NJ-rådgiver Trond Idås har sendt ut spørsmål til alle redaksjonsklubbledere.

Kartlegger redaksjonenes beredskap for krisedekning

– Hittil opplyser svært få at de har en plan.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag (NJ) ser for seg å kunne gi råd til norske redaksjoner om hvordan man kan være rustet for å dekke både lokale og nasjonale kriser og katastrofer, når de skulle inntreffe.

Saker som knivdrapene i Kongsberg, drukningsulykken i Norheimsund, dødsbrannen på Andøya og leirraset i Gjerdrum er påminnelser om at kriser og katastrofer rammer lokalsamfunn - og at det ofte er lokale medier som er tettest på disse hendelsene, mener NJ-rådgiver Trond Idås.

I første omgang vil han kartlegge nøyaktig hva redaksjonene allerede har på plass av beredskap for krise- og katastrofedekning, og har i disse dager sendt ut spørsmål til alle landets NJ-klubbledere; har redaksjonen en skriftlig plan for krisedekning, og hvordan ser den i så fall ut?

– Bekymringsfullt

Målet er at NJ kan tilby konkrete råd om hva en beredskapsplan bør inneholde, og Idås ser for seg å følge opp med et kurs om å dekke lokale og nasjonale kriser.

Av de som hittil har svart på henvendelsen, kan svært få si at redaksjonen har en plan, opplyser Idås.

– Det er mange små redaksjoner blant de som har svart, men svært få av dem virker å ha denne type planer på plass. Det er bekymringsfullt, for vi ser jo at slike hendelser ofte skjer utenfor Oslo, sier Idås.

Viktig å snakke seg gjennom

I tillegg inntreffer kriser, alvorlige voldssaker eller katastrofer gjerne utenfor vanlig arbeidstid eller i ferietider.

– Store hendelser kan komme på tidspunkter der det ikke er full bemanning og ikke alle ledd er på plass. Da er det viktig å faktisk vite hvem som skal involveres, hvem som skal ta stilling til ting, og ikke minst hva man gjør etterpå. Vi ser at en praksis for å prate sammen i etterkant er viktig for den psykiske faktoren, sier Idås.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS