Tine Eide snakker med Are, som forklarer for barna hvordan det er å sitte i fengsel.
Foto: Privat
PODKAST
Hva er kjærester, egentlig? Tine Eide har laget over 100 podkast-episoder med spørsmål fra barn
Tine Eide tror podkastserien «Fortell meg om!» kan berolige engstelige barn.
I 2017 startet journalist og universitetslektor Tine Eide opp barnepodkasten «Fortell meg om!». Hun ønsket å drive folkeopplysning for barn, og nylig passerte podkasten 100 episoder.
Det er Eide selv som gjør alt det journalistiske arbeidet og er programleder i podkasten.
– Jeg elsker barn som målgruppe fordi det krever så mye av meg som journalist. Som journalist for voksne kan man ta ting litt mer for gitt, og stole på at de som hører på vet en del ting. Men når man skal forklare for barn så må man være så konkret og presis at det på mange måter krever at man virkelig forstår selv, sier Eide til Journalisten.
«Fortell meg om!» tar for seg ett innsendt spørsmål fra barn i hver episode. Variasjonen er stor, og podkasten svarer på alt fra hvorfor damer ikke har skjegg, til hvordan en vulkan fungerer.
Idealistisk prosjekt
Eide jobbet tidligere i NRK Super, der hun følte hun ikke fikk lage journalistikk om alle temaene hun ønsket å presentere for barn.
– Kanskje fordi man var litt engstelig for hvordan foreldre ville reagere. Jeg ønsket å ta barna på alvor uten å bli for fjasete. Å svare på det de lurer på, uavhengig av foreldrenes inntekt og uavhengig av geografi.
Prosjektet er et idealistisk vinn-prosjekt, sier Eide, men det økonomiske er det verre med.
– Jeg har gjort det som et gratisprosjekt, fordi det ikke finnes støtteordninger. Fritt Ord avslo og fortalte at de ikke støtter ytringsfrihetsprosjekter for barn. Det synes jeg var rart.
Det er heller ikke lov å reklamere for barn, så noen reklameinntekter blir det ikke.
– Jeg har fått tilbud om å legge det bak betalingsmur, men da faller noe av tanken bak prosjektet bort, sier Eide.
Dyrker nysgjerrigheten
Metoden til Eide er relativt enkel, forteller hun. Alle temaene i podkasten bygger på spørsmål som er innsendt av barna, og målgruppa er barn mellom 6 og 12 år. Selv om det er stor forskjell på barn, prøver hun å sette seg inn i hva de fleste vet fra før.
– Det handler jo om det barn lurer på, rett og slett. Det er en ganske filosoferende stil, og jeg håper å gi barna gleden av å undre seg og å forstå. Jeg hadde en episode om hvor universet startet. Da er det jo helt greit å filosofere rundt hvorfor man ikke helt vet. Det er også kunnskap.
Noe av det viktigste for Eide er å appellere til det nysgjerrige og ettertenksomme, sier hun.
– Det er jo ganske allmennmenneskelig, og omtrent det samme om man formidler til barn eller voksne.
Krig, død og sex
Blant podkastens episoder er det mange «uskyldige» spørsmål som behandles, men barn lurer også på ting som kan være utfordrende å forklare for foreldre. Hitlers selvmord, hva som skjer med kroppen når man dør og hvordan barn blir til, er alle temaer som blir pratet om i «Fortell meg om!».
– Man vet for eksempel at veldig mange åtteåringer sitter på VG.no. Der ser de allerede en god del ting. Jeg tror man kan prate om alt med barn, så lenge man behandler temaene på en ordentlig måte, sier Eide.
Hun sier hun selv var ganske redd som barn, og tror podkasten kanskje kan virke beroligende for barn som er litt engstelige.
– Jeg var redd for global oppvarming, krig og atomvåpen, og så følte jeg at folk ikke forklarte meg ting så bra. Jeg tenker at barna får med seg dette uansett, og hvis Helmer lurer på hvorfor Hitler drepte seg selv, ja da tenkte han vel på det, da.
Eide forteller at uavhengig av økonomien i prosjektet, er det utrolig givende å motta brev og e-poster fra barn som lurer på ting og som setter pris på podkasten.
– Og selv om jeg ikke har laget episoder på en liten stund, blir det flere episoder til sommeren, sier hun.