Klubbleder Jo T. Gaare i Morgenbladet og er ikke glad for at avisa ser seg nødt til å tilby sluttpakker til de ansatte. Foto: Kristine Lindebø

Mener dårlige arbeidsforhold har bidratt til underskudd: – Ledelsens ansvar

Morgenbladets klubbleder er kritisk til sluttpakketilbudet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble det klart at Morgenbladet tilbyr sluttpakker til de ansatte for å løse den dårlige økonomiske situasjonen i avisen. Åtte millioner skal spares inn og seks av dem skal hentes inn ved å kutte i bemanningen.

– Vi mener dette er en forhastet prosess som burde bli satt på pause, sier leder i redaksjonsklubben Jo T. Gaare til Journalisten.

Han mener ledelsen bør vente på avklaring om avisen får økt mediestøtte fra staten i år.

– Istedet gambler de med arbeidsplassene våre og risikerer å miste nøkkelpersoner i en avgjørende fase for avisen, sier Gaare.

– Vi er i en så alvorlig situasjon at vi må ta grep uavhengig av hvor mye vi får i pressestøtte, sa ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen til Journalisten tidligere på dagen.

Dagens Næringsliv meldte om sluttpakketilbudet først.

Kritisk til krav om overskudd

Klubben i Morgenbladet har kjent til ledelsens ønske om å tilby sluttpakker til de ansatte, og har vært med i utformingen av dem de siste ukene. Gaare kan ikke si annet enn at de er «normale».

De ansatte fikk endelig beskjed på et allmøte tirsdag morgen.

– De reagerte med hoderisting, sinne og frustrasjon. Vi har vært klar over at vi er i en vanskelig økonomisk situasjon, men sluttpakketilbudet er såpass bastant at det blir mottatt på en verre måte enn dårlige nyheter om økonomi, sier Gaare.

Samtidig som sluttepakketilbudet blir gitt, venter Morgenbladet på avklaringen om mediestøtte som er ventet i oktober. Avisen blir regnet som en meningsbærende avis og mottar i dag nesten fem millioner kroner. I år har avisen forsøkt å komme over i en annen kategori som potensielt kan gi mer støtte.

– Vi burde ventet til etter vi vet den nøyaktige summen. Den støtten kan redde alle arbeidsplassene som nå kanskje kan forsvinne, mener Gaare.

Han mener det stilles for strenge krav til overskudd for en avis som mottar mediestøtte, spesielt når man fortsatt jobber med å bli mer digital.

– Det skader bedriften. Vi trenger alle dyktige medarbeidere på jobb.

Dårlig arbeidsmiljø – skylder på ledelsen

Det siste året har vært preget av konflikter og utfordringer med arbeidsmiljøet internt i redaksjonen. Problemene ble kjent i offentligheten etter at redaksjonssjef Ivar A. Iversen sluttet brått like før jul.

Dagens Næringsliv meldte i juli at det har blitt gjennomført arbeidsmiljøundersøkelse og flere tiltak for å forsøke å løse problemene i avisen.

– Arbeidsmiljøet blir ikke bedre av at dyktige medarbeidere må gå, sier klubbleder Gaare.

– Vi har hatt et vanskelig år der arbeidsmiljøet har vært preget av en personkonflikt, og det har vært utfordrende å produsere avis for oss ansatte. Dette har bidratt til underskuddet, men det er ledelsens ansvar når det skapes dårlige arbeidsforhold, legger han til.

Powered by Labrador CMS