Nestleder Dag Idar Tryggestad og leder Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag håper sammenslåing av lokallag vil skape mer aktivitet for medlemmene. Foto: Kristine Lindebø
Forsvarer sammenslåing av lokallag i nord
– Viktig å se på struktur fra 70-tallet.
– Den aller viktigste grunnen til at vi gjør dette er at vi ønsker å skape mer aktivitet i organisasjonen.
Det sier nesteleder i Norsk Journalistlag (NJ), Dag Idar Tryggestad, om sammenslåing av lokallag i NJ, som han har ledet arbeidet med.
Troms Journalistlag er skuffet etter at de fire lokallagene i NJ i Nord-Norge skal slås sammen til ett, som landsstyret vedtok enstemmig onsdag. Da ble også de to lokallagene i Trøndelag slått sammen, og tidligere ble lokallagene Oppland og Hedmark slått sammen til Innlandet Journalistlag.
– Vi syns det er veldig spesielt å bryte opp et lokallag som faktisk fungerer veldig godt. Her i Troms har vi mer enn nok med å lage arrangementer og styre vårt lokallag, sa leder Silje Løvstad Thjømøe, i Troms Journalistlag (TJ) til Journalisten onsdag.
– Viktig å se på strukturene
NJ-ledelsen svarer at de skjønner Thjømøes innvendinger om store avstander i Nord-Norge og at TJ fungerer godt, men sier de har lyttet til de tre andre lokallagene, som de også anser at har god kjennskap til avstandene i landsdelen. Etter mange diskusjoner om ulike løsninger, har kommet fram til at dette er den beste.
– Tillitsvalgte meldte til oss at det er krevende å sitte på hver sin tue og bruke mye tid på å skape aktivitet og arrangementer som få deltar på, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen.
– Lagsstrukturen i NJ er lagt på 70-tallet. Siden da har vi fått andre strukturer i mediebransjen og færre medlemmer, og derfor var det viktig å se på hvordan vi kunne strukturere bedre, sier hun.
Ønsker mer aktivitet
Thjømøe mente de ikke hadde blitt hørt av NJ-ledelsen i prosessen og sa at hun og resten av de tillitsvalgte i TJ ikke ønsker å fortsette i NJ Nord, som det nye lokallaget skal hete.
– Jeg synes Silje har gjort en fantastisk jobb for medlemmene i Tromsø by, og jeg skulle selvsagt ønske at hun ville fortsette å være en god bidragsyter. Vi må respektere at de ikke føler seg hørt, men vi mener vi har lagt opp til en prosess der alle har blitt hørt. Det har vært viktig for oss hele veien, sier Frantzen.
NJ-ledelsen påpeker at det selvsagt ikke legges opp til at medlemmer skal reise over store avstander for å dra på ettermiddagsdebatter. Den nyopprettede stillinga som arrangementsansvarlig i NJ vil også spille en viktig rolle, forteller de.
– Vi legger opp til mer aktivitet og har ambisjoner om flere turnerende arrangementer. Det er ikke alle steder der det egner seg med en debatt midt i uka, så aktiviteten må tilpasses geografien, sier Tryggestad.
– Grundig og god prosess
Hålogaland Journalistlag er blant de lokallagene som har ønsket sammenslåing, fordi de ikke har fått til å drive arbeidet. De har medlemmer i Lofoten, Vesterålen, Narvik og Harstad, og omegn. Leder Ann-Kristin Hanssen, skriver i en e-post til Journalisten at de er glade for vedtaket i Landsstyret.
– Vi synes prosessen har vært grundig og god, og alle har fått komme med innspill og ideer underveis. Vi synes også at Dag-Idar, som har ledet arbeidet, har jobbet hardt for å ta hensyn til alle innspillene fra blant annet Troms, sier Hanssen.
– Vi er sikker på at de flinke folkene i Tromsø i samarbeid med styret i nye NJ Nord kommer til å få minst like mange og gode arrangement i framtida som nå. Målet er å få mer aktivitet til alle, sier hun, og refererer til journalistkonferansen Svarte Natta i Tromsø, som arrangeres som et samarbeid mellom lokallagene i hele Nord-Norge:
– Vi tror at hvis alle gir dette et hederlig forsøk så kan det bli en like stor suksess som samarbeidet om Svarte Natta.