- Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
«Sammen staket de ut kollisjonskursen» - Nils-Fredrik Nielsen
Flere har opp igjennom historien våknet 18. mai med lettere angst og noen tanker om at man kanskje har sagt enkelte ting man kunne ha spart seg.
Helt utenkelig er det heller ikke at partene som møtes i Oslo tingrett på årets «dagen etter dagen», har noen tilsvarende refleksjoner.
I dag er det uansett klart for Line Andersen vs. NRK. Vårens mest omtalte arbeidsrettssak. Og alt tyder på at dette kommer til å bli stygt.
Medier i mediene
Etter at Journalisten 24. februar kunne fortelle at Andersen hadde saksøkt sin arbeidsgiver gjennom 17 år, har saken rullet og gått i mediene. Ikke minst de siste ukene hvor Andersen bevisst har brukt ulike medier for å fremme sin sak.
Siden dette er en personalsak som har spunnet ut av kontroll, kan ikke NRK prosedere sitt syn i offentligheten. Dermed har den tidligere sjakk-programlederen satt sin arbeidsgiver i sjakk. Men slik brikkene nå står plassert, er det langt ifra sikkert at Andersen lykkes med angrepet. NRKs strategi når partiet formelt settes i gang, kan lett snu spillet. Dermed kan det være Andersen som ender i sjakk matt.
Det bør kanskje legges til at selv om NRKs offisielle budskap er at de ikke kan kommentere en personalsak, så har selvsagt NRK og deres juridiske hjelpere vært veldig klar over at sluttinnleggene ville bli offentlige - og at disse, som inkluderer NRKs syn og argumenter, ville få bred omtale i alle medier som følger saken.
Vitner mot kollega
Arbeidsrettssaker er ofte brutale. Denne blir ikke noe unntak. Arbeidsgiver - i dette tilfellet NRK - må overbevise retten om at Andersen er et arbeidsmiljøproblem. At hun ødelegger det psykososiale miljøet i NRK Sporten, og at dette er årsaken til at hun ikke lenger får være programleder eller jobbe i denne avdelingen, men inntil videre er satt til å lage kulturnyheter til nett i en helt annen del av NRK.
For å fremme sitt syn har NRK innkalt en rekke av sine profiler for å vitne. Inkludert den lokale klubblederen og hovedverneombudet. Det ligger i kortene at de ikke er innkalt som vitner fordi arbeidsgiver regner med at de skal skryte av Andersen.
Og budskapet vitnene kommer med vil ikke kun være for rettens tilhørere. Med en NRK-kjendis i hovedrollen og en rekke andre NRK-medarbeidere i større og mindre roller i rettssalen, vil det meste som sies bli formidlet videre i landets medier. Som Journalisten meldte onsdag i forrige uke, søkte Dagbladet TV om å få sende direkte fra rettssalen. Noe tingretten sa nei til.
I en verden med løpende nyheter og push-meldinger vil det stilles høye krav til journalistene som dekker saken. Det er vanskelig å se for seg at fortellingen fra NRKs advokat ikke vil bli et fullstendig karakterdrap på Andersen - fortjent eller ufortjent, og i skuddlinjen befinner det seg en rekke kolleger av Andersen, som også risikerer skader under tumultene.
Kanskje en pekepinn
I 2019 tapte Rajan Chelliah rettssaken han anla mot NRK etter at han mistet jobben i en nedbemanningsprosess i NRK Østlandssendingen. En helt annen sak - og en helt annen type konflikt. Men det den saken kanskje kan gi en pekepinn om, er hvor langt NRK er villig til å la sine advokater gå for å sikre en seier.
Chelliah ble kanskje ikke utsatt for et karakterdrap, men NRKs advokat holdt på ingen måte igjen når det gjaldt å hamre inn budskapet om hvor faglig utdatert Chelliah var etter 19 år som journalist i nettopp NRK. Det ble en brutal seanse, og det er all grunn til å stille spørsmål ved om det var nødvendig, helt uavhengig av hva man måtte mene om utfallet.
Chelliah var ikke et problem, ikke slik NRK har beskrevet at Andersen er et problem. Han var, litt brutalt, en overflødig brikke i en nedbemanningsprosess. Strengt tatt ikke en viktig prosess i NRK-systemet heller, men det utviklet seg til å bli en prinsippsak. Likevel, hvis NRK var villig til å gå så langt i nedsablingen av en medarbeider i en slik tvist, kan man jo lure på hva som vil skje når dørene åpner denne tirsdagen.
Og når det er sagt: Andersens side vil sannsynligvis heller ikke holde tilbake. Hun har et eget budskap hun skal selge inn. Og en egen vitneliste som også inneholder NRK-profiler.
Problematisk problem
Jeg vet ikke om Andersen er et problem eller om det er behandlingen av henne som er problematisk. Begge deler kan være sant. Men uavhengig av svaret, er det flere ting man kan stille spørsmål ved:
Andersen har vært ansatt i NRK i 17 år. Hvis ikke personligheten hennes har endret seg kraftig de siste årene, skulle man tro dette var noe NRK-ledelsen burde tatt tak i på et tidligere tidspunkt. Og ofte er det her arbeidsgiver bommer. Ikke minst i mediehus. Det er ikke uvanlig at redaktører og medieledere som er tøffe utad, unngår å ta tak problemer internt.
Dårlig ledelse, og feige ledere, er kanskje den største trusselen mot det psykososiale arbeidsmiljøet. Ikke fordi de personlig bidrar til et dårlig miljø, men fordi lederne ikke griper tak i problemene når de oppstår.
Så litt forenklet: Hvis NRK har rett i sin beskrivelse, burde Andersen fått tydelige tilbakemeldinger for mange år siden. Noe hun selv mener hun ikke har fått. Så har kanskje NRK et annet syn på akkurat dette.
Sende et signal
Et kompromiss burde ha vært innenfor rekkevidde hvis partene virkelig ønsket det. Og begge parter må nok dele skyld for at det ikke er blitt en løsning i 11. time.
Men hvis det er slik at NRK virkelig ønsket å unngå en rettssak, så ville i hvert fall ikke jeg beordret en profilert programleder på Sporten til å jobbe med nettnyheter i en annen avdelingen. Det fremstår ikke som et målrettet ønske om å finne et kompromiss hvor begge parter er passe fornøyde.
NRK kan kanskje argumentere for at dette ikke er en straff, men sett utenfra virker det som om ledelsen i hvert fall ønsket å sende et tydelig signal til Andersen. Kanskje kunne de gjort det på en annen måte. Eller funnet andre oppgaver. Innimellom kan man få inntrykk av at selv om NRKs lokaler på Marienlyst er store, så er det ikke alltid like høyt under taket.
Knyttet til avdelingsbyttet kommer også et av de mest prinsipielt interessante spørsmålene som skal behandles i denne rettsrunden. NRK mener at det er innenfor styringsretten man har som arbeidsgiver å flytte Andersen og gi henne nye oppgaver. Hun er som andre journalister i NRK ansatt som «journalist», ikke programleder – sistnevnte er en rolle.
Hvis NRK taper på dette punktet kan rikskringkasteren teoretisk få noen utfordringer fremover hvis ledelsen ønsker å flytte på andre medarbeidere mot deres vilje.
Det i seg selv kunne være grunn nok til å jobbe for et kompromiss. En rettssak er alltid en risiko, uansett hvor sikker man er på å vinne.