Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Tirsdag 8. mars arrangerte Norsk Journalistlag (NJ) årets markering av kvinnedagen på Pressens hus. Det hele ble ledet av NRK-korrespondent Gro Holm, og tema var trusler og trakassering av kvinnelige journalister.
Første del av arrangementet hadde et internasjonalt fokus, og besto blant annet av en panelsamtale med utenriksminister Anikken Huitfeldt.
Ettermiddagens andre del hadde imidlertid fokus på nasjonale forhold.
VG-kommentator og forfatter Shazia Majid introduserte samtalen med å fortelle om sine personlige erfaringer. Hun har ti år i mediebransjen bak seg, og har i løpet av disse årene opplevd å bli truet på livet.
– Det er rart å sitte her og snakke om det, når man vet hva det vil si å være i livsfare for mange journalister. Derfor er det vanskelig å snakke om det – for vi er så privilegerte her i Norge.
Majid forteller at truslene mot henne ble så alvorlige at hun ikke lenger turte å ta kollektivtrafikk.
– Det som er vanskelig med å være journalist, er at det er en macho bransje. Jeg opplever at det ikke er rom for å si at du er redd, for du vil jo ikke vise at du ikke takler det, sa kommentatoren.
Ministeren er bekymret
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen var også å se på Pressens hus på kvinnedagen.
– Det er en utrolig sterk historie, og dessverre ikke uvanlig, sa ministeren om det Majid nettopp har fortalt.
Mange som deltar i den offentlige debatten møter hets til den grad at de kanskje ikke lenger synes det er verdt det, forklarte Trettebergstuen. Det ser hun på som alvorlig.
– Jeg er veldig bekymra for hvordan det skal bli fremover. Det er allerede mange unge som ikke vil ytre seg, kombinert med at medievanene våre gjør at vi ikke utsettes for meninger som ikke er like våre egne.
Ministeren er bekymret for at disse trendene vil innskrenke ytringsrommet. Hun fortalte at regjeringer skal forsterke innsatsen mot netthets, men at en stor del av behovet for endring ligger i kulturen.
Trettebergstuen mener at alle har et ansvar om å ta til motmæle mot hetsen.
– Man blir jo vant til det, men vi må hele tiden passe på at at man ikke blir vant til for mye. Noen må få reaksjoner for at andre skal slippe å oppleve det samme.
Annonse
– Veldig få blir dømt
Sikkerhetsrådgiver Trond Idås i NJ deltok også under markeringen for å dele sine funn fra tidligere undersøkelser. I fjor ledet han en undersøkelse om journalisters sikkerhet, hvor mellom 20 og 25 prosent av kvinnene svarte at de hadde blitt truet.
– Noen blir truet veldig mye – andre mindre fordi de har andre roller. Er du veldig synlig i den offentlige debatten får du mer av den typen belastninger, forklarte Idås.
Undersøkelsene viser også at det er stor forskjell på hvilken type trusler kvinner og menn mottar. NJ-rådgiveren forklarer at trusler mot kvinner ofte er seksualisert, mens trusler mot menn ofte handler om vold.
– 10 til 20 prosent opplever det som så belastende at de blir syke. Det er utfordringer vi fremdeles har i bransjen. Vi har et stykke å gå før vi har en kultur hvor man snakker åpent om at man blir trakassert.
– Sammenlignet med hvor stort samfunnsproblem dette er, er det veldig få som blir dømt, avsluttet Idås, og etterspør et særskilt vern for journalister i straffelovens paragraf 265.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.