MORGENRUTINEN:
Pernille Filippa Pettersen i Stavanger Aftenblad har blitt inspirert av Bergens Tidendes prosjekt «Folk i vest», der de forteller «vanlige» folks historier.
Foto: Kristian Jacobsen
Den tynneste saken Pernille Filippa Pettersens har skrevet handlet om «foreldrenes store skrekk»
Som var at ungdommer brukte ankelsokker.
I spalta Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som er tett på mediebransjen.
Pernille Filippa Pettersen er journalist i Stavanger Aftenblad.
Her kan du lese flere Morgenrutinen.
– Kaffe eller te?
– Kaffe med soyamelk og vanilje, alltid.
– Hva har du på nattbordet?
– Altfor mye. Briller, en sudoku fra Dagbladet helg jeg kjøpte i januar, som jeg aldri klarer å løse, et interiørmagasin, en flaske vann, et par bøker, lepsyl, nesespray, mobillader og håndkrem til koronahender.
– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?
– Etter første kopp med kaffe, hører på Nyhetsmorgen eller Aftenposten Forklart (hvis jeg rekker det) og sjekker alle push-vasler som har kommet inn over natten. Jeg takker alle aviser som tilbyr «morgenbrief».
– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?
– «Pandemien er over. Løp ut i gatene og klem så mange du vil».
– Hva er ditt beste tips for å finne gode saker?
– Snakk med folk! Gjennom helt vanlige samtaler oppstår ofte gode ideer og man får et innblikk i hva folk er opptatt av eller lurer på. Facebook-grupper og kommentarfelt er også gode kilder til saker.
– Hva er den tynneste saken du noen gang har laget, og hvorfor ble den likevel publisert?
– «Det er foreldrenes store skrekk, men ungdommene gir blaffen». En artikkel om ungdommens bruk av ankelsokker på vinteren. Ellers har jeg skrevet en god del værsaker som er litt tynne.
– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt, og hvorfor?
– Melania Trump. Jeg er ganske nysgjerrig på hvem hun egentlig er og skulle likt å vite hva hun mener og tenker om den politiske situasjonen i USA. For ikke å snakke om ekteskapet med Donald Trump. Etter femten års ekteskap har hun sikkert en god del hemmeligheter om den tidligere presidenten og livet på innsiden av det hvite hus.
– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?
– Jeg følger alltid magefølelsen. Den har ofte rett.
– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?
– Jeg skulle intervjue Åse Michalsen (Frp) som på det tidspunktet var eldre- og folkehelseminister. Jeg hadde aldri intervjuet en minister før og var litt nervøs. Vi hilste og hun spurte høflig hvor jeg kom fra. Jeg svarte som sant var at jeg kom fra Verdal, en kommune i Trøndelag, cirka 10 mil nord for Trondheim.
– Michalsen ble stille et øyeblikk før hun sa «okei, så avisen i Verdal har kommet helt til Stavanger for dette intervjuet?». Da gikk det opp for meg at hun hadde spurt hvilken avis jeg kom fra og ikke hvilket sted. Det må være mitt rareste øyeblikk.
– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?
– Bergens Tidenes «Folk i Vest». De mange ulike menneskene og historiene de forteller gir fine innblikk i andre menneskers liv og tanker. «Folk i Vest» minner meg på at alle har en historie, til å være en årvåken journalist og inspirerer til å gi et ekstra smil til dem man passerer på gaten.
– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?
– Troverdighet overfor leserne. Vi lever i en verden hvor man kan få nyheter absolutt over alt. På Tiktok, Snapchat, Instagram eller Facebook. En stor utfordring er hvordan vi skal få befolkningen, særlig de unge, til å velge oss som kilde til informasjon fremfor alt annet som finnes der ute.
– Hva kan journalister og mediehus gjøre for å bedre tilliten til de redaksjonelle mediene?
– Åpenhet og innsikt i hvordan vi jobber og hvilke vurderinger som blir gjort i arbeidet med saker. Å ta seg tid til å svare på kritikk fra leserne er også viktig. Min opplevelse er at det ofte bidrar til økt innsikt og mer forståelse hos begge parter.
– Hvilken radiosending/podkast gjorde sist inntrykk på deg?
– NRK Radiodoks «Dårlig dag på jobben». Morsomt og vemodig på samme tid. For ikke å snakke om gjenkjennbart. Podkasten minner meg på at absolutt alle kan gjøre feil og at verden likevel går videre.
– Når logger du av for kvelden?
– Alt for sent. Må bli bedre på det.