Journalisten ble med Tete Lidbom (t.v.) og Sven Bisgaard Sundet, som står bak podkasten Heia Fotball, på forberedelsene til liveshow på Parkteatret i forrige uke.

NRK-PODKAST PÅ TURNÉ

Driver Heia Fotball på åttende året: – Tror folk liker at det er litt dårlig, på en måte

Sven Bisgaard Sundet og Tete Lidbom har hver sin rolle når de går i studio.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er nesten ingen andre som lager fire timer lange podkaster, men det er det jeg tror folk synes er unikt. At det er så veldig fritt og organisk tror jeg har mange fordeler.

Det sier Sven Bisgaard Sundet, som sammen med Tete Lidbom driver NRK-podkasten Heia Fotball. Siden oppstart i 2014 har makkerparet laget ukentlige episoder med kjente gjester og historier fra fotballens verden.

Et kjennetegn har blitt lange intervjuer der fotballfolk virkelig får tid til å by på sine beste historier.

– Kjempegode historiefortellere

I løpet av våren holder podkasten liveshow flere steder i landet. Journalisten treffer dem på forberedelsene til turnéens første stopp, på Parkteatret i Oslo.

– I starten var vi veldig opptatt av at vi skulle finne kulturpersonligheter som var glad i fotball, for de var vi trygge på at var gode historiefortellere. Vi hadde på en måte de samme fordommene mot fotballspillere som alle andre, sier Lidbom og fortsetter:

– Men så fikk vi jo inn flere og flere fotballspillere, både tidligere og aktive. Vi innså at det eneste de gjør annet enn å spille fotball er å sitte og kødde i garderoben. De er jo kjempegode historiefortellere!

Fascinert av amerikansk form

Åtte år senere har Heia Fotball 315 episoder bak seg. Mange varer i flere timer. Men slik har det ikke alltid vært, forteller programlederne.

– De femti minuttene vi hadde i starten hadde vi krangla oss til. Da vi i det minste ville at den skulle vare i halvannen time, fikk vi beskjed om at det var uaktuelt, sier Lidbom.

– Jeg tror det har å gjøre med at vi i begynnelsen ikke var flinke nok til å lage det så langt. For åtte år siden, da vi kom fra radio, var det en felles tanke om at podkast ikke kunne være mer enn 45 minutter, legger Sundet til.

I 2014 var de fleste podkaster et resultat av nedklipte radioprogram, og lengden falt naturlig på en halvtime til en time. Å lage noe lenger enn det var uvanlig, forteller de to programlederne.

– En av grunnene til at vi startet Heia Fotball i utgangspunktet var at vi begge hørte amerikanske podkaster som var lange. Vi var fascinert av den formen, og vi sammenligna det ofte med å lese bøker: Det går an å starte, lukke boka, og så åpne den igjen, sier Lidbom.

Parkeringsbøter på gjestene

Nå har det derimot blitt vanskelig å holde praten kort. Dersom de en sjelden gang slipper episoder på under tre timer, får de ofte tilbakemeldinger om at det er for lite.

– Vi jobber veldig lite med form. Det er ekstremt lite planlegging og evaluering, og ting skjer underveis. Hovedpoenget med å gjøre dette er å bli kjent med folk. Da er det ikke mye form som trengs, forklarer Lidbom før han fortsetter:

Tete Lidbom (t.v.) og Sven Bisgaard Sundet forbereder seg til kveldens liveshow på Parkteatret i Oslo.

– I tillegg prøver vi å være så transparente som mulig. Ja, det blir kanskje mer fyll, men om du klipper går du fra en stemning til en annen uten at lytteren henger med.

En av de store fordelene med lengden på Heia Fotball-episodene er at gjestene glemmer at det er et intervju. Det blir heller en prat, forklarer Sundet. I tillegg har flere fotballspillere blitt intervjuet et titalls ganger før, og det er derfor viktig å ta seg tiden til å grave frem noe nytt.

– Det har blitt et par parkeringsbøter på gjestene. Og det har faktisk skjedd at folk har glemt å hente ungene sine i barnehagen, ler Sundet.

Dårlige spørsmål gir gode svar

Sundet jobber med podkasten nærmest på fulltid, mens Lidbom jobber i andre NRK-redaksjoner ved siden av – nå som en del av programledertrioen i P3morgen. Sundet står for all research, mens Lidbom vet lite i forkant.

– Når vi kommer i en intervjusituasjon kan Tete stille spørsmål uten å vite svaret. Det er veldig bra at han kan komme med genuin respons vi ikke ville fått ellers, sier Sundet før Lidbom legger til:

– Tanken er at jeg skal være lytteren i programmet. Men det som oftest løser opp en prat som kanskje går litt sakte, det er ekstremt god research fra Sven. Han kan stille med spørsmål som er så presise at det er vanskelig å skjønne hvordan han har funnet ut av det.

I tillegg til egen research forteller podkastduoen at de har stor nytte av informantspørsmål. I forkant av intervjuet snakker de med folk som kjenner intervjuobjektet, og får dem til å dele morsomme historier og spørsmål.

– Jeg tror folk liker at det er litt dårlig, på en måte. Du hører ikke det på Lindmo –at hun kommer med et dårlig spørsmål. Om jeg skulle komme med mitt hovedmantra, er det å være forberedt. Det tror jeg gjestene liker, forklarer Sundet.

– Tete skal være uforberedt og snakke masse. Jeg skal være forberedt og holde kjeft, ler han.

Powered by Labrador CMS