108497 MenneskeLiv og dødPå de provisoriske sykehusene er man vitne til mennesker som klamrer seg i smerte. Noen må dessverre gi tapt for skadene de fikk.Digital19.01.2010Port Au Prince, Haiti
108497 MenneskeLiv og dødPå de provisoriske sykehusene er man vitne til mennesker som klamrer seg i smerte. Noen må dessverre gi tapt for skadene de fikk.Digital19.01.2010Port Au Prince, Haiti

Luca Kleve-Ruud tok Årets Bilde

Vinnerbildet er fra jordskjelvet på Haiti.

- Det var utrolig deilig, og spesielt å vinne med en jobb som jeg var veldig fornøyd med, og hvor jeg virkelig fikk gjort det jeg var der for.

Kleve-Rud forteller at bildet er tatt Porta Au Prince på et sted der folk får hjelp fra Røde Kors.

Prisene for Årets Bilde 2010 er akkurat delt ut på Litteraturhuset i Oslo. 30 fotografer fikk til sammen 34 ulike premier.

Se alle premierte bilder her!

Blant ti klassevinnere stående på scenen til slutt, ble Dagsavisenfrilanseren Luca Kleve-Ruud (32) utropt som vinner av hovedprisen. Årets Bilde 2010 har tittelen «Liv og død» og er tatt etter jordskjelvet på Haiti i januar i fjor. Bildet vant klassen nyhet og er også en del av en serie som gikk til topps i klassen for Nyhetsreportasje.

Lett valg

Juryen sier kåringen var enkel: «Årets beste bilde ble et naturlig og lett valg for juryen. Det er riktignok fra årets mest dramatiske naturkatastrofe, men har åpenbare kvaliteter utover nyhetsbildets effekter. Det vitner om øyeblikkets fortvilelse, desperasjon, men er samtidig poetisk, og beskriver nærhet, trolig takknemlighet eller gjensyn. Det er stramt og energisk i sitt overraskende perspektiv. Vi aner akkurat nok i omgivelsene, båren og den apatiske armen til høyre, til å forstå en del av den fortvilte situasjonen. Samtidig er utfallet av scenen åpen.

Flere priser

Kleve-Ruud er utdannet ved Høgskolen i Oslo.

Også i fjor vant han nyhetsklassen og i 2008 vant han portrettklassen i Årets Bilde. Nyligbegynte han også å høste internasjonal anerkjennelse for sine bilder. Han fikk hele 14 hederlige omtaler fordelt på seks klasser i prestisjekonkurransen International Photography Awards. Og med ett annet bilde fra Haiti enn de som nå er premiert gikk han helt til topps i konkurransen International Aperture Awards 2010.

Kjente navn

På premielista ellers er det som vanlig flere velkjente gjengangere. VGs Espen Rasmussen for eksempel, vant denne gangen klassen «årets dokumentar utland» og tok en 2. pris i klassen «mennesker».

Andre som har premier i skapet fra før er folk som Aleksander Nordahl (DN). Andrea Gjestvang (VG), Eirik Brekke (BT), Helge Skodvin (frilans BT) og Ken Opprann (frilans). Men også mindre meritterte fotografer har blandet seg i selskapet. Håkon Eikesdal (frilans Dagbladet), Kristian Jacobsen (Stavanger Aftenblad), Thomas Kleiven (frilans DN), Torbjørn Kjosvold (Forsvaret) og ikke minst Johan Arnt Nesgård fra Trønderavisa. Han begeistret juryen med en serie om kombinertløperen.

Thorbjørn Brandt (19) som skadet seg stygt i hoppbakken. Nesgård leverte «Årets kanskje best fortalte og dramaturgisk komplette bildehistorie», mener jury om vinneren av klassen «sport feature».

 

Powered by Labrador CMS