Ansvarlig redaktør Mari Skurdal i Klassekampen svarer på PFU-klage.

Klassekampen svarer på PFU-klage: «Godt innenfor det som bør tillates på trykk»

Nektet å endre i innlegg om Holberg og slavehandel.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klassekampen ved ansvarlig redaktør Mari Skurdal har sendt sitt tilsvar til en PFU-klage fra forfatterne Dag Herbjørnsrud og Fartein Horgar.

Journalisten har tidligere omtalt klagen, som bunner i at Herbjørnsrud og Horgar reagerer på at avisa ikke vil endre i en kronikk der PFU-klagerne pekes på som opphavsmenn til en oppfatning om at Ludvig Holberg var slavehandler.

I klagen understreker Herbjørnsrud og Horgar at de «aldri har kalt Holberg for 'slavehandler'».

– Hennes oppsummering og tolkning

TV 2 valgte for øvrig å rette og beklage i en egen sak, da forfatterne reagerte på beskrivelsene i en versjon av samme kronikk, skrevet av forfatter Marianne Solberg.

Klassekampen tok inn et tilsvar til Solbergs kronikk på debattsidene, men avviste å gå inn og endre i den første kronikken. I tilsvaret til PFU skriver Skurdal om dialogen med Herbjørnsrud og Horgar:

«Vi forklarer at påstandene fra Solberg står for hennes regning og at de etter vårt syn er hennes oppsummering og tolkning av debatten og Herbjørnsrud og Horgars rolle i den, som de allerede har besvart. Vi begrunner vår oppfatning med at offentlig debatt ville sett merkelig ut dersom innlegg ble endret etter at de var imøtegått, for da forsvinner jo poengene det polemiseres mot.»

Skurdal legger til at Solbergs beskrivelse i sin kronikk «er Solbergs tolkning av hva som har blitt sagt i offentligheten, som vi mener er godt innenfor det som bør tillates på trykk.»

Redaktøren mener Solbergs påstander i sin kronikk ikke utløser samtidig imøtegåelse overfor PFU-klagerne, men tilsvarsrett, og skriver: «Herbjørnsrud og Horgar fikk svare på god plass, slik seg hør og bør.»

Klaget inn leder og Facebook-innlegg

PFU-klagen gjelder også en signert leder Skurdal skrev om diskusjonen, samt Facebook-innlegg fra tidligere redaktør Bjørgulv Braanen. Klagerne ber PFU vurdere lederen opp mot Vær varsom-plakatens punkt 4.2 om skillet mellom kommentar og faktiske opplysninger.

I tilsvaret skriver Klassekampen kort: «Lederartikkelen er per definisjon en kommentar.»

Om Braanens Facebook-innlegg påpeker Klassekampen at de ikke redigerer Facebook, og fastholder at de ikke aner hvorfor Herbjørnsrud ikke kunne følge eller kommentere på den aktuelle tråden.

Tilsvaret er signert Mari Skurdal og ble sendt PFU 18. august.

Powered by Labrador CMS