Silje Løvstad Thjømøe er leder i Troms Journalistlag og journalist i iTromsø. Foto: Preben Olsen/iTromsø

De fire NJ-lokallagene i nord blir til ett: – Veldig spesielt å bryte opp et lokallag som faktisk fungerer

Vedtatt av NJs landsstyre onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Landsstyret i Norsk Journalistlag (NJ) vedtok onsdag at de fire lokallagene i nord – Finnmark, Troms, Hålogaland og Helgeland og Salten – skal slås sammen til ett lokallag for hele Nord-Norge: NJ Nord.

Det er leder av Troms Journalistlag, Silje Løvstad Thjømøe, ikke særlig begeistret for. Hun har ikke hørt om vedtaket før Journalisten ringer, noe hun også reagerer på.

– Vi syns det er veldig spesielt å bryte opp et lokallag som faktisk fungerer veldig godt. Her i Troms har vi mer enn nok med å lage arrangementer og styre vårt lokallag, sier hun til Journalisten.

– Ikke hørt

Arbeidet med sammenslåinga av lokallagene i nord startet for vel et år siden. Også de to lokallagene i Trøndelag ble vedtatt slått sammen, men det har det ikke vært motstand mot. I november ble Oppland og Hedmark vedtatt slått sammen til lokallaget Innlandet. Lokallagene Hålogaland og Finnmark har hele tiden vært positive til sammenslåing, og etter hvert også lokallaget Helgeland og Salten.

Det er altså særlig Troms Journalistlag som har vært imot sammenslåinga, noe de ennå var da landsstyret enstemmig vedtok sammenslåinga onsdag. Thjømøe mener NJ sentralt heller bør hjelpe lokallagene som ikke fungerer, enn å bryte opp og slå sammen fire lag.

Hun mener også de ikke har blitt hørt underveis i prosessen.

– Vi har brukt veldig mye tid på dette uten at det har hatt noen effekt. For oss virker det som en sentralisering å samle en så stor landsdel inn i ett hovedstyre.

– Ikke med lett hjerte

Landsstyremedlem Christer Pedersen, som også er Thjømøes kollega i mediehuset iTromsø, sier til Journalisten at han tok flere runder med seg selv før han stemte ja til sammenslåinga.

– Jeg har selv vært leder i Troms Journalistlag i to år, og sittet i styret i til sammen seks år, så det var ikke med lett hjerte jeg nå har bidratt til å legge ned laget, sier han.

– Men alternativet er at vi på sikt ikke har et godt fungerende NJ i nord. Vi håper dette vil styrke aktiviteten i hele Nord-Norge.

Landsstyremedlem i Norsk Journalistlag og journalist i iTromsø, Christer Pedersen. Foto: Privat

– Argumentene mot sammenslåing handler jo mye om den geografiske spredninga, og at det i Troms, og særlig i Tromsø er høy aktivitet, mens i Hålogaland ikke har fungert like bra, sier Pedersen.

Han forteller at arbeidet vil omorganiseres, og at programkomiteer på de ulike byene og tettstedene i praksis vil jobbe med arrangementer. Dette skal bidra til at aktiviteten i Troms ikke blir mye lavere, men Thjømøe kan ikke se hvordan dette skal fungere i praksis.

Hun vet ikke om tillitsvalgte fra Troms som vil sitte i verken hovedstyret for NJ Nord eller en slik programkomité.

– Ingen her har sendt signaler om det. Vi ønsker å styre Troms Journalistlag fordi vi har et eierskap til det, vi kan styre vår egen økonomi og ikke bare lage arrangementer. Det er vanskelig nok å få folk til å ta på seg disse vervene, så jeg er spent på hva som vil skje. Jeg frykter det vi gjør nå vil smuldre opp.

– Enorme avstander

På et landsstyremøte i november stilte stilte flere medlemmer spørsmål om sammenslåing var en god idé dersom det skjer med tvang, blant annet landsstyremedlem Rolf Johansen, som også er leder i NJ i NRK:

– Når vi har fått klare signaler fra Tromsø, er jeg overbevist om at vedtaket vil bli oppfattet som en form for tvang, sa han.

– Føler dere dette som en tvangssammenslåing?

– Ja, for vår del er det jo det. Det handler ikke om at vi ikke vil samarbeide med de andre lokallagene, det gjør vi gjerne. Men avstandene er helt enorme og våre medlemmer reiser ikke til Vadsø eller Lofoten for å gå på et arrangement, sier lokallagsleder Thjømøe.

Hun stusser også over at vedtaket fattes uten en diskusjon på Landsmøtet i slutten av mars.

– Når først alle delegatene fra hele landet skal møtes, er det merkelig at en ikke skal snakke om så store endringer i kulturen. Det kan virke som om man går bakveien og gjør dette i det stille. I en organisasjon som er tufta på grasrotarbeid gir det en ganske dårlig smak i munnen, sier hun.

Powered by Labrador CMS