August Ringvold. Foto: Birgit Dannenberg.
Advarer mot Bonnier-kontrakt
Frilansavtale beskrives som elendig, hårreisende og vanvittig. Se kontrakten her.
Bonnier Media (BM) føyer seg nå inn i rekken av konsern som sender ut frilanskontrakter Norsk Journalistlag (NJ) tar sterk avstand fra.
Tidligere har NJ protestert mot kontrakter fra Hjemmet Mortensen og Aller Media. Sistnevnte konsern endret sin kontrakt etter forhandlinger med NJ.
Nå har flere Bonnier-frilansere mottatt invitasjon til møte med oppdragsgiveren. «For å standardisere Bonniers rettigheter til alt kjøpt stoff, men også grunnet den teknologiske utviklingen i mediebransjen, har Bonnier utarbeidet en kort avtale vi ønsker at alle våre viktigste frilansere skal undertegne», heter det i brevet.
– Vi kan overhodet ikke anbefale å skrive under avtalen. Den er helt elendig, sier NJs advokat August Ringvold.
Se BMs frilanskontrakt her.
– Hårreisende og vanvittig
Leder Jørn Wad i Frilansjournalistene mener avtalen er enda verre enn de som tidligere er blitt omtalt.
– Den ber journalister om å si fra seg alle økonomiske rettigheter ved verket sitt. Du får altså ikke lov å selge saken din til noen andre. Det er ingen andre som har funnet på dette før, og det er helt hårreisende.
Ringvold beskriver avtalen som vanvittig, og sier den vanskeliggjør arbeidet for frilanserne. Blant annet må frilanserne garantere at materialet som leveres ikke strider mot noen lover, uten at de på forhånd kan vite hvor det publiseres i fremtiden.
Frilansjournalistene jobber nå med å etablere en konsernkontakt i Bonnier, men Wad vet foreløpig ikke hvor mange som er blitt presentert for frilanskontrakten.
Utfordrer forretningsmodell
Kristian Fjellheim, som har tittelen «Chief Operating Officer» i Bonnier Media, bekrefter at de har sendt ut avtalen til noen av sine leverandører, og har invitert til møte med disse over nyttår.
– Det er helt klart at vi har som mål å få en standardisert avtale og utfordre frilansernes gamle forretningsmodell. Men – det skal gjøres på en saklig måte og i dialog med våre leverandører. Det viktigste for oss er at vi betaler for de rettigheter vi kjøper.
I den foreliggende kontrakten gir frilanseren BM rettigheter til fri benyttelse av materialet på alle plattformer og i alle medieprodukter i alle selskaper i Bonnier Publications Group, som ifølge egen hjemmeside er Nordens største magasinutgiver. De gir også ut bøker og DVD-er. I tillegg skal frilansstoffet kunne brukes hos deres samarbeidspartnere. Frilanseren får ingen kompensasjon for slik gjenbruk så lenge BM ikke mottar økonomisk vederlag ved samarbeidet.
Fjellheim vil ikke kommentere detaljene i avtalen før han har hatt møter med frilanserne.
På besøk
NJ forbereder seg nå på å innlede dialog med Bonniers ledelse.
Fjellheim har allerede vært på besøk i Journalistlagets lokaler, da han tidligere i høst troppet uinvitert opp på et møte for frilansere om frilanskontrakter. Han forlot stedet da møtelederne oppdaget ham og ba ham gå. Wad reagerer sterkt på oppmøtet, men Fjellheim benekter at han var der for å spionere.
– Jeg misforsto og trodde det var et åpent møte. Jeg var der for å få mer informasjon om temaet, men forsto at møtet ikke var for meg, og da gikk jeg.