Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Denne uken var immatrikuleringsuke for de nye studentene på Oslo Met. Studentene i journalistikk og fotojournalistikk ble for første gang samlet på campus. Etter flere taler fra instituttleder, lærere og pressefolk, ble de hentet av fadderne for en omvisning av lærestedet.
Annonse
Journalisten ble med for å snakke med noen av studentene om hvorfor de valgte nettopp dette studiet, og om forventningene både til studiet og yrket.
Anna Isabella Helgadóttir er en av fotografene som har fått studieplass på fotojournalistikk på Oslo Met, og har flyttet til Oslo for anledningen.
– Jeg gleder meg til å bli kjent med nye folk og en ny by. Jeg er ikke sikker på hvilken type fotograf jeg har lyst til å bli ennå, men jeg kunne tenke meg å jobbe med saker som belyser ulike samfunnsproblemer, sier hun til Journalisten.
– Ikke det enkleste
Når studentene sitter samlet i klasserommet, får de spørsmål fra instituttleder Anne Hege Simonsen om noen av dem har studert tidligere. Da rekker godt over halvparten opp hånden. Helgadóttir er en av studentene som allerede har en utdannelse i bagasjen – som sykepleier.
Etter videregående var hun usikker på om hun skulle satse på enten sykepleier- eller journalistyrket, men landet på førstnevnte fordi hun mente det gav et tryggere grunnlag for å sikre seg jobb. Nå som hun har det grunnlaget, er hun ikke redd for å kaste seg ut i et mer kreativt yrke, sier hun.
– Å få jobb som frilans fotojournalist er ikke det enkleste. Jeg er fornøyd med valgene jeg har tatt, og føler jeg kommer til å ha to ulike, men veldig spennende yrkesmuligheter.
– Har du en drømmejobb?
– Jeg kunne absolutt tenke meg å jobbe som fotograf for National Geographic, svarer hun med et bredt smil.
Annonse
Fra mote til media
Karoline Forberg har studert lenge, sier hun. Hun har allerede to bachelorgrader i mote og medievitenskap, men har lenge ønsket å gå journalistikkstudiet.
– Jeg liker å skrive og formidle. Men jeg har også lyst til å bli bedre kjent med de ulike type mediene for å se hva som passer til meg.
Hun syns det er spennende at studentene skal gjennom litt av alt på studiet, fra ulike journalistiske sjangre til film, foto, og lyd.
– Jeg vet i alle fall at jeg ikke syns det er så gøy med kjendisjournalistikk og røde løpere. Det jeg syns er interessant er å snakke med mennesker som har sterke historier å fortelle.
Håper på praksisarbeid
– Jeg er veldig spent og gleder meg veldig til å begynne å studere, sier Ask Kristiansen til Journalisten.
Han har fått inntrykk av at det skal være mye gruppe- og praksisarbeid på studiet, og sier han håper det blir lite teoretisk innhold i fagene.
Hovedgrunnen til at Kristiansen mener han passer inn i journalistyrket, er at han er interessert og har meninger innenfor flere ulike samfunnsdebatter. Dessuten liker han å stille kritiske spørsmål, sier han.
– Og så satser jeg på at jeg lærer hvordan å sette meningene mine til side når jeg skal skrive objektiv journalistikk.
Annonse
Forventer å bli utfordret
Klassekameraten Brede Bremnes sier han også har vært engasjert tidligere. Han var aktiv i et politisk parti, men ønsker nå å lære seg å ha en mer nøytral tilnærming til politikk og samfunn.
– Jeg har alltid likt å stille spørsmål til folk, tolke og formidle det som skjer, sier han til Journalisten.
Han ble svært inspirert under talen som Kadafi Zaman holdt for førsteårsstudentene, og mener det ville vært en drømmejobb å jobbe i TV-bransjen og være programleder for en serie.
Bremnes har aldri studert tidligere, men har flere forventninger til studiet.
– Jeg forventer å bli utfordret på ting jeg ikke kan noe om fra før av. Mange tenker at journalister bare intervjuer og sitter og skriver, men det finnes så mange muligheter innenfor bransjen, og jeg er spent på hva jeg kommer til å lære.