Journalistene Siri Gulliksen og Alexander Kjønsø Karlsen i Avisa Nordland mottok årets HSJ-pris. Anders Bergundhaugen og fotograf Tom Melby var ikke tilstede da prisen ble gitt ut. Foto: Eskil Wie Furunes
Avisa Nordland vant den siste HSJ-prisen for historien om «Jenta ingen kan hjelpe»
Lena Knutli i Helgelendingen vant fotoprisen.
Hvert år har Helgeland og Salten journalistlag delt ut journalist- og fotopris. Etter sammenslåingen av de fire nordligste lokallagene, regner de med at dette blir den siste prisen i historien.
Og HSJ-prisen ble vunnet av Siri Gulliksen, Alexander Kjønsø Karlsen, Anders Bergundhaugen og fotograf Tom Melby i Avisa Nordland for «Jenta ingen kan hjelpe», også kjent som Mia-saken. Den handler om Mia (21) som er for syk for fengsel, og for frisk for psykiatrien.
– Ett av årets arbeider utmerker seg. Ikke bare i kvantitet, men i gjennomført kvalitet, starter juryleder Kari Karstensen.
Les hele begrunnelsen helt nederst.
Takket redaktører og kolleger
Journalist Gulliksen kom med stor takk til sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen og nyhetsredaktør Vibeke Madsen.
– Og takk til alle kollegene som måtte løpe dobbelt så fort, sier Gulliksen videre.
– Vi takker også Mia og støttespillerne for at vi fikk tilliten til å fortelle historien, sier Karlsen.
Fotograf Tom Melby ble også trukket frem som svært sentral for arbeidet, selv om han ikke fikk ansiktet sitt tegnet på diplomet.
Sjefredaktør Hanssen var svært fornøyd etter prisutdelingen.
– Vi er veldig fornøyd med jobben som er gjort. Det må vi ta med oss. Samtidig handler dette om nesten 1000 mennesker som er for syke til å være i fengsel, men for friske i psykiatrien. De er pingpongballer i systemet, sier han.
– Det er viktig å håpe og tro at dette glimrende journalistiske arbeidet kan bedre situasjonen for dem, og journalistene har gjort en strålende jobb for å få det frem, fortsetter han.
Fotopris til Lena Knutli
Lena Knutli, fotojournalist i Helgelendingen, vant fotoprisen «Årets blinskudd» for en bildeserie om sommerglimt fra Vefsn.
Hun kom nylig til avisen i Mosjøen etter flere år i Trondheim, og blir beskrevet som en dyktig fotograf med et godt blikk for folk og miljø.
I tillegg til prisene, ble det også delt ut to HSJ-diplomer.
De gikk til Susanne Lysvold og Kari Skeie i NRK Nordland for arbeidet med «Fiskematen som reiser jorda rundt». Og Barbro Andersen i NRK Nordland for «Søkelys på akuttplassering i barnevernet».
Her er hele begrunnelsen til juryen for årets HSJ-pris:
Så til selve HSJ-prisen for 2019 – som sannsynligvis også blir den siste:
Ett av årets arbeider utmerker seg. Ikke bare i kvantitet, men i gjennomført kvalitet.
Det begynte med et enkelttips om en mer rutinemessig enkeltsak, men journalistene ga seg ikke med det – men startet kartleggingen av andre, tilsvarende saker. Etter hvert tok de i bruk hele spekteret av kilder – for å fortelle både en livshistorie og om et system – gjennom samtaler, telefonundersøkelser, utstrakt bruk av innsynsbegjæringer og samtykkeerklæringer, og ikke minst systematisering av informasjon. De jobbet med hypoteser – og forkastet hypoteser. De brukte eksperter – både innen etikk, psykologi – og presentasjon. For det ble et omfattende materiale og en omfattende og kompleks sak som resulterte i et 44 sider langt bilag og mange oppfølgingssaker om jenta som var for syk for fengsel, for frisk for psykiatrien og for dyr for hjemkommunen.
HSJ-prisen for 2019 og 15.000 kroner går til Siri Gulliksen, Alexander Kjønsø Karlsen og Anders Bergundhaugen, Avisa Nordland for «Jenta ingen kan hjelpe».
Juryen vil også – utfra en litt romslig tolking av statuttene dele ut en ekstra hederlig omtale uten eget diplom, muntlig her og nå, til Siri Gulliksen. Hun var sentral bidragsyter i til arbeidet som får årets HSJ-pris – som er unikt og sjeldent stykke journalistisk arbeid i en klasse for seg. Siri Gulliksen var også i tetsjiktet for å få ett av årets diplomer for et annet arbeid – om «Milliardspillet i Bodø – den egentlige historien». Her stiller hun spørsmål som ikke var blitt stilt og gjør et metodisk dypdykk før hun kommer opp med en litt annen historie enn historien hun og andre medier nettopp hadde fortalt om amerikaneren som skulle drysse milliarder over Bodø. Som Siri selv skriver i metoderapporten om denne saken: Journalistikk er å skrive historien mens den skjer. Det gjorde avisa. Så inntok de historikerens privilegium: Å gå nøye gjennom fakta og kilder tilbake i tid. Konklusjonen er at «Sannheten har flere ansikter».
La det være siste ord under denne prisutdelingen – og lykke til med arbeidet med å levere nordnorske journalistikk i toppklasse i tida som kommer, gjerne med utgangspunkt i Helgeland og Salten!