18. mai. Flere tidligere år har Line Andersen pustet ut denne dagen, etter å ha ledet den tradisjonsrike direktesendingen på NRK TV dagen før.
I år møtte hun i stedet arbeidsgiveren i sal 316 i Oslo tingrett.
Over fire dager skal Andersen og NRK legge fram sine syn, og spørre ut vitner, om en konflikt som har vokst seg dypere og dypere.
Angrep beslutningsgrunnlag
Mange av poengene Andersens advokater trakk fram i innledningsforedraget, har vært oppe i offentligheten før hovedforhandlingen startet:
- Andersen reagerer sterkt på hvordan arbeidsgiveren har gjennomført prosessen som har ført fram til at hun i dag er på sin tredje omplassering i NRK-systemet, og ikke har vært på skjermen som programleder siden høsten 2019, da hun ble tatt av på dagen.
- Andersens side mener prosessen har vært ugjennomsiktig og uklar, og at beslutninger er basert på sviktende og usaklig grunnlag.
- Hun mener selv at hovedkonflikten ligger mellom henne og sportsredaktør Egil Sundvor, og at det er uryddig at det er nettopp han som har håndtert konflikten.
- Andersens side mener et brev hun sendte til organisasjonsdirektør Olav Hypher, der hun beskrev at hun ikke hadde tillit til ledelsen i Sporten og prosessen som foregikk, ble brukt som grunnlag for å omplassere henne, og utgjør gjengjeldelse for varsling.
Avviser
NRK avviser så godt som alle punktene på det sterkeste.
– Utgangspunktet er en konflikt med sjakkredaksjonen. At Andersen velger å vri konflikten over mot Sundvor, kan ikke frata ham beslutningsmyndighet til å håndtere konflikten videre, sa NRKs advokat Anders Stenbrenden, og videre:
– Det har på ingen måte vært klart for NRK at det var stor usikkerhet rundt prosessen på noen måte. Det aller meste rundt konflikthåndteringen var avklart.
NRK anså ikke brevet til Hypher som noe varsel, og at Andersen ikke hadde tillit til prosessen var uansett kjent for lengst, sa Stenbrendens kollega Johanne Langaas.
Det Andersens side kaller en problematisk, anonym undersøkelse utført av NRKs hovedverneombud, kaller NRKs side en rutinemessig lytterunde.
Sjakkmøtet
Andersens side hadde en startdato for situasjonen som har vedvart og eskalert fram til i dag: 30. oktober 2019.
Da ble det holdt et møte i NRKs sjakkredaksjon, på et tidspunkt da Andersen følte seg overkjørt i redaksjonelle valg og usynliggjort i pressematerialet om sjakksendingene, etter at hun hadde hatt vikar som programleder i noen sendinger.
Hun sendte melding til en av lederne sine: «Kan man få gjort det mer respektløst?»
Det påfølgende møtet ble sterkt konfliktfylt, og Andersen kalte flere ledere til stede i møtet for «jævla idioter» på vei ut døra.
Kort tid etter fikk hun beskjed om at hun var tatt av de kommende sendingene.
Trakk lange linjer
Men NRKs advokater viet på sin side en stor del av innledningen til å insistere på at konflikt rundt Line Andersen har vært et mønster i årevis, så langt tilbake som 2012.
De trakk fram ulike hendelser knyttet til en lang liste mesterskap og idrettsarrangementer verden rundt.
Et gjentatt budskap var at andre medarbeidere reagerte på sinneutbrudd, skarp tone og røff språkbruk, og at arbeidsmiljøet rundt Andersen led av hennes opptreden.
I et møte i 2017 ble adferden konkret et tema, ifølge advokatene. Der skal også Line Andersen ha tatt en hel mengde selvkritikk, gitt uttrykk for at hun innså hvordan hun påvirket miljøet, og lovet å «skjerpe seg».
«Skulle det gjenta seg, må ledelsen se på andre tiltak», ble det lest opp fra referatet fra møtet.
Ødelagt tillit
Alle de ulike hendelsene er et viktig bakteppe, mener NRKs side.
Uansett om man mener sjakkmøtet var en første dominobrikke, eller bare én av en hel mengde, var konflikten på et uholdbart nivå etter møtet.
Tonen fra sportsredaktør Egil Sundvor ble ganske så kontant overfor Andersen i tiden etter.
I en e-post en ukes tid etter sjakkmøtet skrev han det ikke var aktuelt at Andersen møtte sjakkredaksjonen eller ble satt opp som programleder til romjula samme år:
«Tilliten er for ødelagt», skrev Sundvor, og mente at det nå handlet om å bygge tillit, også overfor ham.
Så fulgte prosessen som nå har havnet i tingretten.
– Vil fremdeles være uløst konflikt
NRKs advokat Langaas gjentok og gjentok at målet for NRK hele tiden har vært å få Andersen tilbake i jobb i Sporten.
Sånn har ikke Andersen selv opplevd det, sa hennes advokat Tron Dalheim:
– Hennes mulighet for å komme tilbake i programlederrolle forsvinner lengre og lengre utover i tid, beskrev han om kommunikasjonen fra NRK.
Advokat Stenbrenden, som fører saken for NRK, tok tidlig i sin innledning opp en logisk nøtt:
– Hvis Andersen nå skulle vinne saken, vil det fremdeles være en uløst arbeidsmiljøkonflikt i NRK Sporten. Den må NRK uansett løse. Hvis Andersen får medhold, blir beslutningen ugyldiggjort og må trekkes bort, men konsekvensen blir ikke at hun automatisk kan komme tilbake, sa Stenbrenden.
Andersen har uttalt at ønsket og målet hennes er å få livet og jobben sin tilbake.
Men veien dit må synes lang for alle parter. Allerede etter første rettsdag er det, igjen, tydelig at tilliten er svært svekket i begge retninger.
For ikke å si ødelagt.
Onsdag starter parts- og vitneforklaringer i tingretten.