Louis Theroux har vært et BBC-fenomen i over 20 år. Det skader ikke å være litt nerdete, mener han. Foto: Bryony Shearmur / BBC

Slik får Louis Theroux innpass hos mennesker som skyr pressen:
– Det handler om småting som å tilby seg å ta av seg på beina når man kommer hjem til noen

Vi har møtt journalisten som slipper inn alle steder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På 90-tallet sikret han gjennombruddet ved å intervjue nynazister og pornoskuespillere. Det påfølgende tiåret befestet han posisjonen sin med portretter av Jimmy Savile, Michael Jackson og andre kontroversielle kjendiser.

Nå følger Louis Theroux (48) opp med BBC-serien Altered States, hvor han fordyper seg i fenomener som flerkoneri og aktiv dødshjelp i USA.

Den eneste grupperingen han tilsynelatende har slitt med å få innpass hos, er trossamfunnet som var gjenstand for helaftensfilmen My Scientology Movie i 2015. Så hvordan skaffer denne hengslete, Harry Potter-aktige britisk-amerikaneren seg sin makeløse «access» som dokumentarist?

Ifølge ham selv ligger noe av forklaringen nettopp der.

Fra naturens side er jeg en nølende og usikker fyr, og paradoksalt nok tror jeg det har sine fordeler.

– Jeg prøver å oppføre meg ålreit. Sannsynligvis skader det ikke å bruke briller og være litt nerdete, sier Theroux på sin egen programslippfest i London, med Journalisten til stede.

– Fra naturens side er jeg en nølende og usikker fyr, og paradoksalt nok tror jeg det har sine fordeler. Jeg tror folk skjønner at jeg ikke kommer til å te meg som en bølle – at jeg er en som rett og slett gjør mitt beste for å lese signalene og ikke være en dust.

Vasker opp

Theroux, som er sønn av forfatteren Paul Theroux, mener nemlig at det menneskelige aspektet ved dokumentarfaget koker ned til vanlig høflighet.

I sin nye dokumentarserie, Altered States, kartlegger Theroux hvordan amerikanere behandler kjærlighet og død. Foto: Bryony Shearmur / BBC

– Jeg pleier å si at det handler om småting som å tilby seg å ta av seg på beina når man kommer hjem til noen, anbefaler han.

– Hvis dere spiser sammen, rydd bort tallerkenen din – rydd bort alles – og tilby deg å ta oppvasken. Se om det er andre ting som med fordel kan fikses. Sjekk med jevne mellomrom om de involverte har det bra, at de er komfortable med hva som foregår. Kort fortalt – prøv å være en sympatisk gjest, fortsetter han, før han fleipende legger til:

– Etterlat deg for eksempel ikke tvilsom lukt på toalettet, hvis det er til å unngå.

Imidlertid innrømmer Theroux at han ikke ville kommet langt uten teamet sitt av researchere, produsenter og regissører. Først og fremst trekker han fram bakkamera-radarparet Peter Dale og Arron Fellows.

– Lagmedlemmenes forarbeid er fullstendig avgjørende. På mange måter fungerer de som ambassadører for prosjektet. Det er deres jobb å finne objektene og få dem om bord.

Stockholm-syndrom

Den nye serien består av tre timelange episoder. Spesielt Choosing Death skal ha vært krevende å løse. Her skildrer Theroux tre personer som av ulike grunner har bestemt seg for å avslutte livet, lovlig, med preparater.

Én ting var å finne dem – en annen å ivareta det journalistisk-etiske under særs private omstendigheter.

– Som vanlig når det gjelder noe veldig stressende og intimt, var det lettere å finne kandidater i USA enn i Storbritannia, fordi folk er mindre avvisende til å møtes i det offentlige rom, konstaterer Theroux.

– I tillegg bestemte vi oss tidlig for en ekstra lang produksjonsperiode. Vi begynte å spille inn i oktober-november i forfjor, og holdt det gående helt til neste mai-juni. Vi var heldige, i den forstand at de aktuelle familiene trodde på prosjektet og tok oss med på en reise der de stolte på oss.

Dette er Louis Theroux

  • Britisk-amerikansk journalist og filmskaper
  • Født 20. mai 1970 i Singapore, oppvokst i London
  • Bakgrunn fra Spy Magazine og Michael Moores TV Nation
  • Slo gjennom med sin egen Weird Weekends-serie i 1998
  • Aktuell med Altered States på BBC Brit fra 31. januar
  • Flere tidligere produksjoner er tilgjengelig i strømmetjenesten NRK TV.

Hvordan Theroux greier å beholde sin berømmelige fatning underveis, er en desto større gåte.

– Den pinlige forklaringen er at jeg går inn i «proffmodus». Faktum er at det ikke koster meg all verden å unngå å bryte ut i tårer eller bli overdrevent emosjonell, hevder han.

– Sånn er normaltilstanden min. Jeg har en tendens til å gå «native» og få et hint av Stockholm-syndrom. Så reagerer jeg gjerne med skyldfølelse idet jeg sitter i klippen eller skal presentere programmet.

Scientologisk drøm

Theroux måtte riktignok stanse seg selv fra å bli for grei med selvmorderne i California.

– Jeg måtte minne meg selv om å utfordre, ikke akseptere, avgjørelsen deres, sier han.

– Det var fristende å bli passiv og stille spørsmål som «Hvor skal du gjøre det?» I stedet måtte det bli «Hvis du bestemmer deg for å gjennomføre dette, hvor skal det skje?» Tross alt snakker vi om noe irreversibelt, tilføyer kultdokumentaristen som ikke utelukker at han gjeninntar kjendisfeltet neste gang.

Spurt om hvem som er drømmeintervjuobjektet, svarer Theroux «Tom Cruise».

– Men det må i så fall bli med full tilgang til scientologsiden hans. Å få se ham både trene og kjøre scientologiøvelser ville vært fantastisk.

Powered by Labrador CMS