– Det er ikke akkurat en banebrytende metode, men det første jeg ser etter når jeg vurderer en sak, er hva som kan bli en god tittel, ingress og intro, sier Peder Ottosen.

MORGENRUTINEN:

Peder Ottosen tror han var den første i Norge til å omtale Anna Anka

Men hans mest absurde opplevelse involverer Justin Bieber.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Peder Ottosen er journalist og redaksjonsleder for NRKs økonomi- og politikkredaksjon.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Kaffe.

– Hva har du på nattbordet?

– Nattbordet måtte vike plass for en barneseng for fem måneder siden. Det blir heller ikke så mye tid til lesing med en liten unge i huset, men holder på med både en svensk krim og Obamas biografi. Den første går litt kjappere enn den siste, kan du si.

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– På hverdagene skjer det rett før jeg jeg står opp av senga, og det er vanligvis litt etter 07. Da scroller jeg gjennom push-varslene på mobilen, sjekker NRK.no, mail og Facebook.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– Putin har trukket ut alle russiske styrker: Krigen i Ukraina er over.

– Hva er ditt beste tips for å finne gode saker?

– Snakke med folk. Både aktører innenfor norsk politikk og næringsliv, men også venner og bekjente. Ved å snakke med folk om det de bryr seg om, kommer man ofte over gode saker.

Hva er den tynneste saken du noen gang har laget, og hvorfor ble den likevel publisert?

– Kanskje ikke den tynneste, men jeg er stolt over å kunne fortelle at jeg var – ifølge tidligere kollega i Dagbladet – den første i Norge til å omtale fenomenet Anna Anka. En svensk Hollywood-frue og tidlig reality-profil.

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt, og hvorfor?

– Jeg skulle gjerne intervjuet en 17-åring om 20 år. Og spurt om hun syns dagens voksengenerasjon har etterlatt samfunnet i bedre stand. Hvordan har det gått med klimaet, det offentlige ordskiftet og velferdsstaten? Hva burde vi gjort annerledes? Og tok vi dagens 17-åringer nok på alvor, og utfordret dem nok, eller var vi for opptatt av å lage lett fordøyelig, pedagogisk og kortfattet journalistikk som ga håp?

– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?

– Det er ikke akkurat en banebrytende metode, men det første jeg ser etter når jeg vurderer en sak, er hva som kan bli en god tittel, ingress og intro. Det er en god lakmustest på om saken kan bli god.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– Det rareste, eller mest absurde, var kanskje da jeg stod i Oslo tingrett og liverapporterte fra Breivik-rettssaken, og ble oppringt av vaktsjef med beskjed om å forflytte meg til operataket for å gå live derfra. Der hadde nemlig Justin Bieber skapt fullstendig kaos. Det var mildt sagt en brå overgang i tematikk.

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– Utrolig imponert over innsatsen til teamene som har jobbet i felt i Ukraina, både fra NRK og andre redaksjoner. Viktig og krevende arbeid. Og så vil jeg trekke fram NRK-kollega Kari Jeppestøl Arntzen som gjennom flere år har jobbet med saker om legen Jerlan Omarchanov som har feiloperert en rekke pasienter ved Sørlandet sykehus. Nylig kunne hun og dyktige kollegaer avsløre at han har kunnet fortsette med operasjoner i utlandet.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Det finnes alltid mange utfordringer, men det å forvalte tilliten fra lesere, lyttere og seere på best mulig måte har nok aldri vært viktigere enn nå. Anklager om MSM, fake news og forutinntatte journalister må møtes med faktuell, balansert og grundig journalistikk. Og så tror jeg bruk av innestemme blir enda viktigere framover. Både i journalistikk og kommentarfelt.

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Det må være videoen fra Butsja, hvor likene lå strødd i gatene. NRKs Morten Jentoft og Mohammed Alayoubi var et av de første teamene i verden som kom seg inn i byen. Viktig dokumentasjon, grusomme bilder.

– Når logger du av for kvelden?

– Når jeg legger meg. Og grunnet nevnte datter har det blitt stadig tidligere, vanligvis rundt klokka 22.

Powered by Labrador CMS