Arild Grande i Arbeiderpartiet fronter et flertall på Stortinget som vil gi statsstøtte til TV 2-nyhetene. Foto: Martin Huseby Jensen

Hvorfor vil Stortinget gi TV 2 statsstøtte?

KOMMENTAR: Visst er det fint vi ikke har monopol, men er det virkelig slik at et selskap som leverer 213 millioner kroner til sine eiere må få statsstøtte?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Vi kan da ikke med vettet i behold bidra med flere titalls, ja kanskje hundretalls, millioner kroner til et privateid selskap i Danmark. Eller, jo, kanskje.

Det har pågått en stund, TV 2s kamp for bedrede vilkår. Egentlig kan vi si det begynte med å få på plass konkurransedyktige betingelser i forhandlingene med distributørene for fem år siden. Fram til da fikk ikke TV 2 skikkelig betalt for kanalen sin. Hvorfor? Jo, det har seg slik at driver du et distribusjonsnett som er knyttet til bakken, må du ha TV 2 som en del av tilbudet ditt. Og siden TV 2 er allmennkringkaster, vel, så er det naturlig og bra for oss som ser på TV.

Med avtalen for fem år siden fikk TV 2 både bukk og havresekk fra statsrådene Trond Giske og Anniken Huitfeldt. For om TV 2 havner i tilsvarende forhandlinger med Canal Digital slik TVNorge gjorde, vil ikke signalet til hovedkanalen kunne bli kuttet. Hverken av TV 2 eller Canal Digital. Dermed ville heller ikke reklameinntektene falt slik de gjorde for TVNorge. Altså er TV 2s posisjon i dette tilfellet privilegert. Men så er det altså slik at TV 2, i motsetning til TVNorge, har valgt å opprettholde nyhetssendinger og har halvparten av bemanningen i Bergen.

Allerede i sommer viste TV 2-sjef Olav T. Sandnes at han ønsker kompensasjon for å produsere nyheter og å holde til i Bergen. Han sa til Dagens Næringsliv at han var bekymret for rammebetingelsene. Det er klart han er. Det er vel også hans mandat som sjef. I 2014 hadde TV 2 AS en omsetning på 3,5 milliarder kroner. Det ga et driftsoverskudd på 552 millioner kroner. Etter skatt og andre fradrag satt det danskeide TV-selskapet med et overskudd på 404 millioner kroner. 213 av disse millionene ble sendt til København og eieren Egmont.

Derfor føltes det som om TV 2 hadde fått frekkhetens nådegave i førjulspresang da Sandnes gikk ut og sa det ikke var noen selvfølge at TV 2 skal produsere nyheter. Nei, ikke når dagens avtale med staten går ut i hvert fall. Samtidig; om TV 2 ikke lenger ned nyhetene - hva gjør de i så fall med TV 2 Nyhetskanalen? Er ikke kanalen den suksessen nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther og salgsdirektør Bjørn Gunnar Rossvoll har betegnet den som?

I begynnelsen av denne måneden skrev bransjebladet Kampanje at TV 2 ønsker å forhandle om de svinedyre nyhetene. For der har selvsagt TV 2s ledelse helt rett. Det er ekstremt dyrt å produsere nyheter. Og det er heller ikke slik at det er et hav av seere som følger med på nyhetssendingene.

Sist ut er Arild Grande i Arbeiderpartiet. Sammen med KrF har han fått til et flertall som er villige til å gi TV 2 statsstøtte. Han sier til Klassekampen at det neppe er en vei utenom kompensasjon for at TV 2 skal produsere nyheter. Kumpanen Geir Jørgen Bekkevold i KrF er bekymret for at vi skal tilbake til tiden da NRK hadde monopol.

Det er nå bekymringen inntreffer. Visst har TVNorge ekstremt mye bedre marginer enn TV 2 fordi de ikke har nyhetssendinger. Samtidig gir nyhetene TV 2 ekstra kred. Likevel. Tenker Grande å gi P4 støtte slik at de også kan opprettholde sine nyhetstjenester? Dette tilbudet er i ferd med å bli marginalisert, og vi kan med letthet anta at det er langt flere som får med seg en nyhetssending fra P4 gjennom en dag enn TV 2.

Og, kjære Bekkevold, tilbake til monopolet før NRK? Den gang var det svært få som visste om Sir Tim Berners-Lees planer om å lage world wide web. Siden har vel omtrent hvert eneste norske mediehus en TV-sending i en eller annen form. Det vil være et tap for mediemangfoldet om TV 2 legger ned nyhetene men for det samlede trykket i utbudet av nyheter vil det ikke gi det store utslagene. Snarlig vil informasjonsoverdosen være like stor neste år som i år.

Dessuten er det vel slik at når staten inngår en avtale som de har hatt med TV 2 i variert form siden begynnelsen av 1990-tallet. Dersom staten nå tilbyr seg å kompensere nyhetsproduksjonen til TV 2, bør både Discovery eller Modern Times Group inviteres på banen. Begge har gjennom sine snart 30-årige historier produsert nyheter. Både på radio og på TV.

Til syvende og sist er det bare underlig at TV 2 ønsker å havne i en slik posisjon at de gjør seg «avhengige» av statsstøtte. Det setter dem i en posisjon hvor de lettere utsettes for kritikk fra publikum. Det endrer fort holdningen til TV 2. Men så er jo også TV 2 forlengst blitt en «familiebedrift», slik de ansatte en gang fleipet om at NRK var.

Powered by Labrador CMS