Sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken under presentasjonen av VGs egen evaluering av avisas dekning av dansevideoen med Trond Giske. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

PFU behandler Sofies VG-klage på første møte etter ferien

Utvalgets leder er inhabil.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sekretariatet til Pressens Faglige Utvalg (PFU) bekrefter at klagen på VGs dekning av den omstridte dansevideoen vil bli behandlet når utvalget møtes for første gang i høst. Det skjer 28. august.

Klager er Sofie, kvinnen i dansevideoen, og hun har klaget VG inn for brudd på syv punkter i Vær varsom-plakaten (VVP).

Klager på artikkel og rapport

Klagen går både på VGs opprinnelige artikkel, men også evalueringsrapporten VG publiserte etter sin interne gjennomgang.

Dette er de innklagede punktene:

  • 3.2. Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte.
  • 3.3. Det er god presseskikk å gjøre premissene klare i intervjusituasjoner og ellers overfor kilder og kontakter.
  • 3.6. Av hensyn til kildene og pressens uavhengighet skal upublisert materiale som hovedregel ikke utleveres til utenforstående.
  • 3.7. Pressen har plikt til å gjengi meningsinnholdet i det som brukes av intervjuobjektets uttalelser. Direkte sitater skal gjengis presist.
  • 3.9. Opptre hensynsfullt i den journalistiske arbeidsprosessen.
  • 4.3. Gjør klart hva som er faktiske opplysninger og hva som er kommentarer.
  • 4.13. Feilaktige opplysninger skal rettes og eventuelt beklages snarest mulig.

Fått hjelp av advokat

I klagen, som er utarbeidet av advokat Knut-Asbjørn Solevåg på vegne av Sofie, står det blant annet:

«Jeg skulle aldri stille til intervju eller kommentar, noe som ble nevnt før mitt møte med journalisten [Lars Joakim Skarvøy, journ.kom.], under møtet og på en SMS etter møtet. Etter at jeg har gitt beskjed for fjerde gang om at jeg ikke ville medvirke i saken i en SMS onsdag 20.02.19 kl 22:32, nesten et døgn før de publiserer, aksepterer journalisten dette over en SMS samme kveld.»

Og videre:

«Det ble heller aldri avklart at det var en intervjusituasjon mellom meg og Skarvøy. Likevel tar journalisten ikke hensyn, og fortsetter å kontakte meg flere ganger angående saken, både på telefon og SMS. Etter flere pressende diskusjoner over telefon gir jeg opp kampen og sier "at han kan skrive hva faen han vil".»

I sitt tilsvar innrømmer VG at avisen har brutt god presseskikk, men den mener selv at det er snakk om fem punkter i VVP, ikke syv. VG bestrider at den har brutt punkt 4.2, om skillet mellom kommentarer og faktiske opplysninger. VG avviser også at den interne evalueringen, som ble offentliggjort på en pressekonferanse i mars, bryter med punkt 3.6 om upublisert materiale.

«Premissene for rapporten og gjennomgangen av innholdet har vært tydelig fra vår side. Vi har som tidligere skrevet satt pris på Sofies bidrag til vår evaluering», står det i tilsvaret.

Leder ga kollegastøtte

PFU-leder Alf Bjarne Johnsen, som til daglig er politisk journalist i VG, vil være inhabil i behandlingen.

Johnsen er også omtalt i VGs interne granskningsrapport. I flere møter mellom VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken og VG-journalist Lars Joakim Skarvøy, deltok Johnsen som kollegastøtte for Skarvøy.

Powered by Labrador CMS