Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Da redaksjonen i bladet Båtliv ble oppmerksom på at de aldri mottok noen invitasjon til et kommende båtpolitisk seminar på Stortinget, tok redaksjonssjef Jørn Finsrud kontakt med generalsekretær Endre Solvang i Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF).
Forbundet arrangerer seminaret i februar i samarbeid med partene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. De inviterte en rekke bransjemedier, men ikke Båtliv eller søsterpublikasjonen Seilmagasinet.
Utelatelsen, og begrunnelsen fra forbundet, vekker reaksjoner hos både Båtliv-redaksjonen og partiene som står som medarrangører, og ifølge Fremskrittspartiet er Båtliv nå likevel velkommen på seminaret.
Ikke trygge på Båtliv
Begrunnelsen Båtliv mottok som svar fra generalsekretær Solvang tirsdag 15. januar var nemlig utvetydig:
«Dere har skrevet to uheldige, uriktige og negative artikler om KNBF. Vi er rett og slett ikke trygge på dere lenger. Vi ønsker ikke ta sjansen på at dere også lager en negativ vinkling på vårt politiske seminar.»
Redaksjonssjef Jørn Finsrud i Båtliv reagerer på det han mener er å bruke Stortinget til en form for sensur, ved å holde medier som har skrevet artikler forbundet ikke liker, utenfor.
– Hvis dette hadde vært et seminar avholdt på et samfunnshus eller hos en forening, hadde det ikke vært noen stor sak. Men når man trekker Stortinget og politiske partier inn, da synes jeg det går langt over streken. Det river litt i en journalistsjel, sier Finsrud til Journalisten.
Også redaktør Ole Henrik Nissen-Lie i Båtliv reagerer.
- Jeg synes det er uforståelig å gå inn for å utelate deler av pressen fra et arrangement på Stortinget som skal være en del av den offentlige samtalen. Vi dekker båtlivet på godt og vondt, etter Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten, og ser vår oppgave som å få fram relevant informasjon for våre lesere, sier Nissen-Lie.
Båtliv-redaksjonen står helt inne for artiklene om arbeidsforholdene i forbundet, og påpeker at dekningen er basert på offentlig tilgjengelige dokumenter og at forbundets generalsekretær har fått tilgang til å uttale seg i begge sakene.
Ber om garanti mot negativ vinkling
Overfor Journalisten bekrefter generalsekretær Endre Solvang begrunnelsen for at Båtliv er utelatt fra invitasjonslista.
– De farer med tull og tøys, de sjekker ikke fakta, og de har i to veldig negative artikler hengt ut forbundet som den store, stygge ulven. Jeg føler meg ikke trygg på dem, og vil ikke ta sjansen på at de fortsetter den negative vinklingen på vårt seminar, sier Solvang, som mener at artikkelen om at tre ansatte sier opp jobben bygger på rene faktafeil.
– Det var ikke tre ansatte, det var to, sier Solvang.
Generalsekretæren opplyser at partiene og forbundet har fordelt arbeidet med å sette sammen invitasjonslista, og at forbundet har utpekt bransjeaktører som skal inviteres.
– Vi inviterer de vennene vi vil. Pressedekning må bygge på fakta, og det gjør ikke disse artiklene fra Båtliv. Hvis de kan bekrefte at de ikke kommer til å legge inn en ny negativ vinkling på seminaret, skal de få lov til å være med. Ellers tør jeg ikke ta sjansen, sier Solvang.
–Er unnlatelsen avklart med medarrangørene?
– Ingen kommentar.
Annonse
Partiene åpner døra
Både Høyre og Fremskrittspartiet sier at de ikke kjente til utelatelsen eller begrunnelsen før Båtliv selv gjorde dem oppmerksom på det, og begge partienes stortingsgrupper reagerer kontant når Journalisten tar kontakt onsdag.
– Dette kom oss for øre i dag, og vi mener at det rett og slett ikke går an å utelukke medier fra et seminar på Stortinget, basert på at de har skrevet artikler man ikke liker. Stortinget er et åpent hus, Båtliv er selvfølgelig hjertelig velkommen til seminaret, og det budskapet stiller alle de tre partiene seg bak, sier Jostein Nissen-Meyer, kommunikasjonsrådgiver for Frps stortingsgruppe.
Budskapet bekreftes av Cecilie Roang, informasjonssjef for Høyres stortingsgruppe.
Solvang i båtforbundet vil ikke kommentere budskapet fra partiene, men uttaler:
– Dette er en ikke-sak, Båtliv får være med. Vi bestemmer ikke alt i forbindelse med dette seminaret, og så lenge våre samarbeidspartnere ønsker at Båtliv skal få være med, er det helt greit.