Migrapolis-profil Rajan Chelliah måtte fratre NRK-stillingen i høst. Nå venter han på dom fra lagmannsretten. NJ-leder Hege Iren Frantzen i bakgrunnen til venstre, fra Arbeidsretten i 2018.

Provosert NJ-leder:
– Opprørende å høre hvordan NRK omtaler en tidligere ansatt

Lagmannsretten vurderer NRKs oppsigelse av Rajan Chelliah.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere NRK-programleder Rajan Chelliah kjemper fremdeles for å få oppsigelsen fra NRK erklært ugyldig. Denne uka ble Chelliahs anke behandlet i Borgarting lagmannsrett.

I 2018 mistet Chelliah jobben etter en omorganisering i NRK Østlandssendingen etter 19 år som ansatt, fordi NRK mente han ikke hadde «riktig kompetanse til ny organisasjon».

Statskanalen har opplyst at de vurderte Chelliah til rundt 40 utlyste stillinger, uten å finne ham kvalifisert til en eneste av dem.

Ankesak

Chelliah gikk til sak etter oppsigelsen, og anket tingrettsdommen som ga NRK medhold i juni i fjor.

En som har vært tilstede som tilhører i lagmannsretten, og som har latt seg provosere av det hun har hørt, er Hege Iren Frantzen, leder for Norsk Journalistlag (NJ).

– Det har vært opprørende å sitte og høre på NRK i retten og hvordan de omtaler en tidligere ansatt. En som har gitt 19 år av sine beste yrkesaktive liv til bedriften. Hvor utrolig lite NRK er opptatt av å ta ansvar for en ansatt, skriver Frantzen i en melding til Journalisten.

NRK-redaktør Jannicke Engan svarer at NRK «har alltid som mål at vi skal finne løsninger for alle i nedbemanningssituasjoner». Se hele tilsvaret lengre ned.

– Ubegripelig

Frantzen beskriver at NRK-representanter forklarte i retten hvorfor de mente Chelliah ikke var kvalifisert til ledige stillinger i bedriften, i konkurranse med både interne og eksterne søkere. NJ-lederen kaller det «manglende vilje til å finne en løsning for en de har ansatt».

– At NRK ikke kjenner på et større ansvar for en som har stått på for NRK, vært lojal til NRK, og gitt så stor del av arbeidslivet til bedriften, er for meg helt ubegripelig, skriver Frantzen, og videre:

– Jeg mener NRK kunne løst dette om de ville. I stedet velger NRK å engasjere et stort advokatfirma for å møte ham i retten. Det sier mye om NRK som arbeidsgiver.

– Ikke fått beskjed

1. nestleder Hege Fagerheim i Norsk Journalistlag i NRK (NRKJ) bisto Chelliah i retten, og vitnet også under ankesaken.

– Det jeg er mest provosert over i denne saken er at Rajan ikke på noe tidspunkt har fått beskjed om at det var mangler ved kompetansen hans. Tvert om, han ble sett på som en ressursperson i Østlandssendingen, det er dokumentert i referater signert hans leder gjennom mange år, skriver Fagerheim i en melding til Journalisten.

Hun anser det som åpenbart at det finnes mange oppgaver Chelliah kan settes til i det omfattende NRK-systemet.

– Det handler om vilje og omtanke for en 58 år gammel medarbeider som har lagt ned alle sine beste arbeidsår i bedriften, skriver Fagerheim.

– Unik kompetanse

Hun reagerer også på at NRKs krav om å kunne skrive hurtig og perfekt norsk ble trukket fram i retten.

– Rajan snakker og skriver svært godt norsk, men trenger litt tid for å kvalitetssikre det skriftlige språket. Det er ikke rart, med tanke på at han innvandret til Norge som voksen. Og vi mener at det bør være rom for dette i en bedrift som skal speile hele Norge og som har langt igjen for å oppfylle sin egen mangfoldsstrategi, skriver NRKJs nestleder, og avslutter:

– På dette området har Rajan en helt unik kompetanse som ville vært gull verdt for NRK.

Regionredaktør Jannicke Engan i NRK Øst er forelagt uttalelsene fra Frantzen og Fagerheim, og gir tilsvar over e-post:

– NRK har alltid som mål at vi skal finne løsninger for alle i nedbemanningssituasjoner. Vi kommenterer ikke personalsaker i media, men det er imidlertid ingen tvil om at dette har vært en lang og krevende prosess for alle involvert, og spesielt for han som er direkte berørt. Jeg kan ikke kommentere saken ytterligere.

– Burde bekymre andre

Chelliah forteller selv til Journalisten at runden i lagmannsretten har opplevdes som tøffere enn tingretten.

– Men jeg føler at vi fikk imøtegått det bildet NRK prøver å tegne opp, på en god måte, sier han.

Chelliah har tidligere uttalt til Journalisten at han mener tingrettsdommen kan sette en bekymringsfull presedens hvis den blir stående.

– I så måte burde min sak bekymre mange andre i systemet også, sa journalisten i forbindelse med et større intervju i fjor sommer, etter tingrettsdommen, men før han måtte fratre stillingen.

Både i Arbeidsretten, tingretten og nå i lagmannsretten har Chelliah blitt representert av NJ-advokat Knut Skaslien.

Dom forventes i løpet av de neste fire ukene.

Powered by Labrador CMS