Rajan Chelliah ble oppsagt fra jobben i NRKs «Migrapolis». Her fra da partene møttes i Arbeidsretten i fjor. Denne uka går saken for Oslo tingrett. Foto: Kristine LindebøKristine Lindebo
Migrapolis-profil Rajan Chelliah mistet jobben etter 19 år i NRK. Nå møtes de i tingretten
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Etter 19 år i NRK mistet journalist Rajan Chelliah jobben i Migrapolis under nedbemanning i NRK Østlandssendingen i fjor. De kommende dagene blir gyldigheten av oppsigelsen behandlet i Oslo tingrett.
Annonse
Sammen med NRK-grafiker Simona Halle, som også mistet jobben, tok Chelliah saken til Arbeidsretten i fjor sommer med advokatstøtte fra Norsk Journalistlag (NJ).
Halle og Chelliah tapte i Arbeidsretten, men denne uka blir oppsigelsene en sak for Oslo tingrett. Retten skal vurdere om oppsigelsene er saklige, og om utvelgelsen av Chelliah og Halle gikk korrekt for seg.
Arbeidsretten behandlet om det var tariffstridig av NRK å begrense gruppen av aktuelle medarbeidere i fare for å bli sagt opp kun til Østlandssendingen, uten å inkludere ansatte ved Marienlyst. Der fikk NRK medhold.
NJ-advokat Knut Skaslien representerer igjen Chelliah og Halle i retten.
Begrunnelse: Manglende kompetanse
Begrunnelsen for oppsigelsen var at Chelliah ifølge NRK manglet tilstrekkelig kompetanse til å jobbe som journalist i NRK. Det fortalte han selv til VG, og det bekreftes av sluttinleggene i tingrettsaken.
– Man skulle tro at en som har mastergrad, journalistutdannelse og 19 års erfaring i NRK, var kompetent til utføre noe redaksjonelt arbeid i NRK, sa advokat Skaslien til samme avis.
Til Journalisten fortalte Chelliah at han opplevde runden i Arbeidsretten som tung.
– Jeg ble overrasket over at advokaten gikk så veldig inn på min person, når saken egentlig handler om overordnede, prinsipielle spørsmål, sa Chelliah.
Til Norsk Journalistlags nettsider uttaler Halle og Chelliah i dag:
– Det er tøft å sitte i retten mot egen arbeidsgiver etter 16 og 19 år i jobben.
Annonse
Hevder seg usaklig oppsagt
I partenes sluttinnlegg til tingretten går det fram at Chelliahs side mener utvelgelsen av ham for oppsigelse bygger på feil anvendelse av ansiennitetsregelen i hovedavtalen, feil i saksbehandlingen og uriktig faktum.
Det vises til at det ble brukt usaklige kriterer, som ble holdt skjult både for Chelliah og tillitsvalgt, og dermed ikke kunne motsies.
Chelliahs side anfører at han aldri fikk tilbud om omstillings- eller omskoleringstiltak med tanke på andre typer stillinger, og at det aldri ble gjort en reell vurdering av andre ledige stillinger han kunne fylle i NRK.
Mandag ettermiddag melder advokat Skaslien til Journalisten:
– Vi har ikke så mye mer detaljerte kommentarer mens saken pågår enn at vi mener det er godt grunnlag for å ta saken til retten.
NRK: Saklige og korrekte oppsigelser
Når det gjelder grafiker Simona Halle, er et av argumentene fra hennes side at NRK feilaktig plasserte henne i utvalgskrets «journalist» da nedbemanningsprosessen ble gjennomført.
NRKs side, ved advokat Tarjei Thorkildsen, står på at oppsigelsene var saklig begrunnet og at de to medarbeiderne ble utvalgt på korrekt vis.
Det hevdes at NRK tok særlig hensyn til Chelliahs ansiennitet, men at manglende kompetanse har gitt saklig grunn til å fravike ansienniteten ved utvelgelsen av ham.
NRKs side skriver også at det ble gjort «omfattende forsøk» på å finne annet passende arbeid til Chelliah.
For både Chelliah og Halle vurderte NRK det til at åtte ukers opplæring ikke kom til å være nok til å potensielt få dem kvalifisert til en annen passende stilling. Åtte uker er en grense som trekkes i journalistavtalen mellom NJ og NRK.
I opplysningene fra NRKs side går det fram at Østlandssendingen gikk gjennom en nedbemanning på 10,2 årsverk, tilsvarende rundt 15 prosent.
Saken er berammet til tre dager i retten. Distriktsredaktør Anne Karin Pessl-Kleiven i Østlandssendingen er blant vitnene som skal belyse saken.