Amund Trellevik holdt godt rundt stressballen etter framlegging av forslaget om økt overføring fra solidaritetsfondet.

NJ landsmøte 2023

Ber NJ gi millioner til journalister i Ukraina, Russland og Belarus: – En liten sum i det store

Vil øke kraftig i pengebruken på internasjonalt solidaritetsarbeid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oppdatert med sitater fra landsmøtedebatten.

Onsdag formiddag inntok NJ Frilans-delegat Amund Trellevik talerstolen under Norsk Journalistlags (NJ) landsmøte:

Trellevik ønsker at NJ skal ta et skikkelig skippertak, åpne solidaritetskontoen og bruke 2,5 millioner kroner til å støtte forfulgte journalister i Ukraina, Russland og Belarus.

– Det er snakk om å støtte journalister i tre land som ligger veldig nært oss, sier en tydelig opprørt Trellevik til Journalisten litt senere.

Han utdyper:

– Russland der journalistikk er blitt forbudt, der folk i tusenvis har flyktet ut av landet til omliggende plasser. Belarus, et diktatur som fengsler journalister i 10-20 år, og Ukraina der journalister risikerer å få en rakett i hodet. Alt handler om arbeidssituasjonen for journalister.

– Liten sum i det store

NJs solidaritetsfond var ved utgangen av 2022 verdt 4,5 millioner kroner. 1 prosent av NJ-medlemmenes innbetalte kontingent går til fondet.

I løpet av fjoråret delte NJ ut 708.000 kroner fra fondet.

Nå mener Trellevik at det er viktig å bruke mye mer av fondet:

– Det viser solidaritet med folk, rett etter at vi har fått presentert NJs økonomi som var bunnsolid. Det står 4,5 millioner kroner på et fond til solidaritet, og det vokser med en halv million kroner i året. Det er en liten sum i det store, mener Trellevik.

Han beskriver en litt merkelig seanse tirsdag, der flere gikk på talerstolen med argumenter for hvorfor NJ ikke skal bruke pengene fra solidaritetsfondet.

– De lette etter paragrafer som hindret dette, det var en vrangvilje mot å bruke litt mer penger på internasjonal solidaritet. Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig.

Han mener kriteriene for bruken av fondet er for strenge.

– Det er 10.000 her og 20.000 der. Beløpet må opp. Det skal i hvertfall ikke stå 4,5 millioner på kontoen.

Ledelsen i NJ har sagt at de skal prioritere internasjonalt arbeid. Men akkurat nå er denne krisen veldig nær oss, og det er naturlig at det engasjerer oss mer enn en konflikt i Latin-Amerika, mener Amund Trellevik.

Tidligere forslag om solidaritet

Tirsdag, på landsmøtets første dag, kom NJ NRK-delegat Hans Christian Eide med forslag om å legge til et nytt kapittel i tiltaksplanen, med navn «Samfunnsansvar»:

Eide så for seg at kapittelet skulle understreke at NJ skal prioritere internasjonalt støttearbeid, gi økonomisk støtte til journalister internasjonalt som arbeider under vanskelige forhold, samt benytte alle oppsparte midler i solidaritetsfondet til internasjonalt støttearbeid, og gi ekstraordinære tilskudd til prosjekter ved behov.

Under diskusjonen etter forslaget ble det påpekt at landsstyret allerede kan gjøre slike prioriteringer for overføringene, og at samfunnsansvar allerede nevnes i NJs politiske program.

Men grunnen til å ta et slikt nytt kapittel inn i tiltaksplanen er at det skal prioriteres, sa Eide fra podiet.

– La oss tenke på intensjonen. Vi må gå ut herfra med et sterkt signal om at vi ønsker å bidra, oppfordret Eide.

– Tvangstrøye

Trellevik mener det vil være sjokkerende om hans forslag om økt solidaritetspengebruk ikke får gjennomslag.

Landsmøtet gjestes av journalistledere fra Ukraina onsdag, og Trellevik oppfordret fra podiet til å ta grep så man kan «se dem i øynene etterpå».

Men forslaget møtte også motstand da det brygget opp til diskusjon onsdag ettermiddag:

NRKs Laila Bakken var redd et så konkret vedtak kan bli en tvangstrøye for organisasjonen, og påpekte at det allerede gis støtte fra fondet til enkeltjournalister og -prosjekter i de tre landene.

– Å tallfeste en bestemt sum; er vi sikre på at vi vil bruke de pengene fornuftig? Er det prosjekter nok, og hva med dokumentasjonen, spurte Bakken.

– Jeg er ikke imot å bruke deler av solidaritetsfondet til disse formålene, men synes ikke det blir riktig at landsmøtet skal detaljstyre bruken, uttalte NJ Buskerud-delegat Thomas Rud.

Skal vedta

NJ-leder Dag Idar Tryggestad presiserte selv fra podiet at det ikke finnes noen formelle hindre i NJs vedtekter for å ta ut et betydelig beløp fra solidaritetsfondet.

– Eneste begrensning er at det må stå minimum 300.000 kroner i fondet, sa Tryggestad.

De ulike forslagene møter sin skjebne når landsmøtet skal vedta tiltaksplan torsdag, etter at redaksjonskomitéen har bearbeidet forslagene.

Trelleviks forslag lyder i sin helhet:

«Landsmøtet ber NJ om å bruke 2,5 millioner kroner fra solidaritetsfondet til å støtte forfulgte journalister i Ukraina, Russland og Belarus. Det er opp til landsstyret å vurdere hvilke mediehus/organisasjoner/individer som skal få støtte. Landsmøtet ber videre NJ om å bli mer raus på utdeling av midler fra solidaritetsfondet.»

Powered by Labrador CMS