Mitt 2020:

TV 2s USA-korrespondent Fredrik Græsvik tror det blir deilig at den amerikanske presidenten ikke vil dominere nyhetsbildet absolutt hele tida i 2021.

Fredrik Græsvik tror på antiklimaks når det gjelder amerikansk politikk i 2021: – Det tenker jeg blir litt deilig

Snart klar for juleferie med kjæresten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har vært på en del steder, særlig med mange Trump-tilhengere, hvor folk har blitt provosert av at jeg har gått med munnbind.

Det sier TV 2s USA-korrespondent Fredrik Græsvik til Journalisten når vi ringer ham for en prat om året som har gått.

– En del av jobben har vært å dekke den voldsomt store gruppa, som ofte stemmer på Trump, men som ignorerer alle farene ved koronaviruset. Det har vært utfordrende, fordi jeg ikke har hatt lyst til å bli smitta selv, sier Græsvik.

– Krevende og spennende

Korrespondenten er tilbake i Norge for snart å ta juleferie med kjæresten, etter et travelt år. Et år med et USA-valg midt i en pandemi, og med en president som både har betvilt farene ved koronaviruset og sitt eget valgnederlag.

Mitt 2020

  • Journalisten oppsummerer 2020 med å snakke med et knippe mediefolk om hvordan deres år har vært – på godt og vondt.
  • Først ut er TV 2s USA-korrespondent Fredrik Græsvik.

– Det har vært et år hvor det har vært krevende å jobbe som journalist og reise rundt og treffe folk. Samtidig har det vært utrolig spennende å følge Donald Trump dette året, sier Græsvik.

– Hva vil du si er det rareste du har opplevd i dette rare året?

– Det var da Washington stengte i mars, da det plutselig ikke var biler i gatene og det nesten ikke var mennesker ute. Det er mange hjemløse i byen, og mange gikk midt i gatene og skrek. De som bor på en benk i en park føler en slags trygghet når alt er normalt. Når folk forsvant fra gatene, ble de utrygge og redde, sier Græsvik.

– Det var en form for dommedagsfølelse. Jeg har fått en liknende følelse før, når jeg har vært i krigsområder. Sånn som i Baghdad, før invasjonen, da vi visste at det ville skje i løpet av tre-fire dager.

– Enorm etterspørsel

Før han ble USA-korrespondent, jobba Græsvik ofte i krig- og konfliktområder for TV 2.

Mange av teknikkene han har brukt på å forberede seg på slike oppdrag, fikk han igjen bruk for da pandemien inntraff, sier han.

– Jeg har mange ganger sett at mennesker er flinke til å justere seg til en ny virkelighet, og det har vi jo på en måte gjort nå også. For min egen del har det vært viktig at jeg er vant til å forberede meg mentalt.

Dette er Græsviks andre tur hjem til Norge i år, og det har vært krevende å bo i USA når man må søke spesialtillatelse for å komme inn i landet, og har en kjæreste i Norge, forteller han.

Det har vært utfordrende, fordi jeg ikke har hatt lyst til å bli smitta selv

Å ikke kunne bruke mer tid med kjæresten eller dattera, beskriver han også som det verste med 2020.

– Hva har vært det mest positive i løpet av dette året?

– Det må være den enorme interessen det er for amerikansk politikk, selv om noen kanskje er lei nå. Det gjør det utrolig givende å være korrespondent i USA når det nærmer seg valget, og under valgnatta, som nærmest varte en uke. Og ennå er det enorm etterspørsel etter stoff fra USA.

– Stygge angrep

Græsvik har hatt jobben som TV 2s USA-korrespondent siden våren 2017, like etter at Trump ble innsatt som president.

Først var planen at han skulle være der noen uker, forteller han, til ting ble litt mer «normalt» og interessen for Donald Trump ville dabbe av.

Men det skjedde ikke, så han leide seg ei leilighet i Washington DC, og siden da har han blitt der. Han har fulgt presidenten tett gjennom perioden, og gjentatte ganger erfart hvordan han diskrediterer journalister.

– Det er ganske stygge angrep fordi vi som journalister er en del av demokratiet. Han går til angrep på det demokratiet han har avlagt ed på å beskytte, sier USA-korrespondenten, som ikke ble overraska over at Trump fornekta valgresultatet.

– Men jeg har blitt overraska over hvor lavt han har sunket etter at det var åpenbart at han ikke vant – hvor han fortsetter å lyve om massivt juks, og fortsetter å samle tusenvis av mennesker til folkemøter midt i en pandemi, der alt bare handler om ham. Det er jeg overraska over.

Som den ivrige tvitreren han er, har Græsvik også tvitra mye fra valget. Men i september i år deaktiverte han sin egen Twitter-konto, etter at stortingsrepresentant Jon Helgheim (Frp) gjentatte ganger hadde beskyldt ham for å spre løgner og falske nyheter, og til slutt spurte hva som skulle til for at TV 2 «fjernet» Græsvik.

– Jeg tåler godt kritikk, men når en stortingsrepresentant krevde at TV 2 skulle sparke meg, så måtte jeg enten forsvare meg hardt, eller sørge for at jeg ikke havna i en diskusjon med ham, sier Græsvik til Journalisten.

– Folk henter fram omsorg

– Hva har du lært av dette året?

– Jeg har i hvert fall fått bekrefta at når man rammes av kriser, som jeg har sett også i krigs- og katastrofeområder, så er det svært mange mennesker som viser forbausende god omsorg for hverandre.

Græsvik trekker fram et eksempel fra boligkomplekset han har bodd i tre år i Washington DC, med 800 leiligheter.

– Før mars så hilste ikke folk, men siden det, har jeg blitt kjent med veldig mange. Nå spør folk «hvordan går det med deg, har du det bra?» Folk henter fram den omsorgen fordi de trenger den selv. Det synes jeg er godt å se.

– Hvordan ser du for deg 2021?

– Jeg ser for meg at det kommer til å bli et antiklimaks når det gjelder amerikansk politikk, og det tenker jeg er litt deilig. At den amerikanske presidenten ikke vil dominere nyhetsbildet i USA og i resten av verden absolutt hele tida. Vi trenger alle litt fri fra amerikansk politikk, og det tror jeg vi vil få i 2021. Og forhåpentligvis vil vi få en litt vanligere hverdag igjen.

– Tror du Trump kommer til å skape store overskrifter framover også?

– Han kommer nok til å forsøke å skape store overskrifter lenge, men jeg tror amerikanere er så lei ham. Så når han er ute av det hvite hus, tror jeg de fort kommer til å «mute» ham.

– Hvilke følger tror du korona på sikt vil ha for journalistikken og mediebransjen?

– Folks ønske og behov for god journalistikk har blitt tydeliggjort, behovet for at vi er der. Det tror jeg vil gagne oss på sikt. At de ser vi gjør en seriøs og god jobb.

Powered by Labrador CMS