I et åpent brev krever New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel og El Pais at Julian Assange løslates. VG og Aftenposten har ikke planer om det samme.

Verdensledende aviser krever løslatelse av Julian Assange – dette sier VG og Aftenposten

– Ikke vært tema hos oss, forklarer VG-sjef Gard Steiro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag publiserte New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel og El Pais et åpent brev der de krevde løslatelse av Julian Assange.

Det skjedde på dagen tolv år etter den første delen av Wikileaks-lekkasjen, som fikk navnet «Cabelgate», ble publisert.

Avisene bak kravet har vært sentrale i å lage journalistikk basert på Wikileaks-materiale.

– Ikke vært tema hos oss

Blant store norske medier som har brukt Wikileaks til å lage journalistikk er Aftenposten og VG.

Sistnevnte kunne helt nylig komme med nye opplysninger om en Afghanistan-aksjon ledet av nåværende forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, sier til Journalisten at de aldri har diskutert om VG vil gjøre som de store internasjonale mediene, og kreve løslatelse av Assange i brevform.

– Det har ikke vært tema for oss, og hvis det skulle vært det ville jeg måttet bruke tid på å diskutere det med kollegaer. Det ville ha vært uvanlig for VG å gå ut og kreve noe sånt. Vi har ikke tradisjon for det, men har tradisjon for å mene på lederplass, sier Steiro.

Ikke endret mening

Også Aftenposten har benyttet seg av Wikileaks-materiale, og var i 2010 det eneste mediehuset i verden som sikret seg fri tilgang til alle Cablegate-dokumentene.

Aftenposten fikk tilgang til de rundt 250.000 dokumentene uten tillatelse fra Wikileaks-sjef Julian Assange, og saken ble omtalt verden over. Den gangen skrev journalist Kristoffer Rønneberg en kommentar om å få telefon fra en rasende Assange, som nå hadde mistet kontroll over lekkasjen.

I motsetning til VG har Aftenposten flere ganger brukt forsiden på åpne brev om viktige temaer: En gang rettet mot Facebook, og i fjor rettet mot Kina.

Sjefredaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, svarer ikke på telefon når Journalisten ringer, men på spørsmål om avisen kunne tenke seg å gjøre som «de fem store» svarer hun på sms:

– Vi har ikke skiftet mening siden dette.

Eilertsen lenker til en to år gammel leder hos Aftenposten: «Aftenposten mener: Julian Assange bør settes fri».

Powered by Labrador CMS