Aftenpost-journalist og tidligere Skup-styreleder Jan Gunnar Furuly mener å ha sett «smålige og misvisende» oppslag om samiske forhold mange ganger hos iFinnmark. Redaktør Anniken Renslo Sandvik tar selvkritikk for en konkret, nylig sak. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix og Glenn Slydal Johansen

Reagerer sterkt på iFinnmarks dekning av «samisk» Hollywood-premiere: – Hårreisende premiss

Helt ordinær dekning av offentlig pengebruk, mener iFinnmark-redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nettavisa iFinnmark får reaksjoner fra flere hold etter at de mandag ettermiddag publiserte en artikkel om sametingspresident Aili Keskitalos tilstedeværelse på festpremieren for animasjonsfilmen «Frost 2» - i Hollywood.

«Reiste til Hollywood for Frost 2-premiere på Sametingets regning» var, og er fremdeles, vinklingen fra iFinnmark. Det første bildet viste Keskitalo på rød løper sammen med syv andre personer.

Faksimile fra iFinnmark

I selve saken kommer det fram at det norske Sametinget dekker reisen kun for Keskitalo og fungerende kommunikasjonsdirektør Siv Eli Vuolab.

I artikkelen får Keskitalo spørsmålet: «Hvorfor reiser de tre sametingspresidentene helt til Los Angeles for å delta på premieren i USA når filmen har premiere her om en måned?»

– Etterlatt inntrykk av massivt misbruk

Årsaken til tilstedeværelsen oppgis å være avtalen mellom Disney Animation, Sametinget og Samerådet. Frost-oppfølgeren henter inspirasjon fra den samiske kulturen, og har også premiere i nordsamisk språkdrakt samtidig som norsk premiere senere i høst.

Aftenposten-journalist Jan Gunnar Furuly har gått hardt ut mot artikkelen i et innlegg på Facebook, der han skriver at inntrykket som skapes er at Sametinget betaler reisen for alle åtte på bildet.

«Skjønner ikke iFinnmark at de her gir et etterlatt inntrykk av massivt misbruk av penger fra samisk hold? Eller er det egentlig det redaksjonen ønsker å oppnå? Saken er til og med bak betalingsmur, slik at de som ikke ønsker å betale for å lese saken ganske sikkert sitter igjen med inntrykket av at hele gjengen fikk sin tur dekket», skriver Furuly.

– Begynner å bli mistenkelig

Til Journalisten utdyper Furuly kritikken. Han mener å se et mønster i hvordan iFinnmark dekker samiske saker.

– iFinnmark har i årevis hatt en ganske ensidig og skjev dekning av samiske forhold, eksempelvis reindrifta i Finnmark. Jeg ser veldig ofte enkildejournalistikk og artikler der de som blir angrepet ikke engang har blitt kontaktet. Denne saken føyer seg bare inn i rekken, og det begynner å bli mistenkelig hvor ofte vinklingene om samiske forhold er negative, sier Furuly til Journalisten.

Også Runar Myrnes Balto, leder i Norske Samers Riksforbund (NSR), reagerer på saken i et innlegg publisert hos nettopp iFinnmark tirsdag.

«Om å skvise noe negativt ut av en samisk gladsak», heter innlegget, der Balto skriver blant annet:

«Er det sånn at positive saker om samisk kultur ikke har nyhetsverdi i seg selv, men blir interessante hvis de blir negativt vinklet? Jeg spør fordi jeg undrer, og fordi det iblant føles sånn.»

Flere lesere har også kritisert vinklingen i kommentarfeltet under iFinnmark-artikkelen på Facebook.

Endret i sak

Anniken Renslo Sandvik, ansvarlig redaktør for Finnmarken og iFinnmark-redaktør, tar selvkritikk for presentasjonen av Frost-saken og forteller at den har blitt endret.

– Jeg ser at tittelen sammen med et bilde av hele delegasjonen gir et misvisende inntrykk. Da vi ble gjort oppmerksomme på dette i dag morges, byttet jeg bilde i saken og på fronten hos oss, sier Sandvik.

Hun kjenner seg ikke igjen i Furulys beskrivelse av en ensidig dekning.

– Det får stå for Furulys regning. Jeg synes vi har god journalistikk også om samiske spørsmål. Vi har mange positive saker om den samiske kulturen, og synes den er en viktig del av Finnmark. Furuly har helt sikkert rett i at vi har hatt saker med én kilde om reindrift, men det blir vanskelig å kommentere uten konkrete eksempler. Jeg mener at vi har mange gode saker også om reindrift, sier Sandvik.

– Hårreisende

Men endringene i Frost-saken får ikke Furuly til å parkere kritikken:

– Premisset for saken er fremdeles helt hårreisende. Er det en sak i det hele tatt? Dette burde jo være en gladsak: Et av verdens største kulturimperier har valgt å samarbeide tett med kulturbærere i det samiske området, og henter inspirasjon direkte fra samisk kultur, sier Furuly.

Han forteller at han selv har jobbet med film som hovedfelt i Aftenposten i syv år, og en rekke ganger har dekket Oscar-utdelingen og filmfestivaler i Cannes og Berlin.

– Der ble norske statsråder og statssekretærer aldri noensinne spurt hvorfor de hadde reist helt dit, når filmen snart hadde norsk premiere. Det er et helt absurd spørsmål, sier Furuly, og avslutter:

– Her burde sjefredaktør legge seg flat og beklage hele saken.

Sandvik påpeker at iFinnmark tidligere har hatt flere saker om samarbeidet mellom Disney og Sametinget.

– Det vi beklager, er at denne tittelen og bildet ble misvisende. Utover det må det være lov å stille spørsmål ved hvordan offentlige organisasjoner bruker pengene sine, også når representanter for Sametinget reiser til Hollywood. Vi setter ofte søkelys på offentlig pengebruk, enten det gjelder fylkesordførere, lokalpolitikere, rektorer eller andre.

Powered by Labrador CMS