Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Dette var et utspill og et spark til å slutte å krangle i en tid hvor vi ser at kommunikasjonsbransjen blir større. Vi er bekymret for om det er nok journalister der ute.
Annonse
Dyplenking
Det sier NRKJs leder Sidsel Avlund til Journalisten når vi ber henne utdype et oppslag i Dagens Næringsliv torsdag (bak mur). Der heter det at journalistene i Norges to største mediekonserner, NRK og Amedia, ønsker økt samarbeid. DN skriver det at de to konsernredaksjonsklubbene vil ha kjøreregler for å øke samarbeidet og begrense uheldig konkurranse i lokaljournalistikken.
Til Journalisten sier Avlund at de ikke kommer til å legge fram noe ytterligere forslag til kjøreregler:
– Det handler blant annet om å være tydelig på dyplenking og tydelig på hvem sin sak det er.
– Men er ikke slike regler allerede etablert?
– Jo, men mange argumenterer mot at NRK skal være på nettet. Den debatten gagner ingen. Eksempler på samarbeid er at lokalaviser skal få hente stream fra NRK.
– Hvorfor var ikke andre konsernlag, som Schibsted med på utspillet?
– Det var vi som hadde snakket sammen.
Annonse
Redaktørens ansvar
Direktør Stig Finslo for utgiverspørsmål i Amedia sier han ikke har sett noe forslag fra journalistene.
– Jeg ble kjent med dette i går da Dagens Næringsliv ringte og sa at redaksjonsklubbene i Amedia og NRKJ i fellesskap ville komme med en henvendelse og et forslag om at det skulle utvikles sånne retningslinjer. Så langt jeg kan forstå er det derfor et utspill fra journalistsiden om hvordan man skal se på dette, sier Finslo.
Samarbeid generelt ser Finslo positivt på, og viser til avtalen mellom Amedia og NRK om lokalvalget i høst. Men han er kritisk til å lage avtaler som kan gripe inn i redaktørens ansvar og det å publisere ting.
– Jeg kan forstå at mange føler behov for å diskutere spørsmål av typen god praksis med sitering. Men jeg vil være skeptisk til å lage felles avtaler om hvordan journalistikk skal utøves og om spørsmål det tillegger redaktøren å bestemme. Da berører du et viktig prinsipp, nemlig redaktørens ansvar. Og spør du om Amedia vil være med å lage retningslinjer som nærmest regulerer hva redaktøren skal gjøre, vil det være et veldig radikalt brudd med prinsipper som vi har for redaktørens rett til å redigere.
Skepsis i landsstyret
Kathrine Strøm mener behovet for flere journalister kan bli borte om samarbeidet økes på tvers av mediehusene. Foto: Martin Huseby Jensen
Forslaget om samarbeid ble møtt med kritikk fra landsstyremedlemmer i Norsk Journalistlag (NJ) under åpningen av et todagers landsstyremøte torsdag. Marius Tetlie fra VG utrykte skepsis. Katrine Strøm fra Dagsavisen Fremtiden sa at slikt samarbeid vil ta bort konkurranse og slik kan åpne for kutt blant journalistene. Gunnar Kagge fra Aftenposten kalte samarbeidet farlig, sa det ikke var noen god løsning, og at det kunne bli en vanskelig sak for NJ. Håkon Okkenhaug fra uavhengige Trønder-Avisa sa han fryktet mer enfold enn mangfold av slikt samarbeid.
Men etter å ha hørt at NRKJ- og Amedia-klubbene ikke vil fremme ytterligere forslag, er Okkenhaug beroliget. Han sier at hans poeng var at medier ikke må dele saker eller temaområder mellom seg, men konkurrere på de samme sakene.
– Det fins mange vinklinger. Vi driver ikke eksakt vitenskap, så det fins mange innfallsvinkler. Det må være konkurranse. Der hvor det en aktør er monopolist, sløver det journalistene. På sikt gir det dårligere kvalitet på journalistikken, sier Okkenhaug til Journalisten.
– Har dette intern sprengkraft i NJ i form av uenighet mellom mediehusene?
– Det er jeg ikke helt enig i. Jeg var mest søkende til hva det her er. Det er mer snakk om en grunnleggende skepsis til samarbeid på tvers av mediehus.
Thor Gjermund Eriksen og Bernt Olufsen i diskusjon på NJs landsstyremøte. Foto: Martin Huseby Jensen
Utspillet fra NRKJ og NJ Amedia var timet opp til at kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og Schibsted-redaktør og styremedlem Bernt Olufsen i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) torsdag gjestet landsstyremøtet i NJ til nok en duell. Der presiserte k-sjefen at et allerede etablert og bekreftet samarbeid mellom Amedia og NRK om høstens lokalvalg også er åpent for andre aktører.
Debatten om NRK har allerede gått i mange måneder vært i full gang i forkant av Kulturdepartementets utredning om allmennkringkasteren som er ventet senere i år.
Annonse
Prinsipper
Olufsen ønsker å tøyle NRK, blant annet ved å si at allmennkringkasteren må fokusere på radio og TV. K-sjefen argumenterer for at NRK må være tilstede på de plattformer som publikum bruker.
– Det er VGs fulle rett til å konkurrere med NRK, men det er ikke statens fulle rett å konkurrere ut fra NRK. Det er den prinsipielle forskjellen i et demokrati i forhold til mediemarkedene, sa Olufsen.
– Når du fremholder som prinsipp at staten ikke skal være med på konkurranse trenger vi ikke diskutere mer. Da er vi på hver vår side av den prinsipielle skillelinja, svarte Eriksen senere.