Trond Idås er rådgiver i Norsk Journalistlag, og har forsket på stress- og traumebelastninger som rammer journalister. Arkivfoto: Kathrine Geard
Trond Idås 2013. Foto: Kathrine Geard
NJ-rådgiver: – En slik situasjon kan henge over en hel redaksjon
NJ bistår redaksjonsklubben i VG i saken rundt Giske-dekningen.
NJ-rådgiver Trond Idås uttaler seg til Journalisten på generelt grunnlag om belastende saker i redaksjonsmiljøer, men er tydelig på at den pågående situasjonen og interngranskningen i VG er en sak av en type og dimensjon som gjør den til en stor belastning for alle som er direkte involvert.
– Saker som dette gjør mye med arbeidsmiljøet. Alle som på en eller annen måte er involvert, blir dratt inn i det, og det oppstår en veldig spesiell stemning. En slik situasjon kan henge over en hel redaksjon.
Idås beskjeftiger seg spesielt med traumer og stressbelastning som kan ramme journalister, og jobber for tiden med doktorgradsarbeid om journalister og posttraumatisk stress.
Han forteller at NJ nå bistår VGs redaksjonsklubb i den pågående situasjonen rundt VGs dekning av «dansevideoen» med Trond Giske.
Uformelle samtaler viktig
Idås forteller at det finnes noen faktorer som blir viktige for å ivareta de involverte i arbeidssituasjoner med uvant mye press og stress.
– Det typiske er at de som står midt i situasjonen søker å isolere seg litt, så det er helt grunnleggende at de involverte opplever støtte og et klima der det er mulig og enkelt å snakke sammen. Den viktigste «førstehjelpen» er å snakke med folk som skjønner situasjonen og kanskje kjenner seg igjen, sier Idås, og legger til:
– Man ser en sammenheng mellom slik isolasjon og helseproblemer. Det er gjennomgående at det går bedre med de som er åpne og snakker, enn de som legger lokk på det hele.
NJ-rådgiveren forteller at det er de uformelle samtalene kolleger imellom som kan vise seg å ha stor betydning både under og etter en presset situasjon, og at kartlegging viser at kontakt med psykolog eller andre profesjonelle samtaler oppleves mindre viktig enn god, uformell kontakt med kolleger.
Den viktigste «førstehjelpen» er å snakke med folk som skjønner situasjonen og kanskje kjenner seg igjen.
Trond Idås
–Slitsomme saker for tillitsvalgte
Idås har erfaring som klubbleder i Aftenposten, og forteller at han selv opplevde at det var nyttig å lene seg på NJ i tøffe saker.
– For våre tillitsvalgte er det gjerne veldig slitsomt å stå i denne typen saker. Det er krevende tematikk, og som regel taushetsbelagt. En klubbleder som har kontakt med NJ kan få råd og samtidig få ventilert litt om situasjonen man står oppe i. Vi har en distanse og en kompetanse som er viktig, sier Idås.
Klubbleder Tor-Erling Thømt Ruud har tidligere sagt til Medier24 at situasjonen er alvorlig, og preger journalistene i mediehuset.
– Jeg er klubbleder og forsøker å gi så god menneskelig støtte som mulig. Det er tøft å stå i dette for de involverte, sa Thømt Ruud til nettavisa før helga.
Journalisten har oversendt sitater i denne saken til klubbleder Thømt Ruud og journalist Lars Joakim Skarvøy. Thømt Ruud melder at han ikke har noe å tillegge nå. Skarvøy har ikke besvart henvendelsen.
VGs digitalredaktør Ola Stenberg opplyste i helga at VG ikke kan gi ytterligere kommentarer før evalueringen av deres egen dekning er klar.