Troms journalistlag vil opprette Politkovskaja-pris

Troms Journalistlag (TJ) bevilget fem tusen kroner til innstiftingen av en pris for kritisk journalistikk i Russland.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TJ ber Norsk Journalistlag ta ansvaret med å ta initiativet videre overfor andre nasjonale journalistforeninger og den europeiske og internasjonale journalistføderasjonen. Troms-journalistene oppfordrer samtidig NJ til selv å bidra med et betydelig beløp og andre lokallag til å støtte saken på samme vis som Troms Journalistlag.

TJ sier følgende i en uttalelse fra sitt årsmøte i helgen:

«Drapet reflekterer den lovløsheten som truer den russiske presse. Vi fordømmer drapet på det sterkeste. Anna Politkovskaja er den 43. journalisten som er drept i Russland siden 1992.

Troms journalistlag vil med dette uttrykke sin sterkeste støtte til familien til den avdøde.

Vi krever at russiske påtalemyndigheter gjennomfører en uavhengig etterforskning og at resultatene av etterforskningen gjøres offentlig. De skyldige må stilles til ansvar og det må nedsettes en granskningskommisjon i den russiske dumaen for å sette søkelys på forfølgelsen av menneskerettighetsforkjempere og uavhengige journalister i Russland.

Pressefriheten i Russland må vernes og norske myndigheter må også presse på for å øke tilgangen til Russland for norske journalister. Tilstedeværelsen av internasjonale journalister vil kunne være med og øke fokuset mot de skammelige forhold som gjør at en slik handling kan skje.»

Powered by Labrador CMS