Anne Leppänen fra Finland, Bertholof Brännström fra Sverige, og Aleksandra Mikhova og Ekaterina Titla fra Russland er alle i Tromsø for å lære av kollegaer i Barents-regionen. Foto: Kristine Lindebø

120 journalister fra Barents-regionen samla i Tromsø

Barents Press håper på økt samarbeid mellom redaksjonene i regionen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Hvordan ville norsk journalistikk om Russland sett ut uten forum som dette? Jeg tror det hadde vært en langt dårligere dekning uten slike nettverk og kontaktflater, sier Amund Trellevik til Journalisten.

I helga er rundt 120 journalister og redaktører fra Norge, Sverige, Finland og Russland samla på den årlige Barents Press-konferansen, som i år var lagt til Tromsø.

– Alt annet i samfunnet vårt er globalisert, da bør journalistikken også være det. Jeg håper flere medier vil samarbeide med hverandre, sier Trellevik, som er styreleder i Barents Press Norge.

– Barents-regionen er jo en viktig del av verden, både geopolitisk og ressursmessig.

Amund Trellevik er journalist i High North News, bosatt i Kirkenes og styreleder i Barents Press Norge. Foto: Kristine Lindebø

Viktig diskusjon

Arrangørene av årets konferanse har vært ei gruppe på fem dedikerte personer, forteller Trellevik, hvor en av dem var Morten Ruud, som tragisk omkom i en gyrokopterulykke i fjor sommer. Til daglig er Trellevik journalist i High North News og bosatt i Kirkenes.

– Dialog er alltid viktig. Vi ønsker å styrke vilkårene for fri og uavhengig journalistikk, og da må vi diskutere, også vanskelige ting, sier han, og viser til at arrangørene også fikk kritikk for å ha et for negativt fokus på Russland og journalistikken derfra.

Det tok de til seg, samtidig som de understreket at Barents Press faktisk jobber for å nyansere dekninga av Russland i de tre andre Barents-landene.

– At folk er engasjerte mener jeg bare er et sunnhetstegn. Det virker også som at mange har fått nye bekjentskaper.

Speed dating

Nettverket Barents Press jobber for å øke interessen for Barents-regionen i mediene, legge til rette for undersøkende journalistikk på tvers av landegrenser og heve kvaliteten på journalistikken som lages i regionen.

Før konferansen hadde arrangørene et mål om at alle deltakerne skulle reise hjem med minst én konkret idé som de kan samarbeide med andre journalister eller redaksjoner om, og «speed dating» med andre journalister var en del av programmet.

– Jeg håper speed datinga fortsetter utover kvelden, og også etter konferansen, sier Trellevik.

På årets konferanse handlet det blant annet om klima- og miljøjournalistikk, kampen mot flaske nyheter, sensur, bedre forhold for pressefriheten i regionen, falske nyheter og iscenesatte drap på journalister.

Vi snakket med fire deltakere om hva de får ut av den årlige konferansen:

Bertholof Brännström, frilansjournalist, Umeå, Sverige. Sitter i styret i Barents Press Sverige. Foto: Kristine Lindebø

Bertholof Brännström, frilansjournalist, Umeå, Sverige

– Hvorfor er du her?

– Som alle andre svensker vendte jeg lenge blikket sørover, blant annet mot Europa og USA. Tidligere jobbet jeg blant annet som redaktør i svenske Journalisten og nyhetssjef i Västerbottens-Kuriren.

– Da jeg begynte å frilanse i 2011 ville jeg finne et nytt område å fokusere på, som gav energi og kjentes nytt. Jeg er også veldig interessert i energi- og natur-spørsmål, og det er det mange av i Barents-regionen. Jeg har vært på konferansen fire ganger før, og sitter nå i styret i Barents Press Sverige.

– Hva synes du om årets konferanse?

– Programmet i år er kjempebra, særlig når det gjelder etikk og mediespørsmål, som jeg også er veldig interessert i. Det var også interessant å høre den unge journalisten fra NRK (Mads Nyborg Støstad, red.anm) fortelle om hvordan man kan gjøre klimasaker spennende.

– Hvorfor er konferansen viktig, mener du?

Jeg er jo veldig interessert i det arktiske området og det som skjer her. Det å møte de russiske kollegaene er spesielt viktig. I løpet av mine fire år i Barents Press har det bare blitt vanskeligere for dem, og de trenger de kontaktene de kan få i de nordiske landene. Så lærer jeg også mye av dem, hvor uredde de er, og at de er mer like enn man skulle tro i måten å jobbe på.

Aleksandra Mikhova, nyhetsredaktør i Argumenty i fakty i Moskva og Ekaterina Titla, journalist i Kirovskij Rabotchij i Kirovsk. Foto: Kristine Lindebø

Aleksandra Mikhova, nyhetsredaktør i Argumenty i fakty og Ekaterina Titla, journalist i Kirovskij Rabotchij

– Hvorfor er dere her?

Titla: – Det er første gang vi er her begge to, og det er veldig interessant og spennende å være her, og en god atmosfære.

Mikhova: – Jeg synes det er en veldig god mulighet til å bli kjent med utenlandske kollegaer, som kanskje ser ting fra et annet perspektiv.

– Hva har dere lært?

Titla: – Det er interessant å høre meningene til de skandinaviske journalistene. Det er første gang jeg er her, så alt er nytt. Det var særlig spennende å høre den norske journalisten som snakket om klimajournalistikk, og hvordan en kan bruke ny teknologi til å formidle det.

– Er konferansen viktig, eventuelt hvorfor?

Mikhova: – Ja, jeg mener vi absolutt bør møtes på denne måten for å diskutere saker med hverandre. Slik blir det enklere å ha et objektivt syn på situasjonen i Barents-regionen.

Titla: – Det er viktig å møte forskjellige typer journalister og dele kunnskap. Her har vi alt fra selvstendige, og fra offentlige medier.

Anne Leppänen, grafisk journalist i avisa Kaleva i Finland. Foto: Kristine Lindebø

Anne Leppänen, grafisk journalist i avisa Kaleva

– Hvorfor er du her?

– Dette er sjette gang jeg er på Barents Press-konferansen. De fleste her er skrivende, og som grafiker kjenner jeg meg litt på utsiden, men jeg er fortsatt journalist. «Infographics» er minst like viktig som skrivende journalistikk.

– Hva har fått deg til å komme tilbake?

– Jeg kommer hit fordi jeg møter folk, har fått venner, og holder kontakt med andre i bransjen. Jeg er opptatt av å holde meg oppdatert på hva som skjer i Barents-regionen.

– Hva har du lært?

– Det har vært mye spennende om klimaendringer og klimajournalistikk. Det var en stor overraskelse for meg hvor mye isen i Russland har smeltet. Jeg håper det inspirerer unge journalister til å jobbe med dette temaet. Det ble også vist noen veldig gode «infographics» om klima, som inspirerte meg.

– Er konferansen viktig, og hvorfor?

– Jeg tenker at det er mange ting som angår oss alle, på tvers av landegrensene. Vi er ulike mennesker, men med mange ting til felles.

Powered by Labrador CMS