Redaktør Liv Maren Mæhre Vold leder tre nettaviser fra kontoret på Alvdal. Journalist Lars Vingelsgård i forgrunnen, styreleder Ivar Thoresen bak.Foto: Nils Martin Silvola
Her var de allerede rigget for korona-hverdagen: – Har hatt sterk vekst
Én redaksjon bak tre superlokale nettaviser i Østerdalen.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
– Vi jobbet fra hjemmekontor en måneds tid, men det hadde fint lite å si rent praktisk. Vi var allerede vant til den måten å jobbe på. Ingen av de andre merker om jeg sitter på Alvdal eller i Tylldalen, sier Liv Maren Mæhre Vold.
Redaktøren for lokalavisene Alvdal Midt i Væla og Tynsetingen tar imot Journalisten på kontoret i Alvdal en fredag i november.
Norge - og Østerdalen - har levd med korona-unntakstilstand i mer enn et halvt år. En rekke medier, mange av dem lokalaviser, så seg nødt til å permittere ansatte i vår, da annonsemarkedet tørket inn omtrent over natten.
Også avisene under Alvdal Midt i væla-paraplyen opplevde annonsenedgang, men vel åtte måneder etter at Norge først stengte ned, er trenden klar hva gjelder lesernes interesse:
– Vi har hatt sterk vekst, og har nå passert 2.000 betalende abonnenter. Det første halvåret i år hadde vi størst prosentvis vekst av avisene i Innlandet, forteller Mæhre Vold.
Redaktøren forteller om «shaky» dager rundt 13. mars, og at de var forberedt på å måtte permittere.
– I stedet har vi aldri hatt mer å gjøre, egentlig. Vi har merket at folk tyr til lokalavisene når informasjonsbehovet er stort. Lesertallene, og tipsflyten, ligger på et høyere nivå nå enn før. Følelsen er at vi nå har vist at vi kan levere, og at folk stoler på at vi gjør det.
Annonse
Én redaksjon, tre aviser
Det er den samme gjengen på fem fast ansatte, og noen frilansere, som driver både Alvdal Midt i væla, Tynsetingen og nå Folldalsportalen.
Alvdals første egne avis sprang ut fra mediebyrået DMT Alvdal (nå Haus) i 2011, med Ivar Thoresen som primus motor. Tynsetingen ble opprettet i 2016. Mæhre Vold tok over som redaktør for ganske nøyaktig ett år siden, i desember 2019.
Arbeidshverdagen er i høyeste grad desentralisert:
– Mye av folket her lever i flyt mellom kommunene vi dekker, og det gjør vi også. Vi prøver å ikke skille så mye på stedene. Hvis man for eksempel dekker politikk, gjør man det for både Alvdal Midt i væla og Tynsetingen, det er en mye mer naturlig måte å gjøre det på, forteller redaktøren.
Selv bor hun i Tylldalen i Tynset kommune, og bemanner til vanlig Alvdal-kontoret alene.
– Utfordringen ligger jo i avstandene, når det er noe som plutselig skjer. I aller verste fall, hvis det skjer noe i Folldal og ingen andre har mulighet til å dra, sitter jeg halvannen times kjøring unna, beskriver redaktøren.
Ikke bare et motto
Det godt synlige slagordet til både Alvdal Midt i væla og Tynsetingen er «superlokal og uavhengig», og redaktøren mener fokuset som ligger i mottoet også er en måte å skille seg fra konkurrentene i Arbeidets Rett og Østlendingen.
De er lokale, men nettavisene på Alvdal og Tynset skal være superlokale.
– Vi skal være på alle de sakene som andre ikke har interesse eller kapasitet til å dekke. Fra knøttefotball til alle småtingene som rører på seg i foreningene. Og så folk. Alltid folk.
– Den handlet om en barnehage som var på tur og fikk kjøre hogstmaskin. Det er sånt vi opplever at folk vil ha, og sånt de heller ikke får så mye av i regionavisene.
Målet er alltid miksen mellom saker som setter dagsorden og når bredt ut, og mindre, «mykere» saker.
– Også de myke sakene skal være gjennomarbeidet og ikke lettvint løst, kvaliteten skal være der uansett, sier Mæhre Vold.
Annonse
Står alene
Heller ikke «uavhengig» er bare et motto; det er gründer Ivar Thoresen som er hovedeier i Alvdal- og Tynset-avisene.
– Det er klart det er krevende økonomisk. Vi har ikke akkurat ubegrensede midler, eller veldig stor mulighet til å lage nye prosjekter, drive produktutvikling. Man blir fort tatt av hverdagen, sier Thoresen.
– Samtidig er jeg ikke sikker på om tilværelsen som liten lokalavis i et stort konsern nødvendigvis er vesentlig enklere. Jeg tenker det er flest fordeler med å være organisert slik vi er. Vi kan kaste oss rundt og stille om på en helt annen måte.
– Ingen forteller oss hva vi skal gjøre eller hvordan vi skal se ut. Har vi lyst til å gjøre noe, så gjør vi det, skyter Mæhre Vold inn.