor utfordring for Nationen. Vi jobber på spreng for å levere kvalitetsjournalistikk til våre lesere. Men vi er avhengig av noen rammebetingelser for å få det til.

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Er kanskje litt farget av å jobbe i Nationen, men videoen fra Norsk institutt for naturforskning vi skrev om nylig var ganske spektakulær. På videoen er alle de store rovdyrene fanget opp på et og samme viltkamera.

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Litt usikker. Jeg har noen hytter med dårlig dekning, så der har jeg nok vært uten dekning noen dager. Ellers må det vel være på bryllupsreisen min. Da var jeg midt mellom to jobber, og ved en feil ble abonnementet mitt sperret. Det var kanskje like greit, så kunne vi konsentrere oss om andre ting...

– Når logger du av for kvelden?

– I det jeg legger meg ned på puta. Tar alltid samme runden om kvelden som jeg gjør om morgenen.

Powered by Labrador CMS