Marit Bromark.

Kontraktens konsekvenser

Frilansjournalister mener de risikerer å miste store deler av inntekten på å si nei til Aller.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag har advart frilanserne mot å skrive under Aller Medias nye leveringsavtale. Den innebærer blant annet at konsernet overtar bruksrettighetene til solgt materiale, og frilanseren får ikke lenger betalt for gjenbruk av bestilt stoff. Frilansere som nekter å signere går nå en usikker arbeidshverdag i møte.

Facebook

Heidi Løkken har hatt 50 prosent av inntektene sine fra Allers. Hun sitter i styret til Frilansjournalistene, og har uttalt seg kritisk om kontrakten på Facebook. Det falt i dårlig jord hos Allers’ sjefredaktør. Hun reagerte med å trekke tilbake invitasjonen til kontraktsmøtet, med henvisning til Løkkens Facebook-kommentarer.

– Jeg har nå ingen flere oppdrag for Aller, og har fått beskjed om at de ikke vil foretrekke å bruke meg i fremtiden.

Sjefredaktør Elisabeth Lund-Andersen i Allers vil ikke gi noen kommentarer.

Løkken frilanser også for Hjemmet Mortensen. Hun har valgt å ikke signere deres kontrakt, som ligner Allers leveringsavtale, men får fortsatt oppdrag.

– Jeg tror det er lurt av folk å avvente å signere også i Aller.

Uforberedt

For frilansjournalist Marit Bromark er situasjonen mer prekær. Hun har hatt 90 prosent av inntektene sine fra KK, som hun har frilanset for siden 2009. Nå føler hun seg presset til å skrive under på en kontrakt hun mener er urimelig.

Bromark var en av de første som ble innkalt til møte i KK.

– Jeg fikk ikke vite hva møtet gjaldt på forhånd, annet enn at det handlet om «samordning av frilansere». Under møtet fikk jeg en lang tale om vanskelige tider i Aller, før jeg fikk fremlagt kontrakten. Da fikk jeg tydelig beskjed om at signering betydde et «jobbe eller ikke jobbe» i Aller Media.

Bromark syntes det var vanskelig å si umiddelbart nei til kontrakten, og ba om å få tenke på det.

– Andre som har sagt nei har jo ikke skrevet så mye for Aller, men for meg betyr det veldig mye.

Bylinefordel

Bromark spurte KKs sjefredaktør i møtet om hun ikke syntes det var urettferdig at Aller med denne kontrakten ville tjene penger på hennes saker flere ganger, samtidig som de fratok henne retten til det samme.

– Da fikk jeg forklart at de ikke tjener penger på dette, de sparer bare en utgift. Forstå forskjellen, den som kan.

Bromark reagerer også på svaret hun fikk da hun spurte hvilke fordeler hun ville ha av avtalen.

– Det ble sagt at siden jeg ikke er en merkevare av typen Morten Krogvold, ville det være en stor fordel for meg at mine saker kunne trykkes gratis i utenlandske blader og på andre plattformer. Da ville jo min byline bli bedre kjent.

Bromark understreker at det ikke var en «slem tone» i møtet, hvor Aller var representert av KKs sjefredaktør Gjyri Helén Werp, men at det ble ubehagelig på grunn av innholdet.

Prinsipielt

– Hva er den viktigste grunnen til at du ikke ønsker å signere?

– Det er en prinsippsak på mange måter. Jeg har ikke tjent masse penger på videresalg før. Men jeg synes det er redelig å betale for de tjenester man vil ha. Jeg forstår ikke hvorfor jeg som en liten enkeltperson skal jobbe på dugnad for et stort konsern. Det har vært moro å jobbe for Aller, men ikke så moro at jeg jobber gratis.

Bromark har hatt et godt samarbeid med KK tidligere, og sier hun ikke har vonde følelser overfor redaksjonen.

– Dette kommer fra toppen, og rammer de fast ansatte også. Om bladene skal kunne sitte med en bank av frilansstoff de kan bytte seg imellom, vil det jo bidra til å gjøre både frilansere og fast ansatte overflødige.

Les Gjyri Helen Werps svar her.

Powered by Labrador CMS