Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Siden 1995 har «Newton» vært NRKs egenproduserte vitenskapsprogram for barn.
Programmet har vunnet Gullruten flere ganger og har lenge blitt fast produsert av NRK Trøndelag.
Men stillingen som programleder er alt annet enn fast: Programmet har hatt minst 14 programledere siden starten for 25 år siden. Stillingene er blitt utlyst som midlertidige, som regel med to års kontrakt.
Stridstema i lang tid
Journalisten har den siste tiden skrevet flere artikler om bruken av midlertidige ansettelser i NRK, som har nesten tredoblet seg på tre år.
Leder Rolf Johansen i Norsk Journalistlag i NRK har uttalt at svært mange av de midlertidige stillingene ikke er lovlige, noe NRKs organisasjonsdirektør Olav Hypher avviser.
Newton
Populærvitenskapelig NRK-program, og senere også Youtube-kanal, gjennom 25 år.
Programledere:
Dennis Siva Lie (2019–)
Lydia Torsvik Gieselmann (2017–2019)
Stian Sandø (2015–2017)
Line Jansrud (2013–2015)
Selda Ekiz (2011–2013)
Kristoffer Sagmo Aalberg (2010–2011)
Solveig Hareide (2008–2010)
Per Olav Alvestad (2005–2008)
Unni Eikeseth (2002–2005)
Ole André Sivertsen (2000–2002)
Magnus Dehli Vigeland (1999–2000)
Sidra Khawar (1997–1998)
Bård Lahn (1995–1996)
Maria Jorem Ajspur (1994–1996)
Kilde: NRK/Wikipedia
Den profilerte stillingen som programleder for Newton har vært tema for mye diskusjon mellom tillitsvalgte og ledelsen.
Det forteller tidligere programleder Unni Eikeseth til Journalisten.
Newton-stillingen var hennes første jobb i NRK i 2002. Hun forteller at NJ-klubben på Tyholt da påpekte at kontrakten var ulovlig, at det var en midlertidig ansettelse til et permanent program.
– Det fikk faktisk gjennomslag, og jeg ble fast ansatt etter omtrent ett år i stillingen, sier Eikeseth.
NRK mener den pågående praksisen med midlertidig ansatte Newton-programledere er lovlig, se tilsvar lengre ned i saken.
Annonse
– Sa fra gang på gang
Senere ble Eikeseth selv midlertidigkontakt og klubbleder for NJ-klubben på NRK Tyholt.
Selv om hun fikk fast stilling, ble Newton-jobben utlyst som midlertidig med rundt to års mellomrom, og Eikeseth forteller at klubben tok opp stillingen med ledelsen en rekke ganger.
– Vi sa fra, gang på gang på gang, om at kontrakten var ulovlig og at dette ikke er noen midlertidig jobb, sier Eikeseth.
Hun legger til:
– Jeg tenker det handler om hva NRK har behov for. De vil ha inn nye, freshe folk hele tiden. Man kan jo skjønne det, men det handler altså ikke om den ansattes interesser.
– Overrasker meg dessverre ikke
– Hva tenker du om at stillingen fremdeles utlyses som midlertidig?
– Jeg synes det er uheldig, men NRK har jo mange svin på skogen når det gjelder midlertidighet. Som midlertidigkontakt og klubbleder fikk jeg se nok bak kulissene til å vite at regler tøyes. Dette overrasker meg dessverre ikke, men det er uheldig. NRK burde jo gå foran som et godt eksempel.
Eikeseth sluttet i NRK i 2015, og jobber i dag ved NTNU. Hun understreker at hun ikke har kjennskap til driften eller NRKs journalistiske arbeid i dag.
Journalisten har vært i kontakt med en rekke av de tidligere Newton-programlederne i forbindelse med denne saken. Alle bekrefter at stillingen var midlertidig.
Mange hadde stillingen som sin første NRK-jobb, før de gikk videre til andre oppgaver og endte i faste NRK-stillinger. Andre jobber etter eget valg andre steder enn i statskanalen i dag.
Har du tips eller innspill til saken, eller om du har jobbet som midlertidig eller vikar i NRK eller andre redaksjoner, ta gjerne kontakt med journalist Guro Flaarønning: e-post gf@journalisten.no eller telefon/Signal 91641859.
Annonse
Utlyst som engasjement
«Har du lyst til å jobbe i ein sprek og leiken youtuberedaksjon i NRK?» står det i den forrige utlysningsteksten til Newton-programlederstillingen i januar 2019.
Stillingen ble utlyst som toårig engasjement.
Også i 2015 og i 2017 viser utlysningstekster som fremdeles ligger ute på nett, at stillingen ble utlyst som engasjement over to år.
«Vi søker en person som er [...] fleksibel og har evne til å beholde humøret i et travelt og nyskapende arbeidsmiljø», står det blant annet i utlysningsteksten fra 2017.
De vil ha inn nye, freshe folk hele tiden. Man kan jo skjønne det, men det handler altså ikke om den ansattes interesser
Unni Eikeseth
Nåværende klubbleder Lars Erik Skjærseth ved NRK Tyholt sier til Journalisten at de ikke har tatt opp den konkrete Newton-programlederstillingen som en sak den siste tiden.
– Men vi diskuterer absolutt midlertidighet, og håndtering av midlertidige, og får til en del møter med ledelsen om temaet. Det er behov for klare, tydelige signaler om praksisen i bruken av midlertidige. Målet er selvfølgelig fast jobb til flest mulig, sier Skjærseth.
– Toårsintervaller i alle år
Ifølge arbeidsmiljøloven skal ansettelser være fast, med noen unntak, som når man jobber i stedet for noen andre, altså i vikariat‚ er i praksis, jobber for en periode på inntil tolv måneder, eller om arbeidet «er av midlertidig karakter» – er det som ofte lyses ut som prosjektstilling/engasjement.
Vi har de siste dagene forsøkt å få snakket med regionredaktør Sigrid Gjellan i NRK Midt, men hun har ikke vært tilgjengelig for en telefonsamtale. Hun har i stedet sendt oss svar på spørsmål på e-post.
– Hvor lenge har programlederstillingene i Newton vært midlertidige stillinger?
– Programlederne har rullert med cirka to-års intervaller i alle år. Vi ønsker programledere med naturvitenskapelig kompetanse, og vi ønsker at de bidrar til å fornye konseptet og profilere kunnskapsinnhold for barn. Opp gjennom åra har noen av programlederne gått over i fast jobb i NRK, mens andre har gått tilbake til studier, videre til akademia eller til andre formidlingsjobber i eller utenfor NRK.
– Forandret seg betydelig siden 1995
– Midlertidige stillinger er ment for et midlertidig behov – ifølge arbeidsmiljøloven «når behovet er av midlertidig karakter». Newton har gått siden 1995. Er behovet midlertidig da?
– Newton har forandret seg betydelig siden 1995, det er omtrent bare navnet som er det samme. Vi rekrutterer programledere som kan profilere innholdet på nye måter, og bidra til fornyelse og mangfold. Den ene rollen i Newton som vi definerer som midlertidig, er derfor programledelse, fordi kompetansen vi trenger i denne rollen ikke er konstant og ikke ligner på klassisk journalistkompetanse. Programlederne i Newton trenger ikke være journalistutdannet - ei heller ha journalistfaglig erfaring. Vi ønsker et faglig mangfold og har også hatt det, altså ulike typer fag-bakgrunn, som kjemiker, sivilingeniør, lege, biologi med mer – også noen uten høyere utdanning.
– Hva er begrunnelsen for at denne stillingen er midlertidig?
– Konseptet endres jevnlig og vi ønsker denne typen fornyelse. Vi vet at det er viktig for seerne at konseptet og formidlingen utvikles og endres, og her er programlederen nøkkelen.
Mener praksisen er lovlig
– Har du en kommentar til at en tidligere programleder og klubbleder mener praksisen er ulovlig?
– Jeg har snakka med Unni om dette mange ganger den tida hun jobba i NRK og vi var enige om at vi var uenige. Vi i NRK forholder oss til arbeidsmiljøloven og mener vår praksis er lovlig med hensyn til hvilke typer kontrakter vi bruker til hvilke typer oppdrag.
Gjellan opplyser at det kun er programlederfunksjonen i Newton som er en engasjementsstilling.
– De øvrige funksjonene er faste stillinger. Men naturligvis er det ved permisjoner og andre typer fravær behov for vikarer. Dette gjelder all produksjon, også i Newton.
– Hvor mange av tidligere Newton-programledere har fast jobb i NRK i dag?
– Flere av de tidligere programlederne har fast jobb i NRK. Jeg er usikker på antallet, siden Newton har bytta produksjonssted og jeg har ikke full oversikt over hele perioden programmet har vært på lufta.
Journalisten har stilt flere spørsmål, som Gjellan ikke har besvart:
– Du skriver at «Newton har forandra seg betydelig siden 1995». På hvilken måte er dette ulikt fra resten av NRK sin produksjon?
– Dere definerer programlederjobben som midlertidig fordi de skal «profilere innholdet på nye måter, og bidra til fornyelse og mangfold» – kunne de ikke likevel jobbet andre steder i NRK før og/eller etter å ha vært programleder i Newton? Altså hatt fast jobb?
– Er det NRK som skal definere hva som er et behov av midlertidig karakter?