Amazon-sjef Jeff Bezos, med Lauren Sánches under et arrangement i Mumbai i India 16. januar. Arkivfoto: Rafiq Maqbool / AP / NTB scanpix
Amazon-sjef Jeff Bezos, med Lauren Sánches under et arrangement i Mumbai i India 16. januar. Arkivfoto: Rafiq Maqbool / AP / NTB scanpix

Saudi-Arabia avviser å stå bak hacking av Washington Post-eier

Intime bilder av Jeff Bezos kom på avveie.

Publisert Sist oppdatert

Utvidet versjoner.

Informasjon tyder på at Amazon-sjefens telefon ble hacket etter at han mottok en fil fra Whatsapp-kontoen til Saudi-Arabias kronprins, fastslår FN-eksperter.

FN-ekspertene krever at USA umiddelbart etterforsker den påståtte hackingen av telefonen til Jeff Bezos og andre. En videofil sendt fra Mohammed bin Salmans personlige konto i mai 2018, ble angivelig starten på et omfattende datainnbrudd.

– I skjul gjennomførte Saudi-Arabia en massiv nettkampanje mot Bezos og Amazon i hovedsak rettet mot ham som eier av The Washington Post, sier de uavhengige FN-ekspertene i sin uttalelse onsdag.

Dette skjedde angivelig i en tid da Saudi-Arabia tilsynelatende etterforsket drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi og straffeforfulgte de som ble utpekt som ansvarlige. Khashoggi var spaltist i Washington Post, som Bezos eier.

«Ekstrem endring»

Uttalelsen fra FNs spesialrapportører Agnès Callamard og David Caye kommer etter at de har gjennomgått en digital analyserapport av Bezos' telefon.

Innen få timer etter at Amazons grunnlegger mottok en video fra kronprinsen, skjedde det en «avvikende og ekstrem endring i telefonens oppførsel», ifølge FN-ekspertene. Enorme mengder data ble overført fra telefonen de påfølgende månedene.

Rapporten fastslår med «medium til høy sikkerhet» at Amazon-sjefens Iphone ble infiltrert 1. mai 2018 med en mp4-fil sendt fra en av kronprinsens personlige Whatsapp-kontoer.

Bin Salman og Bezos hadde utvekslet telefonnumre en måned tidligere.

Saudi-Arabia: Absurd

Financial Times har sett den samme analyserapporten, som ble utført av et privat konsulentfirma innleid av Bezos. Avisa skriver at rapporten ikke hevder å inneholde fellende bevis og at den ikke klarte å fastslå hva slags programvare som ble brukt.

Saudi-Arabia har kalt hackingpåstandene absurde.

– Vi ber om en etterforskning av disse påstandene, så vi kan få alle fakta på bordet, skriver ambassaden i Washington på Twitter.

Khashoggi ble drept av saudiarabiske agenter inne i Saudi-Arabias konsulat i Tyrkia i oktober samme år. The Washington Post, som Bezos eier, hadde en ytterst kritisk dekning av saudiarabiske myndigheter etter likvideringen.

Utpressing

– Informasjonen vi har mottatt, tyder på at kronprinsen muligens var involvert i overvåking av Bezos, i et forsøk på å påvirke, om ikke kneble, The Washington Post, sier Kaye og Callamard, som er FN-eksperter på henholdsvis ytringsfrihet og utenomrettslige henrettelser og likvideringer.

Bezos sto fram offentlig og fortalte om hackingen. Amazon-sjefen anklaget den amerikanske National Enquirer for å ha truet ham med å avsløre en intim selfie og andre private meldinger som han utvekslet med en kvinne han hadde en affære med mens han fortsatt var gift.

Tabloidmagasinet benektet i fjor anklagene om utpressing.

Powered by Labrador CMS