Julian Assange sitter fremdeles fengslet i Storbritannia. Her fra en markering i London i oktober.

DEBATT:

Assange-saken er i en avgjørende fase. Det gjenspeiles ikke hos VG eller Aftenposten

VG har et spesielt ansvar for å forsvare Assange.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens meninger.

Journalisten har bedt om kommentarer fra VG og Aftenpostens redaktører om utviklingen i Assange-saken. Tolv år etter publisering av Cabelgate-dokumenter gjennom WikiLeaks har fem av de tidligere samarbeidspartnerne til Julian Assange og Wikileaks i et felles brev krevet at Assange må løslates og at tiltalen mot ham droppes.

Redaktørene i New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel og El País skriver at det tilhører journalistikkens kjerneverdier å holde myndigheter ansvarlig. De mener at hvis det fører til straffeforfølgelse å innhente og publisere sensitivt materiale vil demokratiet svekkes.

Jeg har i et debattinnlegg i VG skrevet at VG har et spesielt ansvar for å forsvare Julian Assange siden avisen nylig brukte Wikileaks som kilde i en undersøkende sak om forsvarsjef Eirik Kristoffersens tid som soldat i Afghanistan.

VGs redaktør Gard Steiro svarer at avisen ikke har tradisjon for å skrive slike brev, men at avisen kan mene ting på lederplass. Når nå utlevering av Assange er inne i en avgjørende fase hadde det kanskje vært på sin plass med en leder.

Når nå utlevering av Assange er inne i en avgjørende fase hadde det kanskje vært på sin plass med en leder.

Sjefredaktør Trine Eilertsen i Aftenposten virker ikke spesielt interessert i å diskutere saken med Journalisten og viser til en leder Aftenposten skrev i 2020 som krever løslatelse av Assange. Vel og bra, men mye har skjedd på to år. Begge de to redaktørene disponerer over store redaksjonelle ressurser som kan brukes hvis de synes saken er viktig nok.

Det er påfallende hvor lite Assange-saken dekkes i den løpende nyhetsdekningen, enda det skjer svært mye interessant i utviklingen av saken. Fredag 2. desember ble det kjent at advokatene til Assange nå har sendt saken over til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Nylig sa statsminister Anthony Albanese i det australske parlamentet: «Nok er nok. Det er på tide at denne saken bringes til en konklusjon.»

Endelig stiller den australske statsminister opp for sin egen statsborger.

EU-parlamentet har innstilt Julian Assange på topp tre-listen over nominerte til den prestisjetunge Sakharov-prisen.

Nylig ble en delegasjon fra Wikileaks tatt i mot av den nyvalgte president Lula i Brasil og president Gustavo Petro i Colombia. Begge har stilt seg bak kravet om at USA må stanse prosessen mot Julian Assange.

PEN International, Reportere uten grenser og en rekke andre skribent- og journalistorganisasjoner mener at den pågående saken mot Julian Assange, som risikerer 175 års fengsel hvis han blir utlevert til USA og stilt for en spiondomstol, er en avgjørende sak for ytringsfriheten.

Dette gjenspeiles ikke i den redaksjonelle prioriteringen i VG og Aftenposten.

Powered by Labrador CMS