Den viktigste politiske journalisten er den som stiller kritiske spørsmål på alle nivåer og som makter å følge hvor det blir av valgløftene også etter valget, sier Anne Ekornholmen i dagens Valgprat.Foto: Marte Vike Arnesen
– Valget betyr noe, og det betyr noe for mange
For den politiske redaktøren i Nationen betyr valgtid spenning, glede og litt stress.
Anne Ekornholmen er politisk redaktør i Nationen, en stilling hun har hatt i litt over ett år.
– Hva er spesielt ved årets valg og valgkamp?
– Det har selvfølgelig vært spesielt å følge Senterpartiet, som har ligget så høyt på målingene, vært et så stort parti og fått så mye oppmerksomhet - og så hatt en stor nedtur. Det har skapt en interessant dynamikk i debatten og valgkampen. Og så klima som kom inn som en større og viktigere sak enn mange hadde sett for seg.
Annonse
– Er det noe som har overrasket deg i årets valgkamp?
– Det har vært litt overraskende at det så tidlig har ligget an til et regjeringsskifte. Alle forskerne som snakker om prosenter og sannsynlighet er ganske tydelige på det. Men valgkampen er ikke over!
– Hvorfor havnet, og hvorfor ble du værende, i politisk journalistikk?
– Jeg synes det er veldig spennende å jobbe med meningsjournalistikk. Det har jeg gjort i en del år, og i Nationen får jeg god anledning til det gjennom kommentarer og lederskriving. Det er interessant å følge samfunnsdebatten på denne måten.
Annonse
– Kunne du vært politiker selv?
– Det har jeg ikke vurdert. Jeg har stor respekt for de som er politikere, også på lokalt nivå. Det må være veldig krevende, og vi bør være glad for at noen tar jobben som folkevalgte.
– På alle nivåer er det mye jobb å være politiker, men som lokalpolitiker lever du også tett på de menneskene du bestemmer over. Det kan være ganske tøft i et lokalsamfunn. Du må møte folk på butikken, du har unger på samme skole, det kan selvsagt være interessant, men også vanskelig når man skal gjøre prioriteringer.
– Hvordan opplever du at jobben med å dekke valgkamp og valg har forandret seg mens du har jobbet med det?
– Jeg har vært bare ett år i Nationen, så den avisa er ganske ny for meg, men jeg har tidligere dekket valg i lokale og regionale medier, sist flere år i Hamar Arbeiderblad. Det er selvfølgelig et litt annet fokus i en regionavis enn i en riksavis.
– Det å dekke valgkamp handler om å finne sakene som leserne er opptatt av, uansett om det er kommunevalg eller stortingsvalg. Det viktige er å finne ut hva folk mener er viktigst, ikke bare følge det som politikerne og deres strateger er opptatt av.
– Hvordan lager man god journalistikk på politikk uten å bli for politisk?
– Siden jeg er politisk redaktør og leder for kommentaravdelingen i Nationen, er det jo min jobb nettopp å mene noe, gjennom lederartikler, kommentarer og analyserer. Men for en politisk journalist er det annerledes, de skal forholde seg mer objektivt til sakene og politikken. De fleste møter politikere og partier fra hele skalaen og vil få kunnskap og innsikt i sider av en sak, da er det viktig å sortere og sette ting i sammenheng.
– Om du som journalist har leserne i bakhodet hele tiden, tror jeg du har kommet langt.
– Hvordan er forholdet ditt til valgkamp-apparatene? Hvordan skille brød og sirkus fra sak?
– Det handler om en gjensidig avhengighet mellom partier, politikere og mediene. Vi trenger dem og de trenger oss, men det er en balansegang å få det beste ut av hverandre, og samtidig passe på at man ikke selv blir brukt.
– Og så må vi vel kunne innrømme at mediene bidrar til noe av sirkuset vi også. Vi skal både informere og engasjere.
– Hvorfor bør man følge valget i din avis?
– Det er fordi vårt samfunnsoppdrag handler om å være opptatt av hvor vi lever, hvordan vi lever og hva vi lever av. Det er Nationen sitt formål å følge med bygdene og distriktene, næringsutvikling, bosetting og matproduksjon, som også har vært et viktig tema de siste årene.
– Vi er veldig opptatt av distriktene og følger dermed den politikken tett i valgkampen. På alle måter, alt fra skolenedlegging til politireform til næringsliv, landbruk og bosetting i bygdene. Det handler om hva slags land vi skal ha, det er jo det valgkampanjen handler om. Hvordan skal Norge se ut etter valget?
– Hvem er den viktige politiske journalisten i Norge i dag?
– Jeg synes politiske journalister generelt gjør en viktig jobb. Den viktigste politiske journalisten er den som stiller kritiske spørsmål på alle nivåer og som makter å følge hvor det blir av valgløftene også etter valget.
– Hvilke følelser skapes i deg når det nærmer seg valg?
– Hovedsakelig spenning. Det står jo noe på spill. Valget betyr noe og det betyr noe for mange. Det betyr selvsagt noe for de politikerne som går til valg og som vil bli statsminister eller statsråder og vil ha makt, men det betyr noe for hele landet. Det er mye spenning og glede - og litt stress.
– Det er uansett en god ting med dette landet og vårt politiske system og klima at det vil ikke gå helt galt. Vi har folkevalgte som er fornuftige folk.