– Ønsker å få en slutt på praksisen der politikere på høyresiden uten nærmere begrunnelse kan omtales med det meget belastende begrepet «brunskvetting», skriver Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde i sin PFU-klage.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Christian Tybring-Gjedde klager BT inn til PFU for «brunskvetting»-kommentar
Mener avisa stigmatiserer ham og Oslo Frp.
Fremskrittspartiets (Frp) Christian Tybring-Gjedde klager Bergens Tidende (BT) inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).
Han er kritisk til kommentar som politisk redaktør Eirin Eikefjord skrev i sommer, som er en analyse over Frps strider og skillelinjer.
Tybring-Gjedde skriver at både han selv og Oslo Frp blir assosiert med nasjonalsosialismen når Eikefjord skriver dette i kommentaren:
«Selv om forsøket på mytteri og brunskvetting i Oslo Frp ble slått kraftig ned, vil den indre striden ulme videre hvis oppslutningen ikke bedrer seg.»
«Åpenbar kobling til fascisme»
Tybring-Gjedde påpeker at BT ikke begrunner denne ordbruken, og mener det burde være høye krav til dokumentasjon og begrunnelse hvis en person og/eller organisasjon blir knyttet til en så belastende og umoralsk ideologi som nasjonalsosialismen.
Han skriver videre at «det er liten tvil om at "brunskvetting" er et særdeles belastet begrep det er stigmatiserende å bli assosiert med grunnet den åpenbare koblingen til fascisme og nasjonalsosialisme.»
Han viser videre til at begrepet kan assosieres med nazisme og rasisme.
Frp-politikeren klager dermed inn avisa for brudd på punkt 4.3 i Vær varsom-plakaten (VVP), som handler om å være varsom ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende.
Punkt 4.3 i VVP
«Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. Vær varsom ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.»
Tybring-Gjedde blir ikke som person direkte knyttet til ordet «brunskvetting», men indirekte kobla til den nasjonalistiske og nasjonalkonservative fløyen i partiet.
– Større splittelse
Tybring-Gjedde skriver i klagen at han minner om punkt 1.4 i VVP, som handler om å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelse. Han viser til at bare 1,8 prosent av journalister stemmer på Frp, som gjør at mediene bør tilstrebe en objektiv fremstilling av den offentlige debatten.
Frp-politikeren skriver at Norge har unngått en polariserende debatt sammenlignet med mange andre land, og at en forutsetning for å opprettholde debattklimaet, er aksept for legitime politiske standpunkter man selv er uenig i.
Han skriver videre:
«Klager ønsker å få en slutt på praksisen der politikere på høyresiden uten nærmere begrunnelse kan omtales med det meget belastende begrepet "brunskvetting" eller "brunbeising", og dermed settes i bås med nasjonalsosialister. Alternativet er større splittelse, mindre dialog og hardere fronter.»
Frøy Gudbrandsen, sjefredaktør i Bergens Tidende, sier til Journalisten at de prøver å få til en minnelig ordning, som alltid i slike tilfeller. BT er nå i dialog med klageren, og hun sier at det derfor blir feil å kommentere på dette tidspunktet.