Frilansjournalist Alf Bergin har vært medlem av NJ i 40 år, og er svært kritisk til at fagforeninga skal bytte navn.

Har starta opprop mot navneendring:
– Navnet og identiteten til min fagforening bør gjenspeiles i det jeg driver med

Protesterer mot forslag om «Medieforbundet».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Dette rører ved identiteten vår, sier Alf Bergin, som snart har vært medlem av Norsk Journalistlag (NJ) i 40 år.

Han snakker om forslaget om å endre vedtekter og bytte navn som NJs vedtektsutvalg la fram i forrige uke. De foreslår blant annet at Norsk Journalistlag skal hete Medieforbundet.

Utvalget foreslår også å endre vedtektene, sånn at fagforeninga ikke begrenser seg til kun å være for dem som jobber som journalister i klassisk forstand.

Les utvalgtes forslag her.

Startet kampanje

Bergin er imot både vedtektsendringene og navneendring.

Han har derfor oppretta en underskriftskampanje på Opprop.net, der det mandag klokka 12.50 var 24 personer som hadde skrevet under.

«Ved å fjerne ordet journalist i vår fagforening, og erstatte det med et vagt navn som Medieforbundet, utvannes vårt yrke», står det i den tilhørende teksten til underskriftskampanjen.

Bergin, som er frilansjournalist, er redd for at medlemmenes integritet og identitet rokkers ved hvis man åpner opp organisasjonen for flere og endrer navn.

– Jeg føler framdeles at navnet og identiteten til min fagforening bør gjenspeiles i det jeg driver med.

Han sier han er stolt over å ha et pressekort der det står «Norsk Journalistlag».

Han er klar over at noe av hensikten bak forslagsendringene er å rekruttere flere medlemmer, fordi noen potensielle medlemmer ikke identifiserer seg med journalist-begrepet. Bergin tror at en endring kan føre til at flere melder seg ut av samme grunn.

Uenig innad i utvalget

Utvalget foreslår at «alle som arbeider med redaksjonelt innhold og alle som bidrar til dette, kan bli medlem i NJ». Dette står et samla utvalg bak.

Et flertall ønsker også at formuleringen går enda lenger, og har foreslått dette dissens-forslaget: «Alle som arbeider i en redaktørstyrt medievirksomhet, samt alle som lager eller bidrar til innhold i redaktørstyrte medier, kan bli medlem i NJ.»

De mener med dette at personer som jobber med for eksempel innholdsmarkedsføring, IT eller administrative oppgaver i en redaksjonell mediebedrift, kan bli medlemmer av NJ.

Det presiseres i forslaget at personer som jobber i kommunikasjonsbransjen fortsatt ikke kan bli medlem av NJ.

Samtidig går de inn for at dagens paragraf om integritet og Vær varsom-plakaten, skal bestå i vedtektene: «Medlemmer i NJ skal arbeide på grunnlag av retten til fri informasjon og hensynet til faglig integritet i samsvar med Vær Varsom-plakaten».

– Gjør ingen forskjell

Bergin mener at det ikke er store forskjeller mellom de to forslagene, og at ingen av dem er forenelig med vedtekten om Vær varsom-plakaten.

– I bunn og grunn skal de redaksjonelle medarbeiderne verne om sin integritet, som det står i Vær varsom-plakaten. Den ene eller andre formuleringen gjør dermed ingen forskjell, sier han.

– I dag er det allerede flere medlemmer i NJ som ikke har klassiske redaksjonelle jobber. Mener du at de ikke bør få være medlemmer i dag?

– Det er litt vanskelig for meg å uttale meg om. Jeg kjenner ikke til de andre grupperinger som er medlemmer i NJ, så det tør jeg ikke ha noen mening om.

Han etterlyser at utvalget forteller mer om kildematerialet sitt. Han er nysgjerrig på å vite mer om arbeidet de har gjort, og hva som for eksempel ligger bak beskrivelsen av at «noen opplever også at begrep som 'journalist' og 'journalistlag' er til hinder for rekruttering.»

Powered by Labrador CMS