Kyaw Soe Oo (til venstre) og Wa Lone er dømt til sju års fengsel for ulovlig besittelse av hemmelig materiale. Både de og arbeidsgiver Reuters sier anklagene mot mennene er falske. Foto: Reuters / NTB scanpix
Fengslede Reuters-journalister i Myanmar anker til høyesterett
Håper saken ikke blir avvist.
De to Reuters-journalistene som er dømt for å rapportere om behandlingen av rohingyaene i Myanmar, leverer sin anke til landets høyesterett fredag.
Wa Lone (32) og Kyaw Soe Oo (28), begge fra Myanmar, ble pågrepet i desember 2017 og fengslet for brudd på loven som beskytter statshemmeligheter. Reuters sier tiltalen mot deres ansatte er diktet opp for å kneble journalistenes dekning av en massakre av rohingyaer.
Høyesterett
De to mennene ble dømt til sju års fengsel for besittelse av gradert materiale om militære operasjoner i delstaten Rakhine. Flere hundre tusen fra den muslimske minoriteten rohingya har flyktet fra det FN omtaler som «etnisk rensing» utført av hæren i delstaten. Dommen førte til protester over manglende pressefrihet, og over hele verden kom det krav om at journalistene måtte løslates.
I januar ble anken deres avvist av en domstol i Yangon, og det er opp til landets øverste domstol å avgjøre mennenes videre skjebne.
– Vi leverer anken i dag. Vi håper den ikke blir avvist, sier advokat Khin Maung Zaw i hovedstaden Naypyidaw, der høyesterett har sete.
I henhold til Myanmars lov, skal anken fremmes individuelt for rettens dommere. Det er ventet at prosessen vil ta flere måneder.
Benådning
Den eneste andre muligheten til å slippe ut fra fengsel uten å sone hele dommen, er at presidenten benåder mennene.
Rettighetsgrupper har lagt press på Aung San Suu Kyi, som er landets øverste sivile leder i alt annet enn navn, for å få henne til å bruke sin innflytelse og sikre en benådning.
Journalistene gransket utenomrettslige drap på ti rohingyamenn da de ble pågrepet. De sier politiet har diktet opp saken mot dem, noe som ble støttet av vitneutsagn i retten fra en varsler i politiet.