Anders Hammer på jobb i Hongkong. Den Oscar-nominerte dokumentaren «Do Not Split» ble i dag hedret med IR-prisen under Skup-festivalen.
Foto: Cathy Chu
Anders Hammer vinner IR-prisen
Andre gang han mottar prisen.
Hvert år deler Internasjonal Reporter (IR) ut en pris for et journalistisk produkt som på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte har kastet lys over et internasjonalt tema. Prisen deles ut under Skup-festivalen.
Frilansjournalist Anders Hammer får i år prisen for dokumentaren «Do not split». En film som også er nominert til Oscar.
Hammer vant også IR-prisen i 2017 for Brennpunkt-dokumentaren «Talibanistan» i 2017.
Dette er juryens begrunnelsen:
«"Do not split" er en modig og nær dokumentarfilm som følger demokratiforkjempere i Hongkong over et år, fra demonstrasjonene som brøt ut sommeren 2019 og inn i koronapandemiens taushet. Filmen viser protestene fra innsiden, den trenger inn i folkemengden fra nyhetssendingene og lar oss møte individer: studenter, eldre, "vanlige" borgere som er fortvilte, sinte og redde. Dokumentaren har ingen allvitende og forklarende forteller, så den beskriver ikke hele historien. Likevel gir filmen oss en emosjonell og sjelden forståelse av hva som står på spill for demonstrantene.
Dokumentaren er et ypperlig eksempel på kraften i journalistisk tilstedeværelse over tid, i tillegg til at den representerer fremragende fortellerkunst.
I tillegg til IR-prisen, har to journalistiske arbeider fått hederlig omtale:
Juryen begrunnelse:
«I denne reportasjen møter vi mennesker som er fanget i Idlib, i Syria-krigens siste fase. Mens verden stenges ned på grunn av koronapandemien reiser VGs team inn i Syria og skildrer forholdene der med kunnskap og medmenneskelighet. Fotografiene er i verdensklasse, og reportasjen preges av talende detaljer og et godt grep om den politiske konteksten. Reportasjen er et strålende eksempel på verdien av tilstedeværelse og viktigheten av å følge en konflikt og en region over tid.»
Juryens begrunnelse:
«Denne saken undersøker etterspillet etter Syria-krigen på en variert, innsiktsfull og engasjerende måte. Med utgangspunkt i den tidligere IS-krigeren "Mustafa" konfronteres vi med Syrias vanskelige vei tilbake til normalitet, der hatet mot IS og et manglende rettsoppgjør er sentrale snublesteiner. Saken er produsert både for nett, tv og podkast og kombinerer observasjon i felt, intervjuer med syrere via Whatsapp, samt norske ekspertkilder. Juryen vil særlig trekke fram podkasten som et strålende eksempel på hvordan det er mulig å presentere en svært kompleks problematikk på en klok, pedagogisk og fengslende måte. Arbeidet viser også styrken i journalistisk områdekunnskap opparbeidet over tid.»
Juryen har vært ledet av Anne-Hege Simonsen, sosialantropolog og førsteamanuensis ved Institutt for journalistikk og mediefag ved Oslo Met.
Med seg har hun hatt Per Olav Ødegård, utenrikskommentator i VG og tidligere korrespondent i New York, Tove Gravdal, forfatter og mangeårig utenriksjournalist med bakgrunn fra Morgenbladet og flere andre mediehus, og Philip Crabtree, tidligere utenriksjournalist i Dagsavisen og nåværende spesialrådgiver i Redd barna.