Merete Bø er fulltidsansatt vinjournalist i Dagens Næringsliv. Som vinekspert har Bø smakt noen av de beste vinene i verden. En av hennes favoritter har hun også bilde av hjemme i stuen. Bildet viser en flaske Volnay kjøpt på fat fra Burgund av vinhandler P. A. Larsen før Vinmonopolets fødsel.Foto: Morgane Fauconnier
Vinjournalist Merete Bø: – Å smake på en skikkelig god vin er som være på konsert med verdens beste pianist
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– En vinjournalist i Norge kan ikke ha en bedre jobb enn den jeg har i Dagens Næringsliv. Jeg fikk jobben da jeg var i begynnelsen av 30-årene og tenkte allerede da at jeg aldri kom til å slutte, sier Merete Bø til Journalisten.
Annonse
Bø har vært ansatt som vinjournalist i Dagens Næringsliv (DN) siden 2007.
Hun skriver vinanmeldelser, holder foredrag, lager videojournalistikk, reiser til vinprodusenter i Norge og utlandet og skriver reportasjer.
Det siste året har hun også vært programleder for DNs vin-podkast «Jeg kan ingenting om vin», sammen med Thomas Giertsen.
300 smaksprøver på én dag
Før Bø ble vinjournalist var hun en anerkjent vinekspert i servicebransjen. Men hun hadde et sterkt behov for å formidle sin sterke lidenskap for vinkultur, og begynte derfor å skrive saker.
– Jeg ønsker at folk skal få den samme opplevelsen som meg, og jeg har en trang til å formidle. Når jeg er på Vinmonopolet og ser folk som kjøper dårlig vin får jeg veldig lyst til å si ifra, sier hun og fortsetter:
– For meg er det viktigere å formidle enn å selge. Jeg er for ærlig til å være en god selger, sier hun lattermild.
Bø mener Norge har hatt en underutviklet alkoholkultur frem til nylig, da vinkultur ikke har vært en naturlig del av det nordiske kostholdet. Hun ser på det som sitt samfunnsoppdrag å informere nordmenn og danne et mer sofistikert forhold til alkohol i samfunnet.
– Nordmenn var mer vant til heimbrent og drikking av store mengder. Alkohol har dermed blitt negativt stemplet, men slik trenger det ikke å være. Heller ett glass om dagen til lunsj enn fylla i helgen, mener jeg, sier Bø.
– Hvilke egenskaper må du ha for å være vinjournalist?
– Det viktigste er å ha et avslappet forhold til alkohol. Er du latent og ikke klarer å slutte, kan du ikke ha denne jobben.
– Også kreves det at du synes det er gøy, for uten den grunnleggende interessen ville man gitt opp med en gang. Det kan være krevende å smake på 300 viner på én dag og ha en formening om alle, sier hun.
– Er det noen mindre positive aspekter ved jobben din?
– Det kan være litt ensomt, for det er så få som har den jobben. Jeg har ikke ordentlige kollegaer å samarbeide med, så jeg må være selvkritisk, svarer Bø.
Annonse
Mannsdominert bransje
Merete Bø er utdannet vinekspert med diploma fra WSET (Wine & Spirit Education Trust), som hun tok i Norge og delvis i England. Før hun ble vinjournalist jobbet hun blant annet ved den anerkjente restauranten Bagatelle og vinbaren Cru i Oslo.
Hun deltok i flere konkurranser og var den første kvinnen til å vinne sommeliermesterskap under norgesmesterskap for vinkelnere i 2008.
– Det er en veldig mannsdominert bransje. Men jeg har opplevd at det kan være både ulemper og fordeler ved å være kvinne, sier Bø.
Hun har opplevd å bli utelatt fra private vinsmakinger kun på bakgrunn av sitt kjønn. Samtidig opplever hun å få positiv oppmerksomhet av vinprodusenter når hun inntar rollen som journalist.
– Vinprodusentene blir glade for å ikke ta imot enda en gammel mann. Særlig dersom jeg klarer å bevise at jeg kan stoffet så kan det være en fordel å være kvinne, sier hun.
Spennende reiser
I jobben som vinjournalist får Bø ofte reise på reportasjeoppdrag i Norge og utlandet (siden pandemien inntraff har hun jobbet mest fra Teams).
Bø forteller om noen av sine mest spennende reiser. I 2018 reiste hun til Armenia for å besøke verdens eldste vingård, Areni-1. Denne ligger i en fjellhule, og arkeologer har funnet omfattende bevis på at det foregikk vinproduksjon her allerede for 6100 år siden.
Ifølge arkeologer ble vinen her produsert på lik måte som i dag: Vinprodusentene brukte føtter til å presse ned druer i et leirkar med en kapasitet på 14-15 liter. Saften ville deretter ligge og gjære før den ble lagt i krukker og oppbevart i grotten.
– Det var noe nesten bibelsk med å være der, å reise til vinens vugge. Men jeg og fotografen fikk en veldig ekkel følelse da vi var inne i hulen. Så fortalte guiden at her pleide de å ofre barn, og blande blodet deres med vinen, sier hun.
I 2019 var Bø i Pompeii, den romerske byen i Italia som ble ødelagt av vulkanutbruddet fra Vesuv i år 79. I Pompeii var det mange vinbarer, da vinkultur var sentral i det romerske samfunnet.
– I Pompeii fikk jeg stå ved en intakt vinbar og tenkte at her sto min eldste kollega, den første kjente vinkritikeren, og drakk vin for to tusen år siden. Det er det som er så fantastisk og tidløst med vin, sier hun.
«Kollegaen» hun forteller om er forfatteren og naturhistorikeren Plinius den eldre. Han var den første til å etterlate seg en detaljert beskrivelse av den romerske vinkulturen i sitt store samleverk «Naturalis Historia».
Annonse
– Vinkultur er tidløs
Bø har vært fascinert av det universelle og tidløse ved vinkultur og -produksjon helt siden hun gikk på ungdomsskolen.
– Det var en sammensveising av alle mine interesser: vin, geografi, geologi, kultur, historie, reising, gastronomi og mer. Dessuten er du alltid i kontakt med alle typer mennesker, fra politikere til kulturfolk, for alle liker vin. Og det er alltid god stemning når vin er involvert, sier hun blid.
En av grunnene til at hun liker jobben sin, er at hun får smake på noen av de beste vinene i verden.
Bø har bevitnet at modne viner kjøpes for opptil 50-60.000 kroner på vinauksjon, og hun forstår at de som har råd til det ønsker å kjøpe så dyre produkter: For de smaker helt fantastisk, mener Bø.
Selv kjøpte hun en sjampanje fra Champagne fra 1979 for et par tusenlapper sist gang hun var på norsk auksjon.
– Moden sjampanje smaker fantastisk godt. Den jeg kjøpte nå gir en helt unik smaksopplevelse. Den er konsentrert, får mindre bobler, lukter nordisk kaffebrenning og nybakt brød. Den inneholder et enormt spekter av smak og duft, sier Bø og tilføyer:
– Å smake på en skikkelig god vin er som være på konsert med verdens beste pianist.