Kjetil Stormark. Foto: Jan Inge Haga
Kjetil Stormark. Foto: Jan Inge Haga

Alfa og Stormark angrepet av Forsvaret

Forsvarssjefen krever innsyn i kildegrunnlaget.

Publisert Sist oppdatert

Da mannebladet Alfa gjennom frilansjournalist Kjetil Stormark ønsket kommentarer fra Forsvaret om ukjente forhold rundt nedleggelsen av spesialavdeling HV016, svarte forsvarssjefens talsmann John Inge Øglænd med å kreve innsyn i kildene.

Klager

Ifølge en pressemelding fra Alfas redaktør Magnus Rønningen skal Øglænd først ha nektet å svare på spørsmål fra Stormark, og heller svart med å stille spørsmål om frilanserens selskapsform. I tillegg måtte Stormark dokumentere at han hadde en oppdragsgiver før Forsvaret ville gi ham noen form for opplysninger.

Rønningen har sendt en klage til Sivilombudsmannen som han ber vurdere om håndteringen er i tråd med Statens Informasjonspolitikk. Samtidig har også forsvarsminister Grete Faremo fått et brev fra redaktøren hvor korrespondansen mellom Stormark og Forsvaret er lagt ved. Rønningen spør Faremo om hun går god for Forsvarets mediehåndtering i saken.

Motangrep

Kjetil Stormark sier til Journalisten at han er forundret over forsvarets håndtering. Han viser til sin lange fartstid i norske medier, og at han i årevis har arbeidet med å dekke forsvarsspørsmål, blant annet i VG.

– Mitt bestemte inntrykk er at dette handler om noe helt annet enn kvalitetssikring. Jeg får litt inntrykk av at de rett og slett ikke vet hva de skal svare, sier han og poengterer at han ikke ønsker hva det i så fall går i.

– Men jeg konstaterer at de går til motangrep mot dem som stiller kritiske spørsmål. Det er en uklok strategi, jeg ville aldri anbefalt noen å behandle mediene på denne måten, sier han.

Håndtering

Stormark mener det ville vært mer fornuftig av Forsvaret å bruke tid på å svare på det som er kjernen i saken, fremfor å gå så aggressivt til verks. Han sier at det faller på sin egen urimelighet at Forsvaret ber om informasjonsmaterialet som ligger til grunn for saken hans.

– Jeg håper virkelig dette ikke er den normale håndteringen til Forsvaret. For da har de et problem som de må gjøre noe med umiddelbart. Dersom dette har skjedd i kampens hete, og de vil beklage dette, så skal ikke jeg være urimelig.

Selv forventer Stormark at statsråden med hennes personell går inn i substansen i saken og gir et reelt svar på brevet hun har fått fra Alfa.

– Det holder ikke at hun ber forsvarssjefen besvare henvendelsen, hun må selv gå inn i dette.

Se også: Forsvaret svarer Alfa og Stormark

Powered by Labrador CMS