Magne Storedal og Anders Møller Opdahl (t.h.) fotografert smilende sammen på taket mandag, etter halvannen uke med litt dårligere stemning.

MIDDELALDRENDE MANN OM MEDIA:

Viktige spørsmål gjenstår, selv om Amedia-sjefen beklager

Rotet rundt redaktørskiftet i Avisa Oslo reiser også prinsipielle spørsmål.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

  • Spalten gir uttrykk for skribentens meninger.

Mye gikk galt da Magne Storedal ble erstattet som ansvarlig redaktør og daglig leder i Avisa Oslo for en drøy uke siden. Ordene under fra konsernsjef Anders Møller Opdahl kan kanskje gi et innblikk i hvorfor ting raskt gikk fra vondt til verre:

– Når jeg bestemmer meg for noe, så går det veldig fort. Og noen ganger går det så fort at ikke alle henger med.

Han fortsetter:

– Det betyr ikke at jeg ikke er bevisst på forankring, det har jeg alltid vært, men jeg får det plutselig fryktelig travelt.

Og legger til:

– Når du plutselig er konsernsjef og ordene kan føles som betong, er det kanskje en egenskap som må tones et par hakk ned og heller satse på godt lagspill.

Sitatene er ikke hentet fra «jeg beklager»-delen i pressemeldingen om at Storedal likevel fortsetter i Amedia, som ble sendt ut mandag, og heller ikke fra et av intervjuene konsernsjefen ga i timene etterpå, men fra Medier24s Pressepodden i juli 2020.

Selvinnsikten er der, med andre ord. Så hvorfor ble da denne saken håndtert så håpløst?

Fakta

  • Roger Aarli-Grøndalen er ansvarlig redaktør i Journalisten. En stilling han har hatt siden juni 2018.
  • Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Eidsvoll Ullensaker Blad.
  • Har bakgrunn fra ulike lederstillinger i Egmont/
    Hjemmet Mortensen, blant annet redaktør i klikk.no, Foreldre & Barn og Mann.
  • Var på slutten av 90-tallet ansvarlig redaktør i Bellona Magasin.
  • Startet journalistkarrieren i Romerikes Blad.

Ekstremt klønete

Den mest opplagte feilen er informasjonsbiten. Fra starten klønet Amedia-ledelsen det til ved å ikke fortelle utad på en enkel og tydelig måte hvorfor Avisa Oslo-redaktøren ble skiftet ut. Det har konsernsjefen nå beklaget, selv om vi må halvveis ned i pressemeldingen før vi finner noe om dette. Hvis jeg hadde skrevet pressemeldingen, hadde jeg nok gjort noe med rekkefølgen.

Det er ingen tvil om at tidligere uttalelser fra Amedia-ledelsen lett kunne tolkes som at Storedal hadde gjort noe galt.

Det verste eksemplet, som jeg også nevnte i forrige spalte, er Avisa Oslo-styreleder Morten Nilsens svar til Medier24 da han ble spurt om årsaken til redaktørskiftet:

– Det er et godt spørsmål, og den beste personen til å svare på det er Magne selv.
(* se kommentar nederst i saken)

Bedre ble det ikke av at konsernsjefen selv «ryddet opp» med å legge til i en sms til Journalisten:

– Vi kommenterer ikke interne forhold i slike spørsmål.

Tips til lærebok

Hvis noen skal skrive ei lærebok i hvordan fremstille noen som en skurk uten å bruke ordet skurk, har de mye å lære her. Selv om man legger godviljen til, er det vanskelig å ikke mistenke at vedkommende – altså Storedal – enten fikk sparken eller som man sier i en litt annen bransje: Fikk et tilbud han ikke kunne si nei til.

Denne biten hadde det vært veldig enkelt å unngå. Ikke minst fordi Storedal ikke fikk sparken. Det var heller ikke en personalsak som var årsaken til utskiftingen. Noe Amedia endelig bekreftet i mandagens pressemelding: «I denne fasen ønsket Amedia som eier nye krefter i redaktørstolen.»

Vanskeligere var det ikke.

La oss komme tilbake til denne delen av rotet. Først må vi ta en titt på tidslinjen, som jeg mener reiser prinsipielle spørsmål. Spørsmål jeg ville ha ønsket tydelige svar på hvis jeg var redaktør i en Amedia-avis.

Sjefen ber om møte

Storedals avgang startet med et møte på Opdahls kontor onsdag 31. august. Redaktøren er innkalt for å snakke om fremtiden til Avisa Oslo, men så viser det seg raskt at det er fremtiden til avisas redaktør som er den egentlige agendaen.

Flere kilder bekrefter at Storedal var helt uforberedt på dette. Da han får tilbud om en annen stilling i konsernet, svarer han at han trenger betenkningstid.

To dager senere er også styrelederen i Avisa Oslo skiftet ut. Morten Nilsen, som på vårparten kom inn som styremedlem, rykker opp og tar over for Arne Reginiussen. Sistnevnte forlater styret. Begge har lederjobber i Amedia-konsernet.

Denne fredagen blir det også klart at Storedal takker nei til jobbtilbudet – og dermed skal forlate Amedia allerede mandagen etter.

Styret i Avisa Oslo orienteres på et ekstraordinært styremøte kort tid før allmøtet i avisen klokken 10 mandag 5. september.

Dermed er det formelle i orden. Styret får sette sitt stempel på vedtaket. Selv om det strengt tatt er fattet av noen andre fem dager tidligere.

Styrer styret?

Her kommer vi til den prinsipielle delen:

Amedia-avisene har egne styrer. Ansvarlig redaktør og daglig leder – som ofte er samme person – forholder seg til sitt styre.

Styret får sette sitt stempel på vedtaket. Selv om det strengt tatt er fattet av noen andre fem dager tidligere.

Så er det ingen tvil om at konsernledelsen i Akersgata kan påvirke styrene hvis den vil. I de viktigste satsingene sitter det konserntopper i nøkkelposisjoner i styrene, noe det også gjorde i Avisa Oslo, men utenfra har i hvert fall styrene tilsynelatende fått lov til å være styrer i moderne tid (jeg holder bevisst virkelig gamle A-pressen utenfor).

Og så er det tilsynelatende ikke slik likevel.

Satt litt på spissen: Betyr det at konsernets sjefredaktører bør vurdere å ta en telefon til Norsk Redaktørforening hvis de blir innkalt til et møte med en litt løs dagsorden på konsernsjefens kontor? Jeg håper ikke det, men bevisbyrden ligger nå hos Amedias øverste leder.

Lykkelig slutt

Mandagens beklagelser rydder ikke opp i dette. Og hadde jeg sittet i Amedia-styret, som konsernsjefen rapporterer til, vil jeg nok i det miste etterlyst en orientering om hvordan toppledelsen klarte å rote seg så bort i denne saken.

Det er ikke så lenge til neste møte. Men lenge nok til at det er mulig å sette saken på dagsordenen.

Denne historien har så langt en slags lykkelig slutt. Stillingen som Storedal takket nei til fredag 2. september, takket han ja til mandag 12., etter en kort uke som pensjonist. Sannsynligvis en god løsning for både Storedal og Amedia.

Og en stilling Storedal kanskje hadde takket ja til på et tidligere tidspunkt, hvis konsernsjefen ikke plutselig hadde fått det så fryktelig travelt, for å bruke hans egne ord fra 2020.

«Læringspunkter»

Helt til slutt:

Da vi på et redaksjonsmøte i Journalisten torsdag i forrige uke diskuterte saken, med andre ord før den siste utviklingen, sa jeg halvt på spøk: Nå er det bare et tidsspørsmål før konsernsjefen kommer på banen og sier at «det er sikkert ting vi kunne ha gjort bedre» og «det er læringspunkter å ta med seg videre».

I et intervju med Medier24 dagen etter, sier Opdahl:

– Ingen er ufeilbarlig, heller ikke Amedia. Og det ligger læringspunkter i en hver sak. Det gjør det også i denne saken.

Jeg hadde en halvtørr punchline klar, men tenker avsnittet over står greit på egen hånd.

---------------------

* Hele avsnittet i Medier 24s intervju med Morten Nilsen går som følger:

Nilsen vil imidlertid ikke kommentere hvorfor Storedal slutter, om det var Amedia eller Storedal selv som sa opp – eller hva Storedal skal gjøre nå.

– Det er et godt spørsmål, og den beste personen til å svare på det er Magne selv, sier Nilsen.

René Svendsen, sjefredaktør i Fredriksstad Blad, mener at jeg misforstår denne setningen, og at Nilsen kun svarer på siste delen av spørsmålet, om hva Storedal skal gjøre nå. Jeg har sendt en henvendelse til Nilsen for å få svar på dette. Hvis Svendsen har rett, er det ingen grunn til at jeg skal omtale uttalelsen som det verste eksemplet på dårlig kommunikasjon fra Amedia i denne saken.

«Middelaldrende mann om media» er en ny Journalisten-spalte. Her kan dere lese tidligere spalter.

Powered by Labrador CMS