Helge Lurås er redaktør for nettavisen Resett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Helge Lurås har sendt ny søknad til Norsk Redaktørforening

– Kan ikke se at det foreligger saklige grunner til å avslå, skriver han selv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den omstridte Resett-redaktøren Helge Lurås varsler at han har sendt en ny søknad om opptak til Norsk Redaktørforening (NR), ett år etter han ble avvist sist gang.

– Resett anser seg selv som en vaktbikkje for pressen. Slik sett burde vi kanskje stå utenfor pressens organer, skriver Lurås i en kommentar på eget nettsted.

Men han viser videre til at nettavisen ikke får tilgang til pressekonferanser eller Stortingets presselosje på grunn av manglende medlemskap i NR. Resett ønsker også å bli medlem av Norsk Presseforbund.

Resett frykter også at manglende medlemskap kan føre til at de mister tilgang til journalistikk fra NTB som nettavisen ofte benytter seg av.

Avvist etter flere brudd på Vær Varsom-plakaten

Lurås varsler i kommentaren at også Shurika Hansen, som er redaktør for søstersiden Xstra.no, har søkt om opptak i redaktørforeningen.

– Vi kan ikke se at det foreligger saklige grunner til å avslå søknadene, skriver Lurås selv.

Generalsekretær Arne Jensen i NR bekrefter til Journalisten at de har mottatt søknadene og at søknadene må behandles av styret. Styret møtes allerede tirsdag 24. september, men det er usikkert om styret vil rekke å behandle søknadene allerede i dette møtet.

Neste styremøte er 6. november i Tromsø.

Søknaden fra Lurås kommer ett år etter et samlet styre i redaktørforeningen avviste forrige søknad 21. september i fjor. Avslaget ble begrunnet med at Resett ikke holdt god nok presseetisk standard, blant annet etter å ha tilbudt et større pengebeløp til en kilde og å ha oppfordret til boikott av andre medier.

– Vi ser at både når det gjelder kommentarfeltene og i omtalen av dagsaktuelle hendelser, er det gjentatte klare brudd på den saklighet som Vær varsom-plakaten forplikter oss til, sa avtroppende styreleder Harald Stanghelle, ifølge en pressemelding.

Svært kritisk til Resett

Like før nyttår ble Lars Akerhaug ansatt som redaksjonssjef i Resett. Ansettelsen var ment å heve den presseetiske standarden.

Akerhaug har innrømmet flere ganger at Resett har gjort presseetiske feil, og mener også derfor at det er viktig at vanlige lesere får muligheten til å klage nettavisen inn for Pressens faglige utvalg. Siden Resett ikke er en del av Norsk Presseforbund, så kan klager på nettavisen heller ikke behandles i utvalget.

– Jeg er ikke så veldig opptatt av å være innenfor det gode selskap. Det kommer vi ikke til å bli uansett. Og det er mange spørsmål å stille ved PFU-ordningen, men det er en god skranke for vanlige mennesker å klage på hvordan de blir omtalt i pressen, sa Akerhaug til Journalisten etter en NRK-debatt tidligere i år.

Flere har vært svært kritiske til Resetts presseetiske standard det siste året, og nettavisen har blitt anklaget for å drive politisk kampanje og aktivisme av flere aktører i norsk presse.

– Det finnes ikke noe Pressens Faglige Utvalg i verden som kan holde disse guttene i ørene, sa ansvarlig redaktør i Filter Nyheter, Harald Klungtveit, i NRK-debatten tidligere i år.

– Med «ragebait» og åpenbar aktivisme later Resett som de driver med journalistikk, skrev Medier 24-redaktør Erik Waatland tidligere i år.

Powered by Labrador CMS