Henk van Ess er ekspert på internett-research, og delte sine tips på Skup. Foto: Kristine Lindebø

Slik finner du folk som ikke vil bli funnet

Bli med på jakt i sosiale medier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg skal lære dere hvordan man blir kvitt katter, hunder, mat, babyer – alt som ikke er relevant når en driver etterforskning via sosiale medier.

Det sier Henk van Ess i Bellingcat, et internasjonalt kollektiv av researchere, etterforskere og journalister som bruker åpen kildekode og sosiale medier for å spore opp personer.

På Skup delte han noen av sine hemmeligheter om hvordan en kan filtrere sosiale medier finne folk som ikke vil bli funnet, ved å bruke bestemte søkemetoder.

– Navnet var et mareritt

Van Ess fikk i oppdrag å finne kjøperen av et oljeselskap i Sør-Afrika, kalt Dig Oil. Det eneste han hadde av informasjon var at hun var kvinne, hadde et svært vanlig navn, og hadde fått rettighetene til oljeletinga, i bytte mot våpen og penger.

Historien brukte han som eksempel for å fortelle hvordan han jobber.

– Ingen visste hvem hun var, og vi hadde ingen bilder av ansiktet hennes. Målet ble se henne i øynene – å finne bilder av henne i sosiale medier, sier van Ess.

– Men navnet var et mareritt. Alt for mange heter dette. Hvor starter man da?

Google og sosiale medier er opplagte steder å begynne, men uansett hvor man søker her gir det altfor mange resultater. Søk på Dig Oils adresse i Google gav lite hell, men ved å søke etter adressen i Tripadvisor fant han stedet der deres faktiske postboks lå.

Dette ledet likevel ikke videre, så van Ess ville prøve å finne kvinnens Linkedin-profil. Etter noen antakelser og litt flaks fant han én person med dette navnet som hadde gått på den eneste gruveskolen i landet.

– Men hvordan kunne jeg vite at det var riktig person? Jeg har et hemmelig triks, sier van Ess.

Sjekket e-post

Trikset handler om å søke i internett-arkivet Archive.org, som inneholder arkiverte utgaver av over 351 milliarder nettsider.

På Linkedin-profilen stod det at personen med dette navnet var tilknyttet selskapet Mohlaleng. Van Ess fant så fram til arkiverte sider av Mohlaleng.com på Archive.org. Her fant han en e-postadresse som kunne stemme med navnet og bedriften.

For å sjekke om en e-postadresse er brukt til å lage en Linkedin-konto, kan en gå til bruke denne nettadressen, og erstatte e-postadressen i slutten med den man vil sjekke.

På Twitter fant van Ess én person med det navnet han lette etter fra Sør-Afrika, men hun så ikke ut som en eier av et oljeselskap, og twitret dessuten om menneskerettigheter. Men kunne han være sikker på at det ikke var henne?

– Det jeg gjorde da var å taste inn brukernavnet hennes i innlogginga, og trykte så på «Glemt passord?». Helt uten planer om å bryte meg inn på kontoen eller endre passordet, bare for å se.

Da fant han dette:

Den sensurerte adressen kunne for eksempel stemme med (navn)@digoil.co.za, og som bekreftet at dette likevel var riktig person.

Van Ess ble overrasket.

– Det var faktisk henne, selv om magefølelsen vår sa at det ikke kunne være henne.

Via Followerwonk, et verktøy som analyserer personers Twitter-bruk, kunne han se at hun retvitret mange av innleggene til en nattklubb i Johannesburg. Via flere søk på Facebook fant han fem personer i Johannesburg som het det samme som kvinnen han lette etter og hadde likt denne klubben. Den ene hadde et profilbilde av et barn som liknet på Twitter-profilbildet.

Så, via det belgiske nettstedet Stalkscan, fant han innhold fra hennes lukkede Facebook-profil – deriblant bilder av ansiktet hennes, og av den faktiske signeringa av kontrakten med Dig Oil. Nettstedet samler all informasjon som ligger offentlig, men som en vanligvis bare kan se stykkevis via enkeltinnlegg.

– Dette er et fantastisk verktøy når du finner en lukket Facebook-profil, sier van Ess.

Nyttige søketips og verktøy:

  • stalkscan.com kan en finne all offentlig informasjon om en profil som Facebook ikke lar deg se. Det inkluderer for eksempel en samling med alle offentlige bilder, videoer og innlegg en har likt og kommentert.
  • Inteltechniques er et annet verktøy for å finne denne typen informasjon i flere typer sosiale medier. For eksempel kan en se alle innlegg fra andre der en Instagram-bruker er nevnt.
  • Søk etter linken til en Instagram-profil i Google, men minus Instagram, fordi mange nettsider lager kopier av Instagram-innhold, slik: instagram.com/kristinelindebo -site:instagram.com
  • Det samme kan en gjøre i med et brukernavn på Twitter eller andre sosiale medier, om man for eksempel vil finne et innlegg eller et bilde som kan være slettet på profilen, for eksempel ved å søke slik i Google: «@ernasolberg -site:twitter.com -site:facebook.com -site:instagram.com»
  • Avgrens søk i Linkedin med ulike søkeord, for eksempel yrkestittel, sted, egenskaper, bedrift, skole, eller alle på en gang.
  • Ikke alle bilder som lastes opp på Tripadvisor havner på Google. Kan derfor være verdt et bildesøk og søk etter adresser.
  • Wayback Machine, Archive.org, inneholder arkiverte utgaver av over 351 milliarder nettsider fra årevis tilbake. Hvis noe er slettet, kan det muligens finnes igjen her, inkludert telefonnummer, e-postadresser og annen kontaktinfo til personer som har slettet dette etter at de havnet i medias søkelys.
  • Bruk seniority-koder i Linkedin, for å finne folk etter hvilken posisjon de har. Søk for eksempel på «journalist seniority:2» for å finne journalister som oppgir på Linkedin at de er under utdanning.
  • For å sjekke om en e-postadresse er brukt til å lage en Linkedin-konto, kan en gå til adressen https://www.linkedin.com/sales/gmail/profile/viewByEmail/ – og bakerst adressen man ønsker å sjekke.
  • Om du vil sjekke et Twitter-brukernavn opp mot en e-postadresse, velg «glemt passordet» i Twitter og skriv inn brukernavnet. Du vil da få opp en sensurert e-postadresse, men kan sjekke om de synlige bokstavene og antallet tegn stemmer.
  • Followerwonk analyserer folks Twitter-bruk.
  • I BizWeb kan en finne fødselsdato, telefonnummer, historikk, roller og koblinger mellom personer i Norge.
  • Søk i Atekst i Retriever for å finne nyhetssaker om en person.
  • Søk i Lovdata, Domstolene og let i presse-permene på Tinghuset.

Andre søketips for Google, for å avgrense et søk:

- Søkeord site:journalisten.no for å søke etter resultater utelukkende på Journalisten, eller Søkeord -site:journalisten for å utelukke treff på Journalisten, og søke kun på alle andre sider.

- Du kan gjøre det samme om du vil utelukke ord fra søk, for eksempel om du vil søke etter innhold om statsminister Erna Solberg som ikke inneholder ordet statsminister: «Erna Solberg» -statsminister.

- Høyreklikk på et bilde på en nettside og velg «Søk etter bilder i Google», for å finne dette bildet, eller bilder som likner, på andre nettsider. Du kan også dra et bilde inn i Googles søkefelt.

- Finn dokumenter av en bestemt filtype for eksempel en PDF, ved å skrive søkeordet sammen med «filetype:pdf».

- Bruk «intekst:» eller «intitle:» for å finne søkeord i brødtekst eller tittel.

Powered by Labrador CMS